PREMI NOBEL

La periodista Svetlana Aleksiévitx guanya el Nobel de literatura

'Voces de Chernóbil' és l'única obra de l'escriptora publicada en castellà

Svetlana Aleksiévitx.

Svetlana Aleksiévitx. / MAXIM MALINOVSKY (AFP)

1
Es llegeix en minuts

L'escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha sigut guardonada aquest dijous amb el premi Nobel de literatura 2015. El seu nom ha sigut anunciat per Sara Danius, la secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, que s'ha estrenat per a l'ocasió com a portaveu del guardó. 

Autora de llibres molt impactants sobre la catàstrofe de Txernóbil --el seu reportatge coral 'Voces de Chernóbil' és l'única obra de l'escriptora publicada en castellà per Debolsillo-- i de la guerra de l'Afganistan, Aleksiévitx, de 67 anys i una llarga experiència com a reportera, ha vist com el seu treball ha sigut prohibit al seu país, que no li perdona el seu esperit crític. 

L'obra de l'autora es compon de diverses narracions fetes a partir dels testimonis de diferents veus i ha sigut traduïda a diferents llengües. A Espanya l'editorial Debate acaba d'anunciar que el mes de novembre publicarà una de les obres essencials de l'autora, 'La guerra no tiene rostro de mujer', una obra mestra del periodisme d'investigació que dóna veu a les dones que van patir la segona guerra mundial i que va ser el seu primer reportatge literari. Acusat de destruir la imatge heroica de la dona soviètica, el llibre només va poder ser editat el 1985, en l'època de la perestroika, però aquesta prohibició va llançar a la celebritat la periodista al seu país. En català, el segell Raig Verd publicarà al novembre 'Temps de segona mà. La fi de l'home roig', una obra que parla dels últims 20 anys de la història de Rússia i com el final del règim ha afectat els seus ciutadans. 

Nascuda el 1948 a l'oest d'Ucraïna en el si d'una família de professors, es va diplomar a la Facultat de Periodisme de la Universitat de Minsk, i va començar a treballar com a reportera els anys 70 al diari soviètic  'Selskaia Gazeta'.   

Notícies relacionades

Els seus llibres, segons l'opinió de la periodista, no "agraden" al president Aleksandr Lukaixenko, que des de fa 20 anys dirigeix el país amb mà de ferro. 

"Vivim en una dictadura, en què els oponents són a la presó, la societat té por i al mateix temps és una societat de consum vulgar, a la gent no li interessa la política", ha denunciat.