La nit dels 12 trons
La producció 'Juego de tronos' fa història als Oscars de la tele a l'obtenir una dotzena d'estatuetes
Qui s'esperava uns premis Emmy més representatius de la diversitat social dels Estats Units, va respirar tranquil. I qui s'esperava una mica de justícia per a noms repetidament arraconats, es va sentir reivindicat. La gran festa de la televisió nord-americana va proclamar diumenge a la nit, a Los Angeles, Juego de tronos com a millor sèrie dramàtica i Veep en la categoria de millor comèdia. Però també va ser la nit de la mini-sèrie Oliver Kitteridge i de la cadena de pagament HBO, a la qual pertanyen totes. L'actor Jon Hamm (protagonista de Mad men) es va endur el seu Emmy tantes vegades ajornat i Viola Davis va fer història al convertir-se en la primera dona negra que triomfa com a actriu dramàtica en les 67 edicions dels premis de la petita pantalla dels Estats Units.
Durant la cerimònia d'entrega dels guardons, els productors de Juego de tronos van donar les gràcies a la HBO (convertida en la principal factoria d'excel·lència en aquesta nova era de la televisió) «per creure en els dracs», al recollir el guardó més important de la nit. Després de quatre anys consecutius de veure-les venir, els set regnes sorgits de la literatura fantàstica de George R.R. Martin, que estava assegut amb l'equip de la sèrie, van obtenir finalment la recompensa. Igual que el seu director (David Nutter), els guionistes (David Benioff i D. B. Weiss) i, per segona vegada, l'actor Peter Dinklage, el Tyrion Lannister de la sèrie, que repetia com a actor de repartiment. Un triomf rotund.
La gala presentada per Adam Samberg va tenir els seus moments. L'humor de l'escola de Saturday Night Live va guanyar amb els esquetxos pregravats, tot i que sempre va mantenir el ritme i va agradar a la crítica. «Com molta de la gran televisió d'avui, Samberg va estar excel·lent, malgrat que no per a tothom. (Els conservadors, per exemple, van ser la diana de moltes de les bromes de la nit)», va escriure el rotatiu The New York Times.
La platea es va aixecar per ovacionar finalment el seductor i carismàtic Don Draper de Mad men. La sèrie s'acomiadava al final de set temporades que han marcat un punt i a part i, després de 16 nominacions, es va fer justícia amb Jon Hamm. «Està clar que hi ha hagut una terrible equivocació», va dir l'actor al rebre el guardó. El seu discurs no va estar a l'altura, però potser això era el menys important.
Molta més empremta va deixar el de la premiadíssima Viola Davis, que va obrir el parlament citant l'abolicionista negra del segle XIX, Harriet Tubman. «L'únic que separa les dones de color de la resta són les oportunitats. No pots guanyar un Emmy quan els papers per fer-ho no existeixen», va dir emocionada. Davis entra en la història pel seu paper protagonista en la sèrie dramàtica Cómo defender a un asesino.
La comèdia política Veep va acabar amb el regnat insultant de Modern family que, si arriba a repetir estatueta, s'hauria convertit en la comèdia més celebrada de la història de la televisió nord-americana. Veep es va endur quatre Emmy, inclòs el de millor actriu per a Julia Louis-Dreyfus, que encarna la vicepresidenta dels EUA Selina Meyer, i repeteix per quarta vegada consecutiva.
Tampoc hi va haver sorpreses respecte al millor actor de comèdia. Va ser per al celebrat Jeffrey Tambor, que després d'una vida de secundari ha enamorat la crítica en la nova sèrie d'Amazon Transparent, en què encarna un pare transsexual que en plena vellesa decideix sortir de l'armari. Tambor va dedicar el premi a la comunitat trans. «Gràcies pel vostre coratge, gràcies per les vostres històries, gràcies per la vostra inspiració, gràcies per deixar-me ser part del canvi», va dir en la seva al·locució.
Aquesta temporada s'han acomiadat sèries notables com Parks and Recreation, Mad men i Empire, però també se n'anava després de tres lustres en antena el Daily Show de Jon Stewart, segurament el programa de sàtira política més àcid, intel·ligent i divertit de la televisió nord-americana. I va tenir l'últim reconeixement que mereixia. Tres Emmy i un adéu marca de la casa. «Moltes gràcies, ja no haureu de tornar a veure'm mai», va dir el genial còmic jueu.
Pocs coneixien Olive Kitteridge, l'«encantadora, despietada, magistralment continguda» minisèrie de quatre hores sobre l'amor, el matrimoni, la paternitat o la malaltia mental, segons la descripció de Los Angeles Times. Però l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió la va convertir en una de les sensacions de la nit. Quatre estatuetes, incloent-hi Bill Murray i Frances McDormand.
Al final, va escriure la revista Variety, «els votants dels Emmy van afavorir la controvèrsia, el prestigi i els comiats sentimentals en un diumenge amb una llista eclèctica de guanyadors que va desafiar moltes expectatives».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia