AVANÇ DE LA PROGRAMACIÓ

Villaronga, Gay i Recha, a Sant Sebastià

El cine català exhibeix múscul en el prestigiós festival donostiarra

Fragment del cartell de ’Truman’, de Cesc Gay.

Fragment del cartell de ’Truman’, de Cesc Gay.

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MARTÍNEZ / MADRID

El Festival de Sant Sebastià va anunciar ahir les pel·lícules espanyoles que s'estrenaran en les diferents seccions en el que és una de les representacions més nodrides dins de la història del certamen. La 63a edició acollirà 20 treballs espanyols (a l'espera de pròximes confirmacions d'última hora), sis dels quals -tres catalans- competiran en la secció oficial per la Concha d'Or: Truman de Cesc Gay, El rey de la Habana d'Agustí Villaronga, Un dia perfecte per volar de Marc Recha, Amama d'Asier Altuna, Eva no duerme de Pablo Agüero i El apóstata de Federico ­Veiroj.

Un ventall de propostes de la més diversa índole que respon a les diferents necessitats i maneres d'entendre la indústria del cine, va declarar José Luis Rebordinos, director del festival, i que engloba des del vessant més autoral fins a la més comercial, passant pel cine independent i les produccions de més envergadura.

Fora de concurs també es podrà veure l'esperat nou treball d'Álex de la Iglesia amb el cantant Raphael, Mi gran noche, el retorn d'Imanol Uribe amb Lejos del mar i el documental No estamos solos, de Pere Joan Ventura.

La secció Nous Directors inclou la participació de diverses coproduccions com són Paula, de l'argentí Eugenio Canevari i Pikadero, de l'escocès Ben Sharrock, mentre que a Horitzons Llatins es podrà veure El botón de nácar, del prestigiós documentalista Patricio Guzmán, i l'opera prima del peruà Salvador del Solar, Magallanes.

Notícies relacionades

La secció Zabaltegui aglutinarà una altra bona selecció de títols: Isla bonita, de Fernando Colomo, La novia, de Paula Orti, Un día vi 10.000 elefantes, d'Alex Guimerà i Juan Pajares, The Propaganda Game, d'Álvaro Longoria, i el curtmetratge Duellum, de Tucker Dávila Wood.

Agustí Villaronga, que va assistir a la presentació, es va mostrar content de tornar a participar en el festival amb El rey de la Habana, que considera especial dins de la seva carrera, entre altres coses perquè suposa un canvi de registre i s'insereix dins de la comèdia: «El mateix caràcter dels cubans ho demanava, perquè al costat d'una tragèdia humana, hi ha també una rialla». Per la seva banda, Marc Recha torna al cine intimista que sempre l'ha caracteritzat amb Un dia perfecte per volar, protagonitzada pel seu propi fill i Sergi López: «Estar en un festival com aquest és un luxe perquè es converteix en un espai d'aprenentatge i coneixement».