Muñoz Molina: "Malgrat tot tenim en comú coses fonamentals"

Discurs de l'acadèmic en l'entrega del Premi Liber a Barcelona

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Dijous passat, l'escriptor i acadèmic Antonio Muñoz Molina va pronunciar un intens discurs d'agraïment després de rebre a Barcelona el Premi Liber, atorgat per la fira del llibre organitzada per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya i que se celebra en anys alterns a Barcelona i Madrid. Després de recordar que tota la seva vida com a lector i escriptor ha estat vinculada al teixit editorial barceloní, lamentava estar vivint "una època de terribles simplificacions, d'abismes civils oberts pel sectarisme i l'oportunisme polític", enfront del qual es proposava "vindicar la realitat de tants entrecreuaments literaris i editorials com una prova que hi ha hagut i hi ha molt més que la cruesa de l'enfrontament obligatori, que les mitologies tan seductores però tan perjudicials de l'opressió i el victimisme".

REREFONS POLÍTIC

Notícies relacionades

En un escenari en què, reconeix Muñoz Molina, "sempre hi ha greuges, i queixes justes i injustes, i malentesos dolorosos", la literatura permet celebrar "les veus individuals davant dels clams col·lectius, la irreverència i la sàtira contra les solemnitats oficials, el matís i la suggerència enfront de les proclames rotundes: els tons intermedis que no són ni el blanc ni el negre".

"Segueixo creient --va concloure l'escriptor-- que malgrat tot tenim en comú coses fonamentals. I crec que  la literatura, la seva vocació de claredat i exactitud, la seva presència als llibres, pot ser un antídot molt saludable contra l'omnipresència tòxica de les consignes, contra la usurpació del debat públic per part dels professions de la gresca política".