Ramoncín es defineix com una persona "honrada, honesta i innocent"
A l'artista se li imputen delictes d'apropiació indeguda i d'haver facturat a la SGAE 170.552 euros de manera suposadament irregular
El cantant José RamónMárquez,Ramoncín, ha afirmat que és una persona "honrada, honesta iinnocent mentre no es demostri el contrari" després de declarar durant unes tres hores i mitja davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz per apropiar-se suposadament diners de laSGAE. En declaracions als periodistes després de sortir de l'Audiència, el cantant, al qual el jutge li ha mantingut la sevaimputació, ha afirmat que ha aportat a Ruz proves i papers per demostrar la seva innocència, ja que no té "res a amagar". "Ha sigut tot molt correcte, molt clar; el que res ha d'amagar, de res ha de preocupar-se", ha afegit.
A l'artista, que va ser conseller de la Societat General d'Autors i Editors entre el 2000 i el 2007, se li imputen els delictes d'apropiació indeguda i/o administració deslleial, així com falsedat documental, per haver facturat a la SGAE 170.552 euros de manera suposadament irregular o per serveis inexistents. Ramoncín ha criticat el "mal tan greu" que li ha ocasionat la seva imputació, s'ha autodefinit com una persona "que no ha fet en la seva vida res més que treballar" i ha demanat que "d'una vegada per sempre s'acabi en aquest país aquesta persecució amb tot el que té a veure amb la SGAE i els drets d'autor".
"Seria molt d'agrair que demostrem que estem en un país civilitzat on es respecten els drets dels ciutadans i, sobretot, els meus drets essencials que no s'han respectat durant 21 dies", ha dit sobre la seva imputació. El cantant s'ha referit al col·lectiu de periodistes i ha agraït la seva tasca als que han estat "objectius", mentre que ha afirmat que la resta té el seu "menyspreu". "Però no us preocupeu, que en molt poc temps sabreu exactament el que ha passat aquí", ha agregat.
"Suposo que sereu conscients del Nadal que m'han fet passar, durant 21 dies he estat sentint coses sense dir ni una sola paraula i sense oposar-me a res del que s'ha dit; suposo que sou conscients que necessito parar amb això i relaxar-me", ha assegurat. La seva advocada, Teresa Bueyes, ha afirmat que demà mateix presentarà al jutge una sol·licitud perquè s'arxivi la seva imputació perquè la seva citació respon a un "equívoc" per part de la policia judicial, de la qual ha dit que "efectua molt bé la seva feina".
A judici de la lletrada, la seva imputació s'arxivarà "pròximament" ja que "ha quedat claríssim tot" després de la seva declaració. "Ramón no ha comès cap delicte i el que ha fet és aclarir tots els dubtes que té el jutge", ha indicat l'advocada. Bueyes ha opinat que, donada l'extensió del cas -37 toms-, "és normal que es tinguin dubtes". "Respecte a la propietat intel·lectual, els fiscals i els jutges no entenen gaire bé a què es refereix i ell, com a expert, persona que ha estat 35 anys a la SGAE, ha aclarit tots els termes", ha dit.
Segons fonts jurídiques, durant la seva declaració el cantant ha admès que va cobrar 170.552 euros mitjançant factures emeses per ell i per la seva editora musical Júpiter Music SL al grup SGAE entre el 2004 i el 2012, però ha defensat que van respondre a treballs prestats. Un d'ells corresponia a un programa de televisió anomenat 'El Creador' que mai es va arribar a emetre, i sobre això Ramoncín ha explicat que ell va vendre la idea a la SGAE i que consistia en un 'reality show' en què se seguia un artista durant el seu procés creatiu, però s'ha desvinculat del que després la societat fes amb ella. Respecte a una altra factura sobre una eina informàtica que va vendre el cantant per uns 5.000 euros a la SGAE, anomenada "Caja fuerte virtual", ha defensat que consistia en un programa contra la pirateria i que, si hagués viscut als Estats Units, se la podia haver venut a Steve Jobs.
12 exdirigents imputats
Els dos principals imputats en aquesta causa són l'exdirector de la SDAE, filial digital de la SGAE,José Luis Rodríguez Neri, i el directiu de Microgénesis Rafael Ramos, que van recuperar la llibertat a l'agost i juliol del 2011, respectivament després de dipositar fiances de 300.000 i 150.000 euros. El jutge els atribueix els delictes d'apropiació indeguda i administració fraudulenta, als quals se sumen un delicte societari en el cas de Neri i un altre d'aixecament de béns en el de Ramos.
Notícies relacionadesTambé van ser imputats Eduardo 'Teddy' Bautista, expresident de la SGAE; Enrique Loras, exdirector general; Ricardo Azcoaga, exdirector financer; Elena Vázquez, principal accionista de Microgénesis; i Celedonio Martín, director financer d'aquesta empresa.
Segons la investigació de Ruz, Bautista "va autoritzar, va consentir i va impulsar" la trama defraudatòria desarticulada en la coneguda com a 'operació Saga', que havia estat ideada per Rodríguez Neri. En el fruit d'aquesta activitat presumptament fraudulenta, la SGAE va invertir "importants sumes de diners sense obtenir a canvi l'esperada rendibilitat per als seus socis" a través d'una xarxa d'empreses vinculades a la societat digital, entre elles la mercantil Microgénesis, que controlava el mateix Rodríguez Neri.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia