Passejades amb Lorca

L'hispanista irlandès Ian Gibson recorre en un llibre els racons de Granada i la seva horta on va viure el poeta

L'obra s'avança a l'any dedicat a l'autor de 'Romancero gitano' que prepara la ciutat andalusa

4
Es llegeix en minuts
JUAN FERNÁNDEZ / MADRID

«Jo vaig néixer el 1965». A Ian Gibson (Dublín, 1939) se li escapa aquesta dada quan se'l convida a viatjar a l'origen de la seva relació amb Federico García Lorca. Després de reparar en el lapsus, deixa anar una riallada i aclareix: «Perdó, aquest va ser l'any que vaig arribar a Granada, però per a mi va ser com començar una nova vida. Ara compleixo mig segle». Va venir per documentar la seva tesi doctoral sobre el poeta, però el descobriment dels llocs que Lorca va habitar i de les ombres que envolten la seva mort li va causar tant d'impacte que va acabar canviant de plans. «Aquella tesi no la vaig acabar mai, però Lorca es va convertir a partir d'aquell moment en la meva vocació», afegeix.

Des d'aleshores, Gibson ha creat un enorme cabal d'estudis, llibres i escrits sobre Lorca, inclosa la seva més ambiciosa biografia, i ha sigut un dels experts que més han fet per aclarir els detalls de la seva mort i trobar les seves restes. També ha treballat sobre altres figures de la Generació del 27, com Dalí, Buñuel o Machado, però amb Lorca, diu, va ser diferent.

«Ha sigut tot molt estrany. Llegint el seu Romancero gitano de jove a Dublín, de cop i volta vaig sentir una connexió especial. Potser perquè jo també vaig tenir un germà gai que va morir de pena, potser per aquella cosa tel·lúrica que té la literatura irlandesa amb la parla popular, i que Lorca comparteix. Tot en ell em resultava familiar, però mai em vaig imaginar que 50 anys després seguiria caminant al seu costat», explica l'hispanista.

GUIA LITERÀRIA / L'última passejada de Gibson amb Lorca és, precisament, això, una passejada. En concret nou, que són les rutes lorquianes per terres granadines que l'investigador proposa en el seu llibre Poeta en Granada (Ediciones B). De l'horta que el va veure néixer a l'Alhambra per la qual sospirava, i de la ciutat estudiantil on es va formar al barranc de Víznar, on el van matar, l'obra es pot visitar com una guia literària per la Granada de Lorca -les rutes inclouen mapes detallats i una selecció de dades pràctiques-, però també com una excursió per la vida del poeta a través dels espais que el van veure passar.

La pertinència d'aquest viatge pel Lorca íntim amb el plànol a la mà s'explica, segons Gibson, per la importància que els seus orígens van tenir en la seva obra. «Granada és la protagonista de la seva poesia, encara que no sempre l'anomeni», opina Gibson. Però no tant la Granada visible, adverteix l'estudiós, com la que es va perdre després de l'expulsió dels moriscos. «Ell ho va dir expressament: 'Ser de Granada m'inclina cap a la comprensió dels perseguits de la Terra, els negres, els gitanos, els moriscos, els jueus'. No anomena els gais perquè no pot, però ho pensa», afegeix l'hispanista.

Ian Gibson és partidari de descobrir els autors coneixent on i com van viure. Ho va fer amb Joyce --Gibson coneix tots els racons del Dublín de l'autor des que el va començar a llegir a Irlanda--, i també amb Lorca, la Granada del qual convida a visitar disfrutant de les seves llums, però sense esquivar les seves ombres. «Federico presumia de ser granadí, però detestava la societat de la seva ciutat, que considerava retrògrada i asfixiant. La va descriure com 'la pitjor burgesia d'Espanya'», adverteix.

L'hispanista podria recórrer els llocs lorquians amb els ulls tancats, però per escriure'n la guia ha tornat a visitar-los usant els poemes i les cartes de l'autor de Bodas de sangre com a brúixola. En la seva excursió s'ha trobat amb troballes inesperades, com el descobriment que la casa de Bernarda Alba, a la localitat pròxima de Valderrubio, ha sigut adquirida per un consorci per convertir-la en un centre públic; o que l'Alhambra, en els seus orígens, no era vermella, sinó blanca. «Van ser els romàntics del segle XIX els que van imposar el seu actual color. Em sembla impossible passejar pels jardins de l'Alhambra després de llegir Lorca i no sentir un calfred. Sobretot de nit», desafia l'investigador.

Amb aquesta ruta, l'hispanista s'avança uns mesos a l'Año Lorca que prepara Granada el 2016 coincidint amb el 80è aniversari de la seva mort. L'efemèride marca, a més, l'alliberament dels drets legals de la seva obra. «A partir de l'any que ve, qualsevol podrà publicar Poeta en Nueva York o representar El público sense haver de demanar permís a la família. Crec que a Federico li hauria il·lusionat molt, perquè això encara el farà més popular. Ell sempre va somiar ser on era la gent», opina Gibson.

Notícies relacionades

SENSACIONS TROBADES / L'última ruta que proposa Poeta en Granada coincideix amb l'última passejada de Lorca. L'hispanista confessa tenir sensacions oposades quan visita el lloc on el van assassinar. Trobar aquest lloc fa mig segle li va canviar la vida, però no haver pogut trobar les seves restes després de tant de temps ho viu com un compte pendent.

No perd l'esperança. «Segueixo fiant-me de l'enterramorts, que em va assenyalar un lloc diferent del que després va ser rastrejat», aclareix. En la seva opinió, que a aquestes altures segueixi sent un misteri on són els ossos de Lorca es deu, en gran mesura, a una «falta de voluntat política» per trobar-lo. «És el desaparegut més famós del planeta. Espanya té un deute pendent amb ell i amb els altres 100.000 que encara avui segueixen enterrats a les cunetes», sentencia.

Temes:

Llibres