Els Goya de Trueba

L'Acadèmia ha coronat 'Vivir es fácil con los ojos cerrados' en una gala en què el protagonista ha estat l'absent Wert

"El cine espanyol està per sobre del ministre d'anticultura", ha sentenciat un reivindicatiu Javier Bardem

L’Acadèmia corona ’Vivir es fácil con los ojos cerrados’ en una gala en què s’ha acusat l’absència de Wert. / periodico

2
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / Madrid

La 28a edició dels premis Goya, la primera sense un ministre de Cultura assegut a la butacaministre de Cultura, ha coronat com a millor pel·lícula del 2013 la més lluminosa, la més optimista. En temps foscos (ja sigui en el cine o en la vida), es necessita bon rotllo. I així ho ha decretat aquest diumenge l'Acadèmia de Cine al beneir la comèdia 'Vivir es fácil con los ojos cerrados'. Per fi, David Trueba (etern nominat sense premi) va poder sortir a l'estrada i conèixer la sensació d'acariciar un 'cabezón' propi.

Un acte de valentia el de l'Acadèmia de premiar una pel·lícula que no va guanyar res en l'últim festival de Sant Sebastià i que fa una cosa tan revolucionària, però tan poc de moda, com reivindicar la bondat. La cinta no només s'ha emportat el Goya al millor film i director sinó que el seu protagonista, Javier Cámara, ha deixat de ser un altre etern nominat i ha aconseguit, per fi, posar un Goya a la seva prestatgeria.

La seva companya de repartiment, Natalia de Molina, també ha recollit el seu guardó, encara que nerviosíssima. Amb sis premis (estava nominada a set), 'Vivir es fácil con los ojos cerrados' ha sortit per la porta gran d'una gala en què no hi va haver una ciclogènesi política però sí que es van llançar dards contra l'absent ministre de Cultura, José Ignacio Wert.

"Gent honesta"

Fugint de criticar obertament els polítics i poderosos, Trueba ha piropejat la gent humil que tira endavant Espanya. "Gent honesta que fan bé la seva feina, com els meus pares, que no tenien res i no van fallar mai. O com el professor d'anglès que em va inspirar la història de la meva pel·lícula i que segueix tenint una acadèmia a Almeria".

Si l'èxit de la guanyadora va causar sorpresa, va resultar cantat el guardó a la millor actriu, que, per descomptat, va anar a parar a mans d'una intèrpret que arrasa en premis aquest any: Marian Álvarez, protagonista de 'La herida'. Molt premi sí, però Álvarez ha recordat que no ha tingut ofertes laborals en tots aquests mesos.

Álex de la Iglesia

No estava nominada en les categories més nobles (ni pel·lícula ni director ni guió) però 'Las brujas de Zugarramurdi', d'un absent Álex de la Iglesia (va causar baixa perquè és a Buenos Aires rodant), ha sortit victoriosa al conquistar vuit dels 10 premis a què aspirava. La majoria, tècnics. Però també se'l va emportar la seva actriu secundàriaTerele Pávez que, als seus 74 anys, ha rebut per primera vegada un 'cabezón' després de cinc nominacions al llarg de la seva carrera. L'hi va entregar un reivindicatiu Javier Bardem, que es va guanyar l'aplaudiment de la platea a l'assegurar que "els ciutadans estan per sobre dels polítics i el cine espanyol, per sobre del ministre d'anticultura".

Notícies relacionades

L'ambient s'ha escalfat ja a l'entrada de l'hotel Auditorium de Madrid, on els afectats per l'ERO de Coca-ColaEROCoca-Cola, els figurinistes i la plataforma Stop-Desnonaments han rebut els convidats amb pancartes de protesta. Nora NavasJavier Bardem, Juan Diego Botto i Antonio de la Torre, entre altres, s'han acostat a recollir octavilles.

L'Acadèmia també ha recolzat 'Stockholm'. El seu protagonista, Javier Pereira, s'ha emportat el 'cabezón' a l'actor revelació.