ARQUEOLOGIA

El faraó Akenaton, marit de Nefertiti, i el seu pare van poder regnar 10 anys junts

Una troballa d'una missió espanyola a Egipte pot reinterpretar la cronologia faraònica

Uns gravats en un mausoleu indicarien que el 'rei heretge' va promoure la revolució monoteista recolzat per Amenhotep III

Restes de columnes d’un mausoleu amb inscripcions jeroglífiques, trobades a la zona d’Al-Asasif, a la província meridional de Luxor (Egipte).

Restes de columnes d’un mausoleu amb inscripcions jeroglífiques, trobades a la zona d’Al-Asasif, a la província meridional de Luxor (Egipte). / EFE / STR / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts

Una missió d'arqueòlegs espanyols i egipcis ha fet una troballa en una tomba al sud d'Egipte que obre la porta a la reinterpretació de la cronologia faraònica, ja que podria demostrar que Amenhotep III i el seu fill Amenhotep IV, conegut com Akenatonel 'rei heretge' i marit de Nefertiti, van regnar junts.

La missió, encapçalada per l'arqueòleg espanyol Francisco Martín Valentín, va excavar les restes d'un mur i les columnes del mausoleu d'un ministre de la XVIII dinastia faraònica (1569-1315 aC) a la zona d'Al-Assassif, a la província meridional de Luxor.

L'excepcional de la troballa radica, segons explica Martín Valentín, és que a l'excavació s'han trobat gravats els noms d'Amenhotep III i Amenhotep IV junts. Això, afegeix, "pot confirmar que els dos reis van governar junts entre 9 i 10 anys dels 39 que Amenhotep III va estar al tron, ja que els textos de les columnes expliquen que eren sobirans de l'Alt i el Baix Egipte". "No hi ha res de semblant en la història faraònica", afirma contundent Martín Valentín.

Possible regnat conjunt

A aquesta opinió s'hi suma el cap del departament d'Egiptologia del Ministeri egipci d'Antiguitats, Ali Asfar, que destaca la importància que els noms d'aquests dos faraons apareguin junts. Asfar reconeix que resulta molt complicat establir les dates exactes dels regnats faraònics, però admet que aquest cas podria obligar a revisar els postulats anteriors, ja que "confirmaria que tots dos van regnar junts".

Els regnats d'Amenhotep III, també conegut com Amenofis III, i d'Amenhotep IV, que va passar a la història sota el nom de Akenatón, estan entre els més rellevants de l'Egipte Antic per diferents raons. El pare va governar un país que va conèixer una de les principals etapes de prosperitat i estabilitat interna sota la seva ègida, amb un llarg mandat de gairebé quatre dècades.

Monoteisme inèdit i revolucionari 

Fins ara, els experts pensaven que el fill s'havia rebel·lat contra la forma de regnar del seu progenitor i que, al succeir-lo en el tron després de la seva mort, va adquirir el nom d'Akenaton i va instaurar per primera vegada el monoteisme a Egipte, amb Aton, el déu Sol, com a deïtat oficial. Akenaton va tenir el suport de la seva dona, Nefertiti. No obstant, el descobriment, assenyala Martín Valentín, pot apuntar que pare i fill estaven d'acord en aquesta autèntica revolució, ja que van compartir regnat durant una dècada.

La missió va escollir la tomba del ministre real, identificat com Amenhotep Huy, amb la convicció que s'hi podria trobar un document que confirmés el regnat conjunt. "Des de l'any 2009 treballem en aquest lloc, on hem excavat al voltant de 400 metres quadrats, i esperem noves troballes en els 600 metres quadrats restants", assegura l'arqueòleg, abans d'afegir que ningú havia excavat abans en aquest mausoleu inacabat.

Segons l'espanyol, Amenhotep III va governar entre 1397 i el 1340 abans de Crist, és a dir entre 38 i 39 anys, mentre que Akenaton ho va fer entre el 1360 i el 1348 a.C, és a dir, uns 17 anys.

Revolució atoniana contra el déu Amón 

Notícies relacionades

D'acord amb la troballa presentada aquesta dijous, 10 d'aquests anys haurien estat de regnat conjunt amb el seu pare, durant els quals va esclatar l'anomenada revolució atoniana, i, després de la mort del seu pare, va governar sol a Tell Amarna, al centre del país.

"Crec que tant el pare com el seu fill, o tota la família reial, van promoure aquesta revolució, que va desplaçar el déu Amón, que era venerat a la capital faraònica de llavors, Tebes (Luxor)", resumeix Martín Valentín, qui recorda que la seva missió ha estat possible gràcies al finançament de la fundació espanyola Gaselec.