J. J. Abrams: "Star Trek' és ciència-ficció; 'Star Wars' és fantasia"
El director nord-americà estrena aquest divendres la pel·lícula més esperada de l'any, potser de la dècada: 'El despertar de la força'
jgarcia32090974 director j j abrams poses for a portrait while pr151215165617 /
El maig del 1977, George Lucas va estrenar 'La guerra de les galàxies'. La pel·lícula va aconseguir 10 nominacions a l'Oscar, però el més important: va marcar el naixement de la indústria dels efectes visuals i va redefinir el futur del cine. Gairebé quatre dècades més tard, de la mà d'un gran fan de Lucas, J. J. Abrams, s'estrena aquest divendres la setena entrega de la saga, 'El despertar de la força', la pel·lícula més esperada de l'any i, potser, de la dècada.
Abrams, l'home darrere de sèries com 'Alias' i 'Perdidos' i director de magnífiques intervencions en franquícies com 'Misión: Impossible' o 'Star Trek', va confessar en la nostra trobada a Los Angeles, dies abans de l'estrena mundial d''El despertar de la força', que se sent més a prop dels fans de 'Star Wars' que de l'univers 'trekkie'. Només tenia 11 anys quan va veure per primera vegada les aventures de Han Solo, Luke Skywalker, la princesa Leia i companyia.
¿Quins records té d'aquell moment?
La vaig anar a veure amb els meus pares i recordo que vaig quedar molt impressionat. Em vaig divertir i també em vaig emocionar molt veient-la. Em va semblar tot tan real que vaig sortir del cine donant voltes a la imaginació i pensant a crear mons semblants.
¿No li van venir imatges de 'Star Trek' quan treballava en aquesta?
No, perquè no tenen res a veure l'una amb l'altra. El to, la sensibilitat i els personatges són molt diferents. 'Star Trek' és ciència ficció, mentre que 'Star Wars' és fantasia.
¿Quin va ser el seu objectiu a l'embarcar-se en aquesta aventura?
Tornar a la meva infància (riu). Suposo que és la raó per la qual la gent de la meva generació l'anirà a veure. Però la meva intenció al fer-la era moure'm en dues direccions al mateix temps: explicar una nova història al mateix temps que tornar al passat a aquell lloc i a aquelles emocions que tots coneixem de quan vam veure per primera vegada 'La guerra de les galàxies'. També m'interessava adoptar les noves tecnologies per recrear el passat, això va ser molt emocionant perquè la tecnologia ha avançat moltíssim no només en CGI, sinó en l'ús de personatges animats. Vam utilitzar CGI per a les naus espacials i per a l'extensió de decorats, però sobretot per eliminar elements que sobraven i fer-los invisibles a la càmera.
¿Ha sentit molta pressió? Les expectatives són altíssimes...
No hi ha dubte que tots hem sentit molta pressió. Però tinc la tranquil·litat d'haver fet tot el que estava a les meves mans per aconseguir la millor pel·lícula possible. Estem parlant d'una pel·lícula que s'ha originat en la que probablement és la corporació més gran i més exitosa del món de l'entreteniment, i la meva feina és fer una gran pel·lícula des del punt de vista creatiu. L'he fet per a mi mateix tenint en compte els fans.
¿És aquesta la raó del secretisme que hi ha hagut al voltant de l'estrena?
Si, entenc la frustració de la gent, però comprengui que es tracta d'una cosa que ha format part de la vida de milions de fans de tot el món durant els últims 40 anys. Per respecte a ells no hem tret cap tràiler de més, ni hem permès que ningú la vegi i en pugui parlar abans que s'estreni. La gent m'ha agraït no haver-los arruïnat l'experiència mostrant imatges per endavant, com s'acostuma a fer en la promoció de la majoria de les pel·lícules.
¿Què li va passar pel cap quan es va veure dirigint una escena al Falcó Mil·lenari?
Res que m'impedís concentrar-me en el que estava fent. L'important no és pensar “oh, Déu meu, sóc al Falcó Mil·lenari”, sinó en la història que estàs explicant, en els personatges de l'escena, els seus diàlegs i les seves motivacions.
J.J. Abrams
DIRECTOR
"Volia rebutjar fer 'El despertar de la força'. Però vaig començar a pensar què hauria sigut de Luke i els altres aquests 38 anys, i ja no m'ho vaig poder treure del cap"
¿Com es pot posar un a dirigir aquesta pel·lícula després d'haver dirigit 'Star Trek'?
Aquesta pregunta se l'han fet molts i jo també me la vaig fer. La resposta és que m'importa tant la saga que vaig preferir experimentar-la de primera mà més que imaginar-me com hauria sigut dirigir-la. Quan em van fer l'oferta tenia pensat rebutjar-la educadament, però quan Kathleen Kennedy (productora) em va dir que em donaven carta blanca per fer-la, em va consumir la curiositat. Vaig començar a pensar què hauria sigut de Luke, de Han i de la princesa Leia en aquests trenta i tants anys, no m'ho podia treure del cap i per això vaig acceptar.
¿Tothom es pregunta sobre el futur del cine. Hem arribat al final del cel·luloide?
Tots hem vist meravelloses fotografies digitals i fotos dolentíssimes fetes amb pel·lícula, tot depèn del fotògraf que faci la foto, de la il·luminació i del tema de la fotografia. Però el cert és que el cel·luloide és el mitjà per excel·lència a l'hora de capturar una imatge. Estem en l'era de la informació, les estadístiques i la quantificació tècnica de les coses, però hi ha una màgia en el cel·luloide que no existeix en un altre mitjà. Perdre això seria una tragèdia.
Notícies relacionades
¿Com veurem aquestes històries d'aquí 30 anys?
No hi ha res més emocionant que veure una pel·lícula en un gran cine envoltats de centenars de persones que riuen, ploren, aplaudeixen o escridassen a l'uníson, sobretot en aquesta era en què la gent tendeix a aïllar-se en la pantalla del seu mòbil o del seu portàtil. És un acte natural que els humans tendim a ajuntar-nos per experimentar les coses en comunitat, per a això es va crear el cine. Dit això, no tinc la més mínima idea del que passarà d'aquí 30 anys, però espero que sigui meravellós, que puguem disfrutar tots en companyia.