NOU MUNTATGE DEL GRAN DIRECTOR LITUÀ A TEMPORADA ALTA
Beckett en vena
Oskaras Korsunovas impacta a Girona amb l'obra 'L'última cinta de Krapp', un dels títols de referència del teatre de l'absurd
Juozas Budraitis, en una escena de l’obra. /
Un home vell i deformat baixa pausadament per l'escala central de la graderia de la Sala La Planeta. En el seu lent deambular fins a l'escenari, gruny, s'escura el coll i tus. S'atura uns segons i esbossa un moviment de tornada, però aviat recupera el camí emprès. La seva aparença és bruta, descuidada. Calça unes sabatilles d'estar per casa, imatge amb què dona la primera pista que res el mourà del seu cau on exhibeix la seva terrible soledat i la falta d'amor d'aquell ésser buit que viu al marge de la societat.
Amb molt pocs elements, Oskaras Korsunovas ha situat l'espectador en el relat de L'última cinta de Krapp, un essencialista Beckett. L'actor Juozas Budraitis, en una enlluernadora i naturalista interpretació del seu personatge, comença la seva actuació menjant-se dos plàtans, el seu únic aliment, i en tira la pell al públic. Fins que troba la caixa 3, rodet 5 que està buscant per poder reproduir instants vitals que l'obsessionen i als quals se sent lligat. Gestos, accions, silencis i les escasses paraules que surten de la boca del lituà prenen una dimensió únicament pròpia dels grans artistes.
Comparant aquest muntatge amb altres de caça major del director, l'últim la seva inoblidable desconstrucció del 2014 de La gavina de Txékhov, aquesta peça sembla tan sols un parèntesi entre altres projectes ambiciosos. Però el text de Beckett, fins i tot no sent una de les seves peces més cèlebres, és un dels títols de referència del teatre de l'absurd i el toc Korsunovas dóna la resposta perfecta a les coordenades de l'obra.
L'escenografia, amb una taula de treball sobre la qual descansa el magnetòfon en el qual l'home ha gravat els seus records, funciona per la seva efectiva simplicitat. Trossos de cintes omplen el terra i la il·luminació, de gran calat atmosfèric, està centralitzada en una llum de flexo que il·lumina la cara perplexa de Budraitis quan escolta les reproduccions.
Els gestos de l'actor són molt més que un poema. S'hi reflecteix l'absurditat de situacions per les quals ha passat i que ara considera incomprensibles. La música ambiental compassa les emocions d'un personatge sotmès a una profunda frustració existencial. Budraitis mostra les manies, obsessions, la dependència de l'alcohol i el desordre de Krapp, que en canvi sap ubicar ràpidament les gravacions que li permeten perpetuar-se en aquell passat que representa l'única raó de ser en el seu aïllament.
Torna a escoltar reiteradament les cintes fins a aturar-se en passatges com el d'aquell amor perdut, la memòria del sexe i les distants relacions amb la seva mare. «Acabo de sentir aquell pobre cretí 30 anys enrere i no em reconec». Al final la cinta roda en silenci deixant la sensació de buit de qui ja no espera res de la seva existència.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034