'Guerra' uneix Albert Pla, Fermin Muguruza i Refree

1
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / BARCELONA

La denúncia de les «guerres humanitàries, on es mata en nom de la pau», i de la conversió del dolor aliè en espectacle va motivar Albert Pla, Fermin Muguruza i Raül Fernández, Refree, a sumar forces a Guerra, una proposta que avui estrenen en dues sessions al Grec (avui i demà a Barts, 21.00 hores). El seu missatge al·ludeix «a l'abisme que separa la realitat de la realitat virtual, que ens converteix en espectadors», denuncia Muguruza.

Dramatúrgia, un repertori de cançons noves i elements audiovisuals conflueixen en un espectacle que Pla qualifica irònicament de «multimerda», amb una trama que té lloc en una ciutat imaginària que està sent controlada per inquietants forces humanitàries. «No apuntem a cap lloc concret, però és evident que hi ha uns punts calents al planeta, i en alguns moments hi ha al·lusions a Palestina i Lampedusa, tot i que molt de passada», explica Muguruza. «Els murs de segregació, els murs invisibles i apartheids», afegeix.

Notícies relacionades

CONTRAST D'IDEES / Fa uns 20 anys que Muguruza va col·laborar en l'inicialment vetat Veintegenarios, de Pla, i hi ha un camp d'entesa entre tots dos malgrat certes diferències ideològiques. Muguruza, militant del sobiranisme basc, davant d'un Pla que carrega contra totes les banderes. «A Guerra interessava també ressaltar aquesta antítesi. L'Albert té aquest punt provocador; si no, no seria l'Albert», apunta l'excantant de Negu Gorriak i Kortatu.

Muguruza també va treballar amb Refree fa dues dècades a The Rockdelux Experience. Són seves totes les músiques de l'obra, que apunten, assenyala el cantant d'Irun, cap al rock industrial, el dub, el rap, els ambients... Guerra sortirà de gira al setembre amb l'aspiració de superar els vetos que persegueixen Muruguza des de fa anys. «Segueixo sense poder actuar a Madrid. Ja veurem si ara canvien les coses».