ADAPTACIÓ TEATRAL DE LA NOVEL·LA 'COSMÈTICA DE L'ENEMIC'
Amélie Nothomb i l'enemic interior
Lluís Soler i Xavier Ripoll s'enfronten a la Muntaner

Xavier Ripoll i Lluís Soler, la parella de ’Cosmètica de l’enemic’. /
Jêrome espera a embarcar a l'aeroport de París amb destí a Barcelona. El retard el porta a l'incòmode pànic del silenci, trencat quan apareix un desconegut, Textor. De sobte es posa a parlar amb ell i d'ell. Textor li revela coses que Jêrome es resisteix a acceptar. Aquest és el tronc argumental deCosmètica de l'enemic, l'exitosa novel·la de l'autora belga Amélie Nothomb publicada el 2001. Dos personatges per a un text amb una lectura que va portar a pensar Magda Puyo que allà hi bategava una obra de teatre. L'acaba d'estrenar a la Muntaner com la gran producció de la sala del curs. La presència de Lluís Soler, intèrpret amb Xavier Ripoll, ho justifica de forma més que suficient.
Puyo va buscar la mà segura de Pablo Ley per anar a l'essència d'una obra que és «un pou sense fons» i «treure la palla», o sigui els recursos propis de la narrativa que no encaixen en el llenguatge teatral. «Quatre pàgines de la novel·la es poden arribar a resumir en una mirada de Textor», sentencia Puyo. La peça compagina comèdia i tragèdia, «amb una metàfora de la dualitat entre el bé i el mal», segons la seva directora. «Tots portem dins un Faust i un Mefist», afegeix Puyo. Ley ho ratifica en el seu retrobament amb el Faust de Goethe, «amb la diferència que la bèstia que porta a l'abisme de l'infern aquí és interior, i no està fora».
ESCENARI CENTRAL / Lluís Soler destaca el viatge «en què es riu i es plora» deCosmètica de l'enemicamb els dos actors «tancats en un quadrilàter de quatre per tres». El prestigiós intèrpret creu que els dos personatges actuen com a vasos comunicants, «perquè es van passant la pilota l'un a l'altre».
El personatge de Soler (Textor) és «pur discurs», afirma la directora, i el de Ripoll (Jêrome) és «pura emoció». En el joc amb la paraula, Ley i Puyo han perseguit que una situació quotidiana com la que es pot viure a la sala d'espera d'un aeroport «mantingui el llenguatge poètic elevat que ja té la novel·la de Nothomb».
L'obra, amb aquest acostament que hi ha del públic a l'escenari central, persegueix que l'espectador se senti reflectit en «l'horror de Textor perquè es diuen coses molt dures», comenta Ley. Aquesta duresa busca la compensació en la ironia, «cosa que aguanta fins que tot el que s'esdevé passa a ser molt cruel», recorda la directora.
Cosmètica de l'enemics'estrena per primera vegada en català i estarà a la Muntaner fins al 24 de febrer. El Teatre Fortuny de Reus, que també va adaptar un escenari central, va presentar la peça el dia 8. El 2009 se'n va veure un muntatge en castellà al Borràs.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Mobilitat Renfe aparta dos treballadors acusats de sabotatge durant la vaga de Rodalies a Catalunya
- Tossa de Mar, protagonista d’un reality xinès amb milions d’espectadors
- ACTUALITAT BLAUGRANA La Lliga sacseja el Barça per les llotges VIP: «No té ‘fair play’ per inscriure Dani Olmo i Pau Víctor»
- Frau a Hisenda Ancelotti afirma que el Reial Madrid li va suggerir crear societats per cobrar drets d’imatge: «Mai em vaig adonar que alguna cosa no era correcta»
- Automoció Seat nomenarà ben aviat el substitut de Wayne Griffiths i Markus Haupt és el millor posicionat