Tot Hamilton, al Reina Sofia
El museu madrileny organitza una ambiciosa retrospectiva sobre l'artista britànic
El pare del pop art va col·laborar amb la pinacoteca fins que va morir, el 2011

El Museu Reina Sofia organitza una ambiciosa retrospectiva sobre l’artista Richard Hamilton. /
Quan el Museu Nacional Centre de Art Reina Sofia va començar a pensar en la possibilitat de realitzar no una sinó la retrospectiva de Richard Hamilton l'artista britànic estava encara viu. Estava immers, de fet, en l'escriptura de la seva autobiografia. Els responsables de la pinacoteca van començar a treballar colze a colze amb el pare de l'art pop, que, no obstant, va morir el 2011 als 89 anys. La seva dona, Rota Donagh, va assegurar ahir a Madrid que la mostra del Reina Sofia és l'exposició que Hamilton “hauria volgut”. Al voltant de 270 obres creades al llarg de seixanta anys de productiva i revolucionària carrera (1949 i 2011) permeten conèixer la varietat de mitjans, tècniques i gèneres que caracteritzen la producció de Hamilton, pintor, gravador, dibuixant, fotògraf i, sobretot, home de ment inquieta.
Patrocinada per la Fundació Abertis, l'exposició és la més ambiciosa feta mai al voltant de l'artista, més fins i tot (per evidents raons d'espai) que la que va organitzar la Tate Modern de Londres el febrer passat. “M'hauria agradat que Richard estigués avui aquí, amb nosaltres”, va assegurar la seva viuda, acompanyada pel màxim responsable del Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, i els comissaris de la mostra, Vicente Todolí i Paul Schimmel.
Entre moltes altres obres, l'exposició dedica un privilegiat espai a les peces més emblemàtiques del creador britànic, com la caràtula d'un doble disc dels Beatles (White Album) o la sèrie Swingeing London 67, en què Hamilton va pintar Mick Jagger i el marxant d'art Robert Fraser, emmanillats, després d'una batuda antidrogues. També es podria definir la retrospectiva com una exposició d'exposicions perquè posa l'accent en les instal·lacions que Hamilton va organitzar i va dissenyar, com Man, Machine and Motion (Londres, 1955) o This is tomorrow (Londres, 1965).
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros