40è aniversari de la institució

Anna Maria Dalí brilla a Figueres

El museu exhibeix el famós retrat que l'artista va pintar de la seva germana

’Noia a la finestra’ (1925), de Salvador Dalí.

’Noia a la finestra’ (1925), de Salvador Dalí. /

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

«Volíem una obra de la primera època amb una figura femenina i lligada a Figueres», ho explica Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians amb motiu de l'arribada al Teatre-Museu Dalí d'una de les obres més icòniques del geni empordanès: Noia a la finestra, un retrat de la germana del pintor, Anna Maria, model habitual de Dalí fins al 1929, moment de la trobada amb Gala i de canvi de musa. La peça -«sens dubte icònica», apunta Aguer- forma part de la col·lecció permanent del Museu Reina Sofia, que l'ha prestat durant tres mesos, fins al 31 de desembre, amb motiu de la celebració del 40è aniversari del centre de referència de Dalí.

L'operació no ha estat fàcil, ja que l'oli és un dels que més interessen al públic de la pinacoteca madrilenya i rares vegades surt de les parets de l'edifici Sabatini -només ha abandonat les sales en cinc ocasions des del 1999-, i per això Aguer subratlla l'«esforç» que ha fet el Reina Sofia, que ha rebut com a intercanvi Retrat de la meva germana per omplir l'espai que ha deixat Noia a la finestra.«Les dues obres retraten Anna Maria, totes dues es van fer el 1925 i totes dues es van mostrar en la primera exposició que Dalí va realitzar a les Galeries Dalmau», el 1925, explica Aguer a l'hora de relacionar els dos quadros. «Es tracta d'un moment especial en la trajectòria de Dalí -prossegueix- perquè és un moment de dubte, de dubte entre apuntar-se al retorn a l'ordre o a l'avantguardisme més radical». En el cas de Noia a la finestra, l'aire és noucentista i «completa molt bé la primera època, àmpliament representada al museu».

Notícies relacionades

La relació de l'obra amb Figueres l'hi dóna tant el fet que Dalí la pintés a Cadaqués com que l'entregués com a regal de casament a Luis Marquina Pichot i que lluís a casa seva fins que aquest, amb permís de Dalí, la va vendre al Museu Espanyol d'Art Contemporani, ara integrat al Reina Sofia. A Figueres només s'ha vist una vegada, el 1983, amb motiu d'una antològica que es va realitzar sobre el geni.

RÈCORD DE VISITES / Una altra antològica més recent, l'organitzada aquest estiu pel Museu Dalí, amb el patrocini d'Abertis, al Centre Cultural Banco do Brasil de Rio de Janeiro, es va clausurar dilluns passat després d'haver rebut 978.171 visites, un rècord d'espectadors per a aquest centre brasiler.