ANTIC EGIPTE
Els 90 anys de la troballa de la tomba de Tutankamon, al Museu Egipci
Una exposició rendeix homenatge a Barcelona al descobriment realitzat per Howard Carter el 1922
Howard Carter, treballant en el sarcòfag de Tutankamon. /
Amb el títol 'Tutankamon. Història d'un descobriment', elMuseu Egipci de Barcelona presenta una exposició, fins al pròxim el 31 de maig, que rendeix el seu particularhomenatge al 90è aniversari de la troballa de la tombadel faraó nen. El 4 de novembre del 1922, la tenacitat i l'habilitat de l'arqueòlegHoward Carter i la il·lusió del seu mecenes,Lord Carnarvon, els dos grans protagonistes, van donar els seus fruits al troba el primer esglaó que conduiria a la ja mítica tomba de "les coses meravelloses".
El propietari del Museu Egipci,Jordi Clos, ha considerat la troballa arqueològica de Carter com la "més important de la història" i ha destacat el seu "contingut humà i emotiu, amb anècdotes i situacions dignes d'una pel·lícula de Hollywood". Davant la dificultat de mostrar objectes originals, que "només han sortit d'Egipte en dues ocasions", i davant el rebuig a ensenyar "reproduccions de cartró pedra", ha explicat que s'ha optat per exposar unes 60 peces originals, procedents de la Col·lecció Clos, el30% de les quals són inèdites, i que permeten la comparació amb les trobades a la tomba de Tutankamon per ser restes similars i de la mateixa època.
Fotos de Harry Burton
Segons el comissari de la mostra, Luis Manuel Gonzálvez, s'han seleccionat també 50 fotografies dels treballs de la tomba i dels objectes fetes per Harry Burton durant la campanya de Carter. Cada una va acompanyada de paràgrafs al·lusius narrats en primera persona pel mateix Carter, extrets dels tres volums del seu llibre 'La tomba de Tutankamon', de la qual l'exposició ensenya una primera edició.
Notícies relacionadesEn el recorregut destaquen unareproducció del taüt de fusta pintada i de les parets de la cambra funerària, unamaqueta de les diferents sales de la tomba, amb els objectes més emblemàtics trobats al seu interior, i una vistosa col·lecció de segells del Govern egipci lligats a Tutankamon. La mostra permet també acostar-se a l'impacte mediàtic del descobriment a través de llibres i diaris de l'època i a temes tan comentats al llarg de la història com les causes de la mort del jove faraó de la XVIII dinastia i lamaledicció de Tutankamon.
Aplicació de realitat augmentada
L'exposició s'endinsa al segle XXI amb la incorporació d'unaaplicació de realitat augmentada per a 'smartphones' i 'tauletes', a través del navegador Layar, que permet interactuar amb diferents objectes i imatges i ampliar continguts amb vídeos, àudios i pàgines de llibres. Per completar l'homenatge, el Museu Egipci realitzarà també un cicle de conferències, visites guiades, tallers infantils i una visita cultural a Egipte.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034