RETROSPECTIVA DE L'ARTISTA A LONDRES
Ai Weiwei celebra la llibertat recobrada
El dissident xinès demana més ajuda per als refugiats
Ai Weiwei, el juliol passat, quan la Xina li va tornar el passaport. /
Ai Weiwei arriba a la Royal Academy, on la setmana que ve inaugurarà una gran retrospectiva de les seves obres, guarnit amb una jaqueta curta i uns pantalons blau marí que semblen l'uniforme dels treballadors d'una fàbrica del seu país, la Xina. La barba canosa, els cabells curts, en un anglès amb fort accent, qui està considerat com un dels artistes actuals més importants del món, parla de la llibertat acabada de recobrar. «Londres va ser on vaig tenir l'última exposició abans de ser detingut i la primera després d'haver quedat en llibertat. Això té la seva importància». Aquell gran muntatge, al hall de la Tate Modern, va tenir lloc l'octubre del 2010. Quan va tornar a la Xina, les autoritats li van retirar el passaport. Aquest any a mitjans de juliol l'hi van tornar. «No em van posar condicions al donar-me'l, però jo sí que en vaig posar una, que m'hi havien de deixar tornar a entrar».
Activista, lluitador contra la corrupció i les injustícies socials, Ai Weiwei al seu país ha patit una persecució constant. Durant un temps va estar detingut, va ser acusat d'un suposat frau fiscal i les autoritats van li van demolir l'estudi que tenia a Xangai. «La impossibilitat de viatjar ens ha afectat profundament, tant a mi com a la meva família», confessa. «La Xina és casa meva. Però casa meva significa moltes coses diferents. Alguns nens pateixen abusos allà on resideix i no obstant segueix sent casa seva».
Amb el passaport a la mà, el seu primer destí va ser Alemanya, el país on viu el seu fill de sis anys. Les autoritats germàniques li van proporcionar de seguida un visat per quatre anys. El Regne Unit, en canvi, li va negar en un primer moment una visa de sis mesos.
Notícies relacionadesEn el futur, Ai Weiwei desitjaria compartir vida i activitat artística entre Pequín i Berlín. Treballar a la Xina requereix, no obstant, «prudència». «Si vols que les teves obres siguin exposades, has de ser prudent. Allà sempre hi ha la censura i l'autocensura».
URGÈNCIA / El dissident va dir que se sentia «orgullós» per la manera «tan civilitzada» com Alemanya ha acollit els immigrants. De passada va demanar a Occident que faci més per socórrer els refugiats. «És una situació molt urgent que durarà molt de temps i que requereix un esforç mundial de diferents països. Trobo que els països occidentals s'han de posar d'acord per ajudar-se entre ells i trobar la millor manera de portar la situació».
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- BCN concentra els pacients amb més de 10 fàrmacs al dia
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti