Mortadel·lo i Filemó s'animen
Els barroers superagents de la T.I.A. debuten en 3D en una divertida croada contra en Jimmy 'el Catxondo'
El film dirigit per Javier Fesser trasllada amb gran fidelitat l'humor de la garrotada del còmic a la pantalla
Javier Fesser i Francisco Ibáñez recomanen ’Mortadel·lo i Filemó contra Jimmy ’el catxondo’, pel·lícula que s’estrena el 28 de novembre. /
Mortadel·lo i Filemó té al final la pel·lícula amb què sempre han somiat Javier Fesser i Francisco Ibáñez: 'Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy 'el Catxondo''. Després de dos bons intents en què els personatges del còmic van adquirir aspecte humà amb actors caracteritzats com els agents de la T.I.A, a partir de demà n'arriba als cinemes una molt bona versió en dibuixos animats en 2D i 3D que trasllada a la pantalla amb enorme fidelitat les tribulacions d'aquests dos superagents 'made in Spain' que han marcat diverses generacions.
«La pel·lícula està molt ben resolta. És realment espectacular, el millor que s'ha fet amb els meus personatges», va destacar ahir Ibáñez, 'pare' de Mortadel·lo i Filemó. Pel director del film, Javier Fesser, el primer que va portar a la pantalla la irrepetible parella d'investigadors, aquesta pel·lícula ha estat la culminació d'un somni. «Aquest film m'ha permès complir per fi un somni llargament acariciat, fer una pel·lícula d'animació i acostar-me als personatges d'Ibáñez d'una forma molt fidel. Portar el tebeo exactament com jo el veig a la pantalla».
La història no reprodueix cap llibre en concret, però condensa l'essència i l'esperit de Mortadel·lo i Filemó amb una textura, una fotografia, un color i una il·luminació extraordinaris. Fesser va elaborar el guió que després va passar a Ibáñez perquè en fes un àlbum, una gran aportació que la setmana que ve arribarà a les llibreries.
Tot flueix en aquesta cuidada superproducció plena de detalls i amb molt de ritme, amb persecucions trepidants i gags amb el típic humor de garrotada i trompades. «Per acostar-nos al màxim al tebeo, a l'esperit i a l'essència d'aquests dos calbs de gran nas, els guionistes hem extret coses de totes aquelles situacions que em semblen irrenunciables en els seus llibres, de les més recurrents, amb l'objectiu d'omplir una pel·lícula molt domèstica i amb una història que jo, com a espectador, és la que vull veure en Mortadel·lo i Filemó», assegura Fesser, superfan de la saga iniciada per Ibánez el 1958.
AMBICIOSA PRODUCCIÓ
Aquesta ambiciosa producció de Zeta Cinema en associació amb Películas Pendelton ha estat realitzada als estudis Ilion de Madrid. Distribuïda per Warner Bros, compta amb el suport de TVE, Canal+, Ono i Televisió de Catalunya. La pel·lícula narra les tribulacions de Mortadel·lo i Filemó per trobar Jimmy 'el Catxondo', un malfactor aficionat a explicar acudits que amenaça la T.I.A. Però els superagents de pacotilla s'hauran d'enfrontar també al Tronchamulas, un perillós delinqüent que ha sortit de la presó i ha jurat acabar amb Filemó. El curt de vista Rompetechos, el sempre cabrejat Súper i la grassoneta secretària Ofelia són alguns dels personatges que completen aquest esbojarrat retrat.
«Aquest film despertarà l'interès a l'estranger perquè la seva personalitat està connectada amb el que és autènticament espanyol, és a dir, com som, com actuem i com pensem», augura Fesser. «El film retrata el nyap en el seu vessant més enginyós i creatiu: el nyap com a expressió de la imaginació i de la pretensió que aquest món en moviment que es va trencant s'ha d'anar reconstruint sobre la marxa sense esperar el fontaner ni sense comprar una peça nova per substituir la que s'ha trencat, sinó utilitzant el que tens a mà». El càsting de veus, com tot en aquesta pel·lícula, ha partit de zero. «Hem tornat a fixar-nos en l'original, no en cap altre film anterior», ressalta el director que, després de l'extens i complicat procés de selecció, va escollir Karra Elejalde ('Ocho apellidos vascos') per identificar Mortadel·lo, Janfri Topera (exprofessor Bacterio en els anteriors films) per a Filemó, mentre que el Súper, Ofelia i Rompetechos estan interpretats pels mateixos actors que els van donar vida en les pel·lícules amb imatge real: Mariano Venancio, Berta Ojea i Emilio Gavira. «Estic segur que la saga de Mortadel·lo i Filemó continuarà en cine i no hi ha cap raó per canviar de veus. Tota la família de personatges estan dins del mateix to i són molt del tebeo sense necessitat de caricaturitzar, fer gamberrades amb la veu ni fer servir deformacions o filtres digitals».
Notícies relacionadesEl director d''El Milagro de P. Tinto' i Camino s'ha sentit com un nen amb una joguina nova durant els prop de dos anys dedicats a aquest projecte. Per ell, aventurar-se en l'animació ha estat tot un descobriment. «L'experiència ha sigut absolutament positiva i agradable. He estat aprenent cada dia mentre feia aquesta pel·lícula. De tant en tant fins i tot em pessigava per veure si estava somiant perquè una pel·lícula d'animació és un regal per a qualsevol director», assenyala Javier Fesser, el nou projecte cinematogràfic del qual s'inspira en una història real que va tenir lloc a la Xina fa segles.
Ibáñez espera que aquesta nova entrega, la primera en 3D, connecti amb les noves generacions. «Els nens d'avui estan acostumats a les maquinetes i les lletres els molesten. Ho veig amb els meus néts», confessa. «Cada vegada vénen més adults quan firmo llibres, fa anys era al revés», assegura el dibuixant amb l'esperança que el film animi molta gent a redescobrir les historietes de Mortadel·lo i Filemó.
- Catalunya El mapa de càmpings inundables s’actualitzarà abans del 2025
- Creixement mitjà del 5,95% L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic