Mor Harper Lee, l'autora de 'Matar un rossinyol'

La novel·la està considerada un clàssic nord-americà per a la joventut, a l'altura del 'Huckleberry Finn' de Mark Twain

 

  / AP / ROB CARR

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Nelle Harper Lee, que va guanyar el premi Pulitzer de ficció el 1961 pel seu llibre, ‘Matar un rossinyol’, tot un clàssic de la literatura nord-americana que molts han comparat al 'Huckleberry Finn' de Mark Twain per la seva influència sobre els joves lectors, va morir a la seva ciutat natal, Monroeville, on estava reclosa des de feia dècades, a l'edat de 89 anys.   

AÏLLAMENT

Harper Lee, que fins a l'any passat era coneguda com a autora d'aquesta única novel·la, va accedir finalment que una altra novel·la, guardada en un calaix i que durant tota la seva vida s'havia negat a publicar, veiés per fi la llum. Es tracta de 'Vés i posa un sentinella', que argumentalment era una versió anterior del llibre que li havia donat fama mundial i que mostra el pare de la nena protagonista, un transsumpte real del de l'autora, com un racista i no com el comprensiu advocat defensor dels negres, Atticus Finch. Aquell personatge, protagonista de 'Matar un rossinyol', un dels personatges més estimats de la literatura nord-americana, acabaria tenint la cara de Gregory Peck en la també recordava versió cinematogràfica. L'èxit obtingut per 'Matar un rossinyol' va fer que l'autora no s'hi pogués sobreposar i optés per no tornar a escriure.

Notícies relacionades

"Vaig néixer en un petit poble anomenat Monroeville, Alabama, el 28 d'abril de 1926. Vaig anar a l'escola primària local, vaig anar a l'escola secundària allà, i després a la Universitat d'Alabama. Això és tot, en el que a educació es refereix ", va explicar en una de les rares entrevistes que va arribar a donar en vida. Aquestes experiències infantils viscudes amb el seu gran amic d'infància, Truman Capote, van donar peu argumentalment a la seva famosa novel·la. L'autora també va acompanyar Capote durant la dura tasca de documentació en relació al crim de Holcom, a Kansas, que es convertiria en la novel·la 'A sang freda'.

Harper Lee va patir un vessament cerebral el 2007, circumstància que, unida a la seva timidesa patològica, encara la va aïllar més. En els últims temps només se la veia acompanyada de la seva germana Alice, que va morir recentment. Malgrat que en els últims anys li van ploure els premis i els reconeixements, com la medalla Nacional d'Humanitats –compartida amb Philip Roth-, de mans del president Obama o els actes del cinquantenari de 'Matar un rossinyol', cap d'ells va aconseguir que Lee sortís del seu amagatall, ja que en els seus últims anys va estar pràcticament cega i sorda i en un cadira de rodes.  Aquest estat  va ser el principal argument per encendre la polèmica de la publicació de 'Vés i posa un sentinella', segons la qual no s'havia respectat la intenció de l'autora que l'obra no veiés la llum.