Arco rebaixa el nivell de provocació
La fira, que compleix 35 anys, ret homenatge a les seves primeres edicions i fuig de les obres més polèmiques
Una galeria catalana exposa les cartes que l'artista Núria Güell ha enviat per renunciar a la nacionalitat espanyola
Arco celebra el seu 35è aniversari amb un to més seriós, menys provocador. Aquest any (sense país convidat i que ret homenatge a les primeres edicions de la mostra) a la fira pràcticament no hi ha aquelles obres polèmiques que tants titulars donen a la premsa. No hi ha un Franco congelat. Ni un got d’aigua mig ple. Sí que hi ha una bala de palla embolicada en cinta rosa. I una motxilla de muntanya tirada per terra. És art. I està a la venda. El que no es compra és una instal·lació de la galeria santanderina JosédelaFuente. Sembla un ninot realista. Però és un home de carn i ossos. Ho notem perquè pestanyeja. Està nu i engabiat entre palets.
Un any més, Madrid acull la fira d’art contemporani, un espai on els col·leccionistes poden adquirir obres més o menys assequibles, com Silver Print (un got de plata amb restes de pintallavis, de Jaime Pitarch, que costa 4.800 euros) i altres de més cares, com el llenç 'Mujer en el baño', d’Antonio López (2,5 milions d’euros).
NEGOCI
Arco (que només s’obre per al públic el cap de setmana) és una fira on es mouen diners i es fan negocis, segons asseguren els propietaris de les galeries. «És el primer dia i estem expectants, però sí, en aquesta fira es ven molt», afirma la responsable de NF (Madrid). Al seu estand s’exposa l’obra de Mateo Maté, que ha recorregut, un cop més, a l’humor per crear 'Reliquias de artista'. El que el comprador adquireix és un contracte de compravenda mitjançant el qual obtindrà els ossos de Maté una vegada que aquest mori i hagin passat cinc anys.
Notícies relacionadesAls passadissos d’Arco també hi ha espai per a la «desconstrucció de les ideologies». La galeria catalana ADN mostra l’obra de Núria Güell, que ha emmarcat les cartes que ha enviat a les autoritats polítiques per renunciar a la nacionalitat espanyola, així com la resposta negativa rebuda (10.000 euros).
També hi ha ideologia en una altra galeria catalana, Àngels Barcelona. Si algun visitant toca una de les pessetes que s’exhibeixen a 'Balance económico' (que costa 7.000 euros i porta la firma de Jaime Pitarch), la instal·lació es descompon, així que més val anar amb compte. I, possiblement, en la bicicleta carregada de totxos que presenta la galeria brasilera Luciana Brito. Costa 20.000 euros i la firma el mexicà Héctor Zamora.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia