Un festival de 'Big Data'
El Barcelona Supercomputing Center registrarà amb 14 sensors els moviments dels espectadors durant les tres jornades de dia
Mare Nostrum, el superordinador que processarà les dades des de la capella de la Torre Girona de Pedralbes. /
A partir de demà, el públic del Sónar de Dia es convertirà en col·laborador de l'Experiment Col·lectiu Big Data, un exercici de captura de dades desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) que té l'objectiu d'estudiar el comportament del públic al festival. Jose Luis de Vicente, comissari del Sónar+D, ho defineix com un «projecte de ciència ciutadana». La contribució del públic serà passiva: 14 sensors instal·lats per tot el recinte detectaran el seu telèfon mòbil i emmagatzemaran informació sobre els seus moviments.
De Vicente aclareix que aquests estudis «ja s'han aplicat en altres contextos: per modelar edificis o per entendre els fluxos de gent en carrers comercials». En un moment en què augmenta la preocupació de la gent per la pèrdua de la privacitat que promou la tecnologia, De Vicente, que mesos enrere va ser el comissari de l'exposició Big Bang Data al CCCB, aclareix que «el sistema no caça el teu número de telèfon ni un identificador personal, sinó l'adreça del dispositiu que t'identifica com un node més en una xarxa wi-fi. Identifiquem partícules en diferents espais».
Fernando Cucchietti és el màxim responsable d'aquest projecte del BSC en què treballen vuit persones. Per una banda, durant el festival el seu equip visualitzarà al seu stand aquests fluxos de públic pel recinte. Per l'altra, qui els ofereixi les seves dades rebrà recomanacions de concerts als quals hauria d'anar en funció dels que ja ha vist, un traçat dels llocs que ha recorregut aquests dies i la possibilitat d'imprimir-se una samarreta amb tots els artistes que ha vist al Sónar-2015. «Al registrar-te ens pagues amb informació teva», reconeix Cucchietti.
Notícies relacionadesUna vegada s'acabi el festival, les dades seran «netejades i preparades» per analitzar-les. Per De Vicente, és interessant «entendre quines classes diferents de públic hi ha al Sónar. Hi ha un públic que es passa el dia al Village prenent el sol, un altre que combina escenaris i sospitem que comença a haver-n'hi un de Sónar +D, però són apreciacions subjectives i no quantificades», diu. Per Cucchietti, també és interessant estudiar «la correlació entre l'activitat del públic al festival i la seva activitat a les xarxes socials».De Vicente aposta perquè el Sónar tendeixi cada vegada més a ser «un laboratori» en què «expandir la funció del festival com a dispositiu social i cultural». I aquest experiment seria una manera d'explorar «quin paper pot jugar la comunitat científica a Sónar+D». Cucchietti reconeix que un altre objectiu del BSC és donar vida comercial al projecte. «Visualitzar i analitzar el trànsit de gent», afegeix, «permetria als festivals no sols acomodar els artistes al cartell sinó decidir fins i tot on convé posar la botiga de marxandatge».
El Hal 9000 de Pedralbes
Aquí entra en joc Mare Nostrum, un superordinador gegant ubicat a la capella de la Torre Girona, la mansió d'estiueig que la família Girona tenia a Pedralbes i que ara és el rectorat de la UPC. Les dades emmagatzemades aquestes dies, sempre anònimes però propietat del BSC, seran deglutides per aquest cybermamut. El seu estudi generarà correlacions i suggerirà noves preguntes sobre els hàbits del públic. Si algú se sent incòmode participant-hi com a «partícula» només cal que posi el mòbil en mode avió.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034