la fira de teatre al carrer escalfa motors
Tàrrega, àgora contemporània
3Les companyies de teatre de carrer reclamen ajudes en la presentació del certamen

’The blind’, aclamat muntatge de la companyia polonesa Teatr KTO. /
Convertir-se en una àgora on aflorin temes que preocupen la societat actual és un dels objectius principals de la pròxima edició de la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, que se celebrarà a la capital de l'Urgell de l'11 al 14 d'aquest mes. L'abús de poder, la violència, la pervivència de cultures minoritàries, la corrupció i els desnonaments centraran diverses obres. Però ahir el debat ja es va colar en la roda de premsa a la Conselleria de Cultura, quan un membre de la companyia Kamchàtka, que estrenarà Fugit, va sol·licitar a Ferran Mascarell subvencions específiques per al teatre de carrer davant el temor d'«acabar dormint al carrer en comptes de treballar-hi».
Després dels aplaudiments dels col·legues de la resta de companyies, Mascarell va aclarir que la solució no passa per subvencionar més sinó per dinamitzar el sector «perquè hi hagi feina». En aquest sentit va destacar la importància de la Fira de Tàrrega com a important aparador per a a programadors nacionals i internacionals.
La ira dels peixos, el muntatge inaugural, reflexiona sobre l'enfrontament entre dues cultures. S'estrenarà abans al parc de la Ciutadella de Barcelona (10 de setembre) dintre dels actes del Tricentenari i es retransmetrà en directe per la xarxa de televisions locals. A Tàrrega es veurà a partir del dia 12. «No és un espectacle pamfletari. Va més enllà de la relació Catalunya-Espanya. Parla de temes universals amb un llenguatge gestual, gairebé sense text. No ofereix respostes sinó que planteja moltes preguntes», va destacar el xilè Ignacio Achurra, responsable d'aquesta producció pròpia que defensaran sis actors, quatre ballarins i tres músics.
Cinquanta-una companyies
-29 de catalanes, 10 de la resta d'Espanya i 12 d'internacionals- oferiran 52 espectacles. D'aquests, 38 es representaran al carrer i 14 en sala. A destacar la reinterpretació del clàssic Fuenteovejuna, de Lope de Vega, de la companyia catalana Obskené, i The blind, aclamat muntatge dels polonesos Teatr KTO. La seva espectacular peça s'inspira en l'Assaig sobre la ceguesa de José Saramago.
Notícies relacionadesGRATUÏTS I DE PAGAMENT / Entre els espectacles més festius per a tots els públics de la nova secció Ondara Park hi figura l'original Micro-Shakespeare, una coproducció de la catalana Laitrum amb el National Theater de Londres en què el públic descobreix cinc clàssics de Shakespeare condensats d'una forma molt peculiar per Toti Toronell, ànima de Laitrum.
A Tàrrega hi predominen els espectacles gratuïts per a tots els públics. Els de pagament oscil·len entre els 5 i els 15 euros. Del pressupost d'1.083.900 de la Fira, la Generalitat aporta 400.000 euros, l'Ajuntament de Tàrrega, 211.300, el Ministeri de Cultura, 75.000 i la Diputació de Lleida, 155.000.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»