Hollywood es posa de festa
'El renacido' triomfa als Globus d'Or
Millor drama, director i actor per a la col·laboració d'Iñárritu i DiCaprio
'Marte' i Matt Damon es coronen en comèdia, i Brie Larson i Jennifer Lawrence, en drama
Nit de sorpreses a la cerimònia dels Globus d’Or. Lady Gaga recollia el premi a la millor actriu de sèrie i Di Caprio guanyava el de millor actor dramàtic pel seu paper a ’El renacido’. /
Un any després de triomfar amb ‘Birdman’ als Oscars, Alejandro González Iñárritu ha tornat a dalt de tot, aquesta vegada als Globus d'Or, uns premis en què l'any passat li va fer ombra ‘Boyhood’. 'El renacido', un drama a la frontera dels Estats Units centrat en l'èpica història de supervivència de Hugh Glass, ha aconseguit aquest diumenge el reconeixement que s'esperava dels 72 periodistes de l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood per a Leonardo DiCaprio com a millor actor dramàtic per la seva interpretació d'aquest paranyer i guia que va viure al segle XIX. Però la cinta, que competia amb ‘Carol’, ‘Spotlight’, ‘Mad Max furia en la carretera’ i ‘Room’ com a millor drama, també ha aconseguit aquest guardó i ha portat fins al premi al millor director ‘el negre’. Tres premis de quatre nominacions. Tot un triomf.
El Globus d'Or per al mexicà com a director ha deixat asseguts Todd Haynes, Tom McCarthy i George Miller, que no han vist premiades les seves tres pel·lícules (‘Carol’, que era favorita amb cinc nominacions, ‘Spotlight’ i ‘Mad Max’). I del quintet de nominats a director només el veterà Ridley Scott, als seus 78 anys, ha tocat, encara que sigui indirectament, l'or. ‘Marte’, retorn a la ciència-ficció de l'home que va crear ‘Blade Runner’ i ‘Alien’, ha sigut guardonada com a millor comèdia (una de les classificacions inexplicables però habituals dels Globus) i ha conduït també fins a l'estatueta el seu protagonista, Matt Damon.
Aquests Globus arribaven esquitxats de suspens, sense clars favorits, i han confirmat la seva capacitat de donar sorpreses. Brie Larson, que a ‘Room’ interpreta magistralment una mare segrestada que intenta mantenir serè el seu fill en una situació tan extrema, possiblement s'ha beneficiat del duel entre Cate Blanchett i Rooney Mara pels seus admirables treballs a ‘Carol’ i ha guanyat com a millor actriu de drama, mentre que Jennifer Lawrence, adorada per Hollywood (i pels periodistes) s'ha emportat el seu tercer globus, com en les dues anteriors ocasions per la seva col·laboració amb David O Russell, aquesta vegada a ‘Joy'.
Amb alguns dels premis que s'anticipaven confirmats, com el de Sylvester Stallone com a millor actor de repartiment per ‘Creed’, ‘El hijo de Saúl’ com a millor pel·lícula estrangera o ‘Del revés’ com a cinta d'animació, la principal sorpresa de la nit potser han sigut els dos guardons per a ‘Steve Jobs’: pel guió d'Aaronn Sorkin i pel treball de repartiment de Kate Winslet.
Expectació és el que havia provocat també el retorn com a mestre de cerimònies de Ricky Gervais, el còmic sense pèls a la llengua que ja els va presentar entre el 2010 i el 2012 sense escatimar enverinats dards contra les estrelles. I ha complert el que s'esperava. De les infidelitats de Ben Affleck a les acusacions de violació contra Bill Cosby, les trobades amb prostitutes de Charlie Sheen, la potencial presidència de Donald Trump o l'entrevista de Sean Penn amb ‘el Chapo’ Guzmán, desvelada només unes quantes hores abans de la gala, res ha escapat a l'acidesa del britànic, incloent-hi la mateixa Associació de la Premsa Estrangera (no tothom pot fer una broma sobre l'estatueta com a joguina sexual), la NBC que retransmetia la gala (i que ha fet repetit i absurd ús del silenciador de paraules malsonants) o els popes de la indústria, com Harvey Weinstein. Gervais fins i tot s'ha retrobat amb una de les dianes més polèmiques d'aquestes gales anteriors, Mel Gibson, que ha tingut oportunitat de tornar-li alguna pulla.
El monòleg inicial de Gervais, els seus retorns a l'escenari (massa pocs i massa breus) i alguns (però pocs) dels presentadors han fet digerible una cerimònia fluixa en què DiCpario ha dedicat part del seu discurs a exigir reconeixement i respecte als pobles indígenes; Quentin Tarantino ha recollit el premi per a Ennio Morricone per la banda Sonora de ‘The hateful eight’; Denzel Washington s'ha emportat el premi honorari Cecil B. DeMille i ha guanyat com a millor cançó ‘Writings on the wall’, firmada per Sam Smith, i Jimmy Napes per a ‘Spectre’, l'última de Bond.
TELEVISIÓ
Notícies relacionadesEn les categories de televisió també hi ha hagut sorpreses. ‘Mozart in the jungle’, d'Amazon, ha sigut reconeguda com a millor sèrie de comèdia i ha portat el seu primer Globus a Gael García Bernal, i ‘Wolf hall’ ha deixat sense premi altres minisèries com ‘Fargo’ o ‘American Horror Story: Hotel’ (encara que aquesta última ha portat Lady Gaga fins al premi a millor actriu de la categoria). El que sí que s'esperava era el premi per a ‘Mr. Robot’ com a millor sèrie dramàtica, el premi per a Taraji P. Henson com a actriu dramàtica pel seu treball a ‘Empire’ o acomiadar 'Mad men' amb un guardó per a Jon Hamm.
La llista de premiats la completen Rachel Bloom com a actriu de comèdia per 'Crazy exgirlfriend', Oscar Isaac com a protagonista de la minisèries ‘Show me a hero’ i Christian Slater i Maura Tierney pels seus treballs de repartiment a, respectivament, ‘Mr. Robot’ i ‘The affair’.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín