dol en la interpretació
Mor l'actor Daniel Dicenta als 76 anys
El protagonista d''El crimen de Cuenca' ha estat trobat sense vida a la seva habitació aquest matí

Fotografia d’arxiu del 1978 de l’actor Daniel Dicenta, el famós Gregorio Valero d’El crimen de Cuenca, que ha mort aquest dimarts. /
L'actor valencià Daniel Dicenta Silva ha mort aquest dimarts als 76 anys, segons ha informat Artistes Intèrprets Societat de Gestió (AISGE), que gestiona els drets de propietat intel·lectual d'actors, dobladors, ballarins i directors d'escena. Dicenta ha estat trobat sense vida a la seva habitació aquest dimarts a les 11.30 hores i els serveis d'emergència, que hi han anat al cap de pocs minuts, només han pogut certificar la mort de l'actor.
Dicenta, nét del dramaturg Joaquín Dicenta, fill de l'actor Manuel Dicenta, germanastre del també actor Jacobo Dicenta i pare de l'actriu Natalia Dicenta, va néixer a València el 6 de novembre de 1937 i va desenvolupar la seva carrera interpretativa al teatre i al cine.
En especial, destaca el seu paper de Gregorio Valerio Contreras a la pel·lícula 'El crimen de Cuenca' (1980), de Pilar Miró, juntament amb José Manuel Cervino, Héctor Alterio i Amparo Soler Leal. Va ser marit de la també actriu Lola Herrera, amb qui va tenir dos fills: l'actriu i cantant Natalia Dicenta i el fotògraf Daniel Dicenta Herrera.
En l'últim tram de la seva trajectòria professional, Dicenta Silva, es va dirigir al doblatge i va posar veu en castellà a artistes com Robert Englund en diverses entregues de 'Malson a Elm Street' o a Peter Stormare a 'Fargo', dels germans Coen.
Cine i teatre
Va debutar en el cine el 1963 de la mà de José Luis Sáenz de Heredia, amb qui va rodar 'La verbena de La Paloma'. També va formar part dels elencs de 'Fortunata y Jacinta' (Angelino Fons, 1970), 'La muerte de Mikel' (Imanol Uribe, 1984) o 'El pájaro de la felicidad'.
Notícies relacionadesEn el teatre, va participar en els espais Novela y Estudio 1 per a Televisió Espanyola i va portar a les taules títols com 'El baúl de los disfraces, de Jaime Salom (1964); Yerma, de Federico García Lorca (1971); 'Delirio del amor hostil', de Francisco Nieva (1978); 'Los domingos, bacanal' (1980), de Fernando Fernán Gómez; 'Juan José', del seu avi Joaquín Dicenta, el 1980; 'Seis personajes en busca de autor' (Pirandello, 1982) o 'La señorita de Tacna', de Mario Vargas Llosa, aquell mateix any.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa