LES GRANS EXPOSICIONS DEL 2016

Bojos per El Bosch

El pintor flamenc és el rei en una temporada que té també Casas, Renoir, Warhol, Picasso i Sugimoto com a protagonistes

32309026 60

32309026 60

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2016 arriba amb un nom propi pel que fa a exposicions, el d’El Bosch. De la mort del pintor flamenc es compleixen 500 anys i a Madrid hi haurà gran commemoració. Però la de l’autor d’'El jardí de les delícies' no és l’única efemèride de l’any. Ramon Casas celebra 150 anys del seu naixement, però la celebració en el seu cas no està al mateix nivell que la de l’artista flamenc. Del com i el quan de l’homenatge al modernista encara està gairebé tot per decidir. Però les efemèrides només són part del programa expositiu. Un programa amb vocació d’acontentar tothom i que, com és habitual últimament, dispersa els grans noms fora de Barcelona. Però la ciutat no s’oblida mai d’un dels seus més estimats: Picasso. El seu museu i el MNAC li preparen exposició.     

El BoschRamon Casas PicassoMNAC

 DOBLET

El geni malagueny, a casa i al MNAC

Pablo Picasso arribarà a casa seva, al carrer de Montcada, a l’octubre. I ho farà amb una ambiciosa exposició centrada en el desenvolupament del cubisme durant la primera guerra mundial de la mà de tres estrangers residents a París: el mateix Picasso, Juan Gris i Diego Rivera. El desembarcament de l’autor del 'Guernica' al Palau Nacional no se sap quan serà, perquè el museu no en dóna informació més enllà que serà una mostra relacionada amb el romànic, art que va influir, i molt, en la creació picassiana. La resta de la programació del MNAC seguirà l’estela dels últims anys: recuperar artistes oblidats presents als seus fons: Ismael Smith, Pere Torné Esquius i Lluïsa Vidal. Però també hi haurà espai per al renaixentista Luis de Morales. 

    

    

 


ANY CASAS Iniciativa privada per honrar el modernista

A Ramon Casas no se l’haurà de buscar al MNAC, la pinacoteca alberga una gran col·lecció seva, però no li dedicarà retrospectiva. Aquesta es desplegarà en un centre privat, al Museu del Modernisme de Barcelona, al març, amb més d’un centenar de peces icòniques provinents de col·leccionistes. I per a l’estiu la sala aspira a inaugurar un inèdit i original tête-à-tête entre Casas i Mario Testino. La tercera de les exposicions previstes sobre Casas, l’única, de moment, dins de l’Any Casas promogut pel Departament de Cultura, s’ubicarà al Museu de Maricel a Sitges. 

    Un altre nom propi de la temporada serà Ignasi Aballí, a qui la Fundació Miró homenatjarà com a guanyador del Premi Joan Miró. Andrea Fraser i Antoni Miralda, al Macba; Harun Farocki, a la Tàpies; Ramon Enrich i Jaume Mercadé, a la Fundació Vila Casas; i Jorge Oteiza i Toni Catany, a La Pedrera, són altres creadors amb monogràfiques.


FOTOGRAFIA La imatge fixa copa tots els espais

Però Catany no serà l’únic fotògraf que desplegarà el seu art per les sales de Barcelona. Hi haurà també Jorge Ribalta, a La Virreina, i Philippe Hals- man

, el gran retratista de celebritats i col·laborador de Dalí, a CaixaForum. Encara que l’estrella de l’objectiu serà Hiroshi Sugimoto, el gran autor de l’escena internacional contemporània. El japonès mostrarà algunes de les seves principals sèries a la Fundació Mapfre a partir del mes de febrer. La mateixa sala l’omplirà amb les seves instantànies, al maig, un altre dels grans: Bruce Davidson.

Notícies relacionades

    La programació de CaixaForum la completaran els impressionistes de la Philippe Collection i l’art xinès de la dinastia Ming, amb peces que no han sortit mai dels museus xinesos. Mentre que el disseny realitzat a l’Àfrica i l’evolució de la representació de l’erotisme, juntament amb el pensament científic de Ramon Llull, envairan al llarg de l’any els espais del CCCB.     


ELS GRANS NOMS Els més desitjats, a Madrid, Bilbao i Màlaga

Malgrat tot, el ceptre de la mostra de l’any serà per a El Bosch. L’exposició del centenari, la reunió d’obres més important mai celebrada de l’artista que portarà, al maig, al Prado –abans passarà per Holanda–, peces tan icòniques com 'Les temptacions de Sant Antoni', que rarament surt de Lisboa. A Madrid, també desembarcaran Renoir i Caravaggio, al Thyssen. Mentre que el Guggenheim de Bilbao acollirà Warhol i Louis Bourgeois. I al Picasso de Màlaga brillaran Jackson Pollock i Torres-García, aquesta última exposició serà una gran retrospectiva organitzada pel Moma de Nova York que no anirà al MNAC per falta de pressupost.