NOVA EXPOSICIÓ A LA PLAÇA DELS ÀNGELS
Eulàlia Grau, art amb ètica
El Macba recorre la trajectòria d'una de les artistes més reivindicatives dels anys 70 i 80
Eulàlia Grau, ahir, amb un fotograma de ’Me gustaría morir en un lugar donde nadie me viera, María’. /
El 1976, Eulàlia Grau denunciava a...Inventem també nosaltres... que«no hi ha justícia justa, només justícia de classes».Per a això contraposava fotografies de Diego Navarro, obrer en atur ferit per una bala de la Guàrdia Civil i mort en estranyes circumstàncies a la presó, amb imatges de Juan Vilá Reyes, empresari empresonat pelcas Matesai posteriorment indultat. Trenta-cinc anys després, per a l'artista les coses«han canviat poc. És com en l'època feudal, hi ha uns senyors que viuen en castells i es protegeixen entre ells, mentre ofeguen el poble». Per a mostra:Me gustaría morir en un lugar donde nadie me viera, María, una peça del 2012 en què s'intercalen imatges de la vida quotidiana d'una dona sense sostre a Barcelona, amb fotografies de Rodrigo Rato, Francisco Camps, Iñaki Urdangarin, Fèlix Millet i un llistat inacabable de personatges suposadament corruptes.
Els dos treballs obren i tanquenMai no he pintat àngels daurats, l'exposició que el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) dedica a Eulàlia Grau (Terrassa, 1946), una creadora a mig camí entre l'artista d'avantguarda i l'activista, i que està considerada com una de les veus més reivindicatives dels anys 70 i 80, però de qui mai s'havia fet una gran exposició. Grau ho resumeix amb un clar«ningú em feia cas», i els experts atribueixen al fet que va començar en una època en que l'art no estava tan institucionalitzat com ara.
Sigui com sigui, ara un centenar de les seves obres omplen el museu, des de demà fins al 26 de maig, per parlar de corrupció, explotació laboral, especulació, estereotips de gènere i injustícies. I ho fa agafant imatges de la premsa de les quals extreu la realitat per recompondre-la en teles emulsionades i serigrafies. Un treball en què, segons el parer del director del Macba, Bartomeu Marí,«la contribució ètica és més important que l'estètica».
Notícies relacionadesEl bisbe de Calahorra
Denúncia, ètica, fotografia i també investigació. Al darrere de cadascuna de les peces de Grau hi ha moltes hores de recerca, com en el seu pròxim treball que té Fidel García Martínez, bisbe de Calahorra entre els anys 1927 i 1952, com a protagonista. El prelat es va oposar a Franco i va ser represaliat d'una forma molt poc cristiana: va ser acusat de tenir relacions sexuals amb prostitutes, una cosa que és probable que no fos certa. Descobrir la veritat de tot plegat per denunciar-ho és la pròxima meta d'aquesta activista de l'art.
- Aquest exjugador del Reial Madrid demana el divorci després de descobrir que els seus dos fills són d’un amant
- Les noves tarifes de transport a BCN no s’aplicaran fins al febrer
- El món municipal reclama al Govern una política metropolitana
- OPEN D’AUSTRÀLIA Djokovic compleix la seva amenaça i es retira davant Zverev entre esbroncades: «Pot haver sigut l’últim»
- Investigació oberta Denunciat un professor del col·legi Viaró de Sant Cugat per presumptes abusos sexuals a alumnes
- Aquesta setmana Territori ha cobrat ja els 377,8 milions d’euros que devia l’Estat pel dèficit d’explotació de Rodalies des del 2010
- A Barcelona Així queden les noves tarifes del transport públic, que entren en vigor el 10 de febrer
- Successos Cau la banda més gran de narcos assentada a Catalunya: set tones de cocaïna i 48 armes de foc
- Comunicat L’auditor que va detectar irregularitats de Comín en el Consell de la República denuncia pressions
- ESCUT SOCIAL Sánchez demana a Junts tornar al pacte del desembre i aprovar totes les mesures del decret òmnibus, sense trossejar pensions