EL FESTIVAL D'ESTIU DE BARCELONA

Peeping Tom, davant la soledat de l'artista

L'aclamada companyia belga presenta 'À louer' al Mercat

Una escena d’’À louer’, muntatge estrenat el 2011.

Una escena d’’À louer’, muntatge estrenat el 2011. / HERMAN SORGELOOS

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

L'aclamada companyia belga Peeping Tom torna aquest dimecres al Mercat amb 'À louer', una espècie de malson a l'entorn del buit existencial i la fragilitat de l'art. Els pensaments i les vivències d'una cantant d'òpera al final de la seva carrera centren una proposta que retrata pors i dubtes que afecten tot ésser humà en algun moment de la seva vida. Aquest peculiar llenguatge de Peeping Tom que integra dansa, teatre i música amb un toc d'intriga i bogeria serveix en aquesta ocasió per explorar la inseguretat en un món on les certeses no existeixen. «Quan vaig deixar l'Argentina hi havia teatres que es van convertir en centre comercial. Quan vam crear aquesta peça el 2011 aquella sensació que tot pot canviar en un moment hi era present», diu Gabriela Carrizo, directora i autora del muntatge juntament amb el francès Franck Chartier.

Notícies relacionades

L'obra, «que té molt de malson», ressalta la coreògrafa, convida l'espectador a penetrar en un espai mental, un món paral·lel fora de la realitat. Tot transcorre en un gran saló buit, testimoni d'èpoques passades millors. «La peça parla de la fragilitat  de l'art, del caràcter efímer, d'aquest món canviant on de la nit al dia tot pot canviar», explica. L'obra explora no tan sols la por de quedar-se sense veu de la protagonista, també indaga en les dificultats per unir el seu treball i la seva vida familiar amb el seu fill i el seu marit. «En el fons l'obra parla de la soldedat, d'aquella mare que sempre està de viatge i d'aquell fill que està com perdut en un laberint borgià, on es confonen l'espai íntim i el teatral».

CONNEXIÓ AMB BCN / La companyia, nascuda el 2000 i que l'any passat va presentar Vader al Grec, primera part d'una trilogia sobre la família, ha connectat amb el públic de Barcelona que des de fa anys la segueix. Carrizo va muntar un espectacle amb el Nederlands Dans Theatre, The missing door, que es reposarà aquesta tardor. L'altre codirector, Franck Chartier, també ha treballat en projectes al marge de la companyia. «Crear per a altres suposa un desafiament. Són experiències molt enriquidores», destaca Carrizo. «M'encanta treballar amb ballarins a qui ensenyem a desprendre's del que han après per rehumanitzar la seva manera de moure's i acostar-se més al teatre. Però també treballar amb actors i descobrir-los la importància de la part física i visual».

Temes:

Grec Dansa Teatre