ESCANEIG A LA VALL DELS REIS
El culebró de Tutankamon
La nova anàlisi feta a la tomba del faraó nen encara no pot confirmar l'existència de dues cambres secretes
fcasals33206667 icult sarcofago de tutankamon en el valle de los r160317142406
En el que ja s'està convertint en un culebró a l'egípcia, l'esperat anunci dels resultats de la nova anàlisi amb radar feta dijous -que es va allargar durant 12 hores, fins a la matinada- a la tomba de Tutankamon, es faran esperar. Com ja avançava cautament ahir el nou ministre d'Antiguitats egipci, Khàlid al-Anany, aquest divendres ha anunciat que, "per estar segurs", no podran donar els resultats fins més endavant, quan hagin "estudiat amb precisió les dades obtingudes" i que encara s'haurà de fer un nou escàner a finals d'abril per tenir la certesa de si darrere els murs del sepulcre del faró nen hi ha realment dues estances o cambres desconegudes fins ara.
"HEM VIST COSES PERÒ NO SABEM QUÈ SÓN"
En una compareixença davant la premsa a l'exterior de la tomba de Tut, a la Vall dels Reis, a Luxor, l'expert de l'Institut de Geologia de la Universitat del Caire Iàssier al-Xaib ha afirmat que "deu hores després d'acabar l'escaneig" no es pot dir si hi ha alguna cosa oculta rere la tomba, encara que ha afegit que n'hi ha "indicis". "Hem vist coses, però no sabem què són", ha comentat "Les dades són molts i molt bones", encara que necessiten que "molts experts le sanalitzin des de diversos punts de vista".
En declaracions, dijous, abans del començament de l'escaneig a les portes de la tomba, el ministre Al-Anany ja havia assenyalat que els resultats d'aquesta nova prova no serien definitius i que encara farien falta més anàlisis. El ministre, que va assumir el càrrec tan sols la setmana passada, va anunciar que el nou escaneig de finals d'abril seria vertical, per obtenir una altra perspectiva de la tomba.
L'antecessor d'Al-Anany, Mamduh al-Damati, que ha estat present en la roda de premsa, havia anunciat a mitjans de març al Caire que la d'aquest divendres seria la prova definitiva per comprovar si hi ha estances o buits darrere de les parets nord i oest de la tomba, tal com apuntava l'anàlisi realitzada per un equip japonès el novembre passat, dirigit pel professor Hirokatsu Watanabe. Aquest escaneig avançava que darrere del mur nord hi ha un buit o nínxol de fins a 1,5 metres de diàmetre i 2 metres de profunditat, a més de materials orgànics i metàl·lics.
Amb la nova anàlisi d'aquesta setmana es volia mesurar el gruix del mur nord, cosa que pot indicar si aquest és un envà usat per ocultar una segona cambra funerària. En aquesta ocasió, els encarregats de l'escaneig són dos experts egipcis i dos de nord-americans, aquests últims membres de l'equip de National Geographic, que ha apadrinat aquesta missió i comprat els drets.
LLUNY DEL CLÍMAX
Una font de l'equip de National Geographic va explicar ahir de forma anònima que els resultats del radar hauran de ser analitzats per experts i la seva interpretació no serà immediata, tal com van anunciar les autoritats egípcies. "És evident que el Govern (egipci) vol córrer (però estem només al principi d'aquest procés, no estem encara al clímax ni de bon tros", assegurava la font.
Des del començament de la investigació a la tomba de Tutankamon, Egipte ha generat una gran expectació al seu voltant, cosa que podria atraure apassionats i visitants, i millorar la imatge del país a l'exterior per reviure el moribund sector turístic.
El ministre Al-Anany va assegurar que s'estan fent tots els estudis científics necessaris per confirmar si hi ha cambres secretes a la tomba de Tutankamon i, només quan estiguin segurs del tot, es podrà procedir a fer una petit forat o ranura per explorar el seu interior. No obstant, va precisar que és encara aviat per parlar d'aquesta fase posterior.
LA PRESÈNCIA DE REEVES
Notícies relacionadesL'arqueòleg britànic Nicholas Reeves també és a Luxor seguint aquesta nova prova en el marc de la investigació que va començar després que ell observés una fenedura a la paret nord del sepulcre de Tut. Reeves va interpretar que aquesta fissura era una porta segellada que portava a una possible càmera oculta, on, segons ell, podria estar enterrada la seva madrastra, la reina Nefertiti.
L'arqueòleg britànic no va fer declaracions a la premsa pel contracte en exclusiva que ha firmat amb National Geographic, però es va mostrar satisfet que les anàlisis per provar la seva teoria segueixin endavant i va demanar esperar fins demà per conèixer els resultats de l'últim escanejat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín