La setmana de Música Religiosa de Conca comença amb bon peu

El pianista Javier Perianes, el director Fabio Biondi i el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras destaquen en la programació

Javier Perianes.

Javier Perianes. / ARXIU

3
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL / CONCA

La 54a edició de la Setmana de Música Religiosa de Conca ha començat amb bon peu. La prestigiosa mostra de música barroca, que coincideix amb els populars oficis i processons de Setmana Santa, no ha volgut quedar al marge de la celebració del cinquè centenari del naixement de Teresa de Jesús, a la qual ha dedicat el concert inaugural de dissabte a la basílica teresiana de Nuestra Señora de la Asunción de Villanueva de la Jara.

El recorregut per la vida, obra i miracles de la santa amb obres de, entre altres, Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero o Tomás Luis de Victoria, va omplir a vessar el temple. L'organista Andrés Cea i Schola Antiqua van omplir d'emoció espiritual aquesta cita que es completarà amb activitats sobre la figura de la mística.

Però aquest és únicament un dels eixos de l'àmplia programació de la mostra que dirigeix Pilar Tomás. El festival segueix fidel al seu compromís amb la creació contemporània que aquest any protagonitzen el jove i emergent Joan Magrané, amb l'estrena de l'encàrrec d'una obra commemorativa dels 20 anys de la vidrieres de la catedral dissenyades per l'artista Gustavo Torner, i l'estrena de 'Las danzas de la muerte' del veterà José María Sánchez-Verdú.

Centenari de Scriabin

La mostra també commemora el centenari de la mort de Scriabin. La Simfònica de Galícia, dirigida per Dima Slobodeniouk, oferirà  a l'Auditori la simfonia d'‘El poema divino’ de l'autor dins d'un programa en què l'estrella serà Javier Perianes interpretant el 'Concert per a piano' de Ravel. El gran pianista de Huelva ja va triomfar el Diumenge de Rams amb obres de Schubert, Mompou i Debussy.

L'artista és una de les figures d'aquestes jornades juntament amb el violoncel·lista francès Jean-Guihen Queyras, que ha interpretat la integral de les 'suites' per a l'instrument de Bach.

Del geni del barroc també se n'oferirà el Dijous Sant la ‘Passió segons sant Mateu’. Balthasar Neumann Choir i Le Concert Lorrain, amb el tenor i músic Cristoph Prégardien al capdavant, afronten aquest sol·licitat esdeveniment. El mateix passa amb el doblet de l'italià Fabio Biondi. L'acabat de nomenar director musical del Palau de les Arts i expert en música antiga abordarà dissabte amb la Stavanger Symphony Orchestra i un grup de destacats solistes l'oratori ‘Mort i sepultura de Crist’ de Caldara, i diumenge la ‘Missa de la coronació’ de Mozart amb els mateixos efectius.

Música i processons amb atractiu 

Notícies relacionades

Però hi ha molt més per triar. Els que s'animin a viatjar a Conca, que aquest any registrarà una ocupació de gairebé el 100% als seus allotjaments a causa del doble atractiu de la música i les processons, podran escoltar formacions com El León de Oro, els grups corals Kea i Tallis Scholars, la Camerata Boccherini i la soprano María José Moreno interpretant un ‘Stabat mater’, el Cuarteto Quiroga, Tasto Solo, Ensemble Organum, Capilla Cayrasco i l'Ensamble Solistes XXI amb el violagambista Cristophe Desjardins.

Exposicions com la dedicada a l'obra de Torner, conferències, litúrgies i altres activitats completen una intensa setmana que té com a escenaris, a més del Teatre Auditori, els museus, esglésies i monuments d'aquesta històrica ciutat. I això, en temps de grans retallades pressupostàries, té un mèrit extraordinari. “Molts artistes han ajustat el seu caixet per participar en la cita, però el cost dels vols i allotjaments no han disminuït”, assenyala Pilar Tomás per il·lustrar les dificultats que ha de superar per mantenir una programació de qualitat. “Però m'anima pensar --continua-- que la tradició i el prestigi d'aquesta cita entre els melòmans nacionals i internacionals ens depararà un futur millor”.