EL PRINCIPAL GUARDÓ EN LLENGUA ESPANYOLA

El mexicà Jorge Zepeda guanya el premi Planeta

Zepeda, guardonat amb un 'thriller' a cavall entre Marbella i Mèxic, 'Milena o el fémur más bello del mundo'

La periodista Pilar Eyre, finalista amb 'Mi color favorito es verte'

El mexicà Jorge Zepeda, el guanyador del premi Planeta 2014.

El mexicà Jorge Zepeda, el guanyador del premi Planeta 2014. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

El grup editorial presidit per José Manuel Lara Bosch va crear fa uns anys un germà bessó del seu gran premi literari, el Planeta Casa de América. El seu objectiu era crear una plataforma perquè els escriptors llatinoamericans amb capacitat de convertir-se en best-sellers no ho fossin només al seu país d’origen, sinó que travessessin fronteres i triomfessin a tot el continent i a Espanya. Cancel·lat el premi l’any passat després de defallir l’aportació de Casa de América, i quan és el mercat americà el que dóna oxigen als grans grups editorials hispànics, el Planeta gran hereta aquest objectiu, i aposta per un autor d’aquell costat de l’Atlàntic. El periodista mexicà Jorge Zepeda Patterson es va convertir ahir a la nit en el guanyador del premi Planeta amb Milena o el fémur más bello del mundo, un thriller sobre el tràfic de dones procedents de l’Est, amb un peu a Mèxic i un altre a Marbella.

DEL PERIODISME A LA FICCIÓ 

Jorge Zepeda (Mazatlán, 1952), amb una llarga trajectòria en el periodisme d’investigació sobre la turbulenta política mexicana, va decidir provar el gènere de la novel·la amb Los corruptores, un thriller polític publicat l’any passat per Planeta, en què els fets es desencadenen a partir de l’assassinat d’una actriu relacionada amb un home fort del règim. La novel·la guanyadora del Planeta del 2014 és el segon capítol de Los corruptores, protagonitzada també pel grup d’amics de la infància, Los Azules, que apareixien a l’anterior. En aquest cas, salven la vida d’una prostituta croata víctima d’una xarxa de tràfic de persones ucraïnesa. El llibre, segons el membre del jurat Juan Eslava Galán, és un «thriller d’estil anglosaxó». Fa uns mesos, quan va participar el 5 de juny passat en la fira del llibre de Tijuana, Zepeda va recordar la nota final de Los corruptores («amenaço de seguir-los molestant per escriure un altre episodi de Los Azules») i donava algunes dades sobre aquest nou llibre, que és el presentat al Planeta: «El segon episodi està una miqueta menys polititzat, és com la segona temporada, hi involucra una altra vegada els quatre Azules, els joves Vidal i Luis més que en la primera, i la trama té com a rerefons el tràfic de persones, l’esclavitud sexual».

¿UN ORIGINAL FORA DE TERMINI? 

Notícies relacionades

«El desafiament literari –va afegir– va ser infinitament més gran perquè a Los corruptores jo estava parlant d’una cosa que era la meva realitat immediata i que conec molt bé, que és l’ambient periodístic, l’ambient polític, que és l’essència de Los corruptores; en aquest, en canvi, el personatge central és una dona de Croàcia que és segrestada i prostituïda a Espanya, eventualment és portada a Mèxic i això hi acaba involucrant els quatre Azules». Zepeda (el 5 de juny) va dir que tenia avançat però no acabat el llibre –«ja en vaig acabar un primer esborrany, encara em queda part de l’escriptura, jo crec que sortirà a finals d’aquest any»–. El termini d’enviament d’originals al premi Planeta acabava, segons les bases del concurs, el 15 de juny passat. Potser Zepeda, com a bon periodista, és realment molt ràpid a l’hora de redactar.

PILAR EYRE, FINALISTA

La finalista del premi Planeta, la també periodista Pilar Eyre (Barcelona, 1951), va presentar sota el pseudònim Coral Teide i amb el títol provisional de Se llamaba Sébastien una novel·la que té com a títol definitiu Mi color favorito es verte. La protagonista, una famosa novel·lista de 59 anys supervivent dels anys de la gauche divine de Barcelona, veu com després de viure una intensíssima història d’amor durant dos dies amb un atractiu home francès, aquest desapareix sobtadament de la seva vida sense donar cap explicació. Els intents de tornar a tenir notícies d’ell desencadenen, en paraules del jurat, una «intriga detectivesca» narrada amb «altes dosis d’humor».