Care Santos aconsegueix el premi Ramon Llull
L'escriptora obté el guardó més ben dotat de les lletres catalanes amb 'Desig de xocolata', tres històries al voltant de la xocolata els segles XVIII, XIX i XX
L’escriptora Care Santos, a la seu del Grup Planeta, a Barcelona.
L'escriptora Care Santos (Mataró, 1970) ha aconseguit el premi Ramon Llull, el més ben dotat de les lletres en català amb 60.000 euros, per la novel·la 'Desig de xocolata'. El llibre, que serà publicat el pròxim 6 de març, explica tres històries de dones relacionades amb l'artesania de la xocolata a la Barcelona dels segles XVIII, XIX i XX. Totes elles estan relacionades, d'una manera o una altra, amb una xocolatera de ceràmica que es trenca en l'escena inicial de la novel·la, que es desenvolupa cronològicament en marxa enrere a partir d'aquell moment.
Segons Care Santos, el llibre reflecteix dos de les seves passions, "parlar de la microhistòria, les històries petites que ajuden a explicar la història amb majúscules" i "la història dels objectes, la història a través dels objectes". Amb tot, a l'hora d'escriure, confessa, el que té al cap és bàsicament "emocionar", encara que en aquest cas els sentiments no siguin el centre de la trama, com seria el cas d'un llibre com 'Chocolat', de Joanne Harris, sinó un vehicle per acostar la història al lector "fent-li palpitar el cor".
El capítol que es desenvolupa a la Barcelona dels últims anys està centrat en una xocolatera tradicional, Sara, en un moment en què s'experimenta de forma arriscada amb aquest producte. L'episodi intermedi, centrat en la industrialització de la fabricació de la xocolata i, en concret, en la família Amatller, té com a protagonista Aurora, una criada que roba la peça de ceràmica de la casa on treballa. I el capítol final parteix d'un personatge real però poc conegut, un tal Fernández, que va desenvolupar un mètode mecànic per produir xocolata que el va enfrontar als artesans de l'època, i en una dona, Mariana, que utilitza el seu invent malgrat l'oposició gremial.
"La història de la xocolata és apassionant", sosté l'escriptora, apassionada per una altra part pel producte en si (curiosament, una dels membres del jurat, Gemma Lienas, ha obert una botiga de xocolata recentment). Care Santos reivindica que Barcelona, malgrat no tenir el nom de Brussel·les, París, Viena o els grans centres xocolaters suïssos, "ha estat una de les capitals de la xocolata", tant pel seu paper pioner en la seva introducció a Europa com pel treball dels "arquitectes de les 'mones'".
De la literatura juvenil a la d'adults
Care Santos ha obtingut els premis Gran Angular, Ramon Muntaner, Joaquim Ruyra i Protagonista Jove amb algunes de les seves moltes novel·les dirigides als lectors joves. En la seva més recent faceta de novel·lista per al públic adult ha publicat les novel·les 'Habitacions tancades' i 'L'aire que respires', publicades simultàniament en català i castellà.
El jurat del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull està format per Antoine Caro (en representació de l'editorial francesa del Grupo Planeta Robert Laffont), Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales. El guanyador del Ramon Llull té garantida la publicació de la seva obra en castellà i francès a les editorials Planeta i Robert Laffont.
Notícies relacionadesEn les últimes edicions han obtingut el premi Ramon Llull Sílvia Soler (2013), Imma Monsó (2012), Núria Amat (2011), Vicenç Villatoro (2010), Carles Casajuana (2009), Najat el Hachmi (2008) i Gabriel Janer Manila (2007).
Amb el premi Ramon Llull es completa el panorama de guardons del qual surten alguns dels llibres que tradicionalment estan entre els més venuts en la jornada de Sant Jordi: a més de la novel·la de Care Santos, el premi Sant Jordi de Vicenç Pagès Jordà, 'Dies de frontera' i el Josep Pla d'Albert Villaró, 'Els ambaixadors'.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia