LA NIT DELS MUSEUS 2016

El turisme copa els museus de Barcelona

El 73% dels visitants dels centres culturals de gestió municipal procedeixen de l'estranger

Interior del Born Centre Cultural, en la Nit dels Museus.

Interior del Born Centre Cultural, en la Nit dels Museus. / ACN / MARIA BELMEZ

2
Es llegeix en minuts

Si el principal objectiu d'una iniciativa com la de la Nit del Museus és "acostar els museus a la ciutadania" (tal com assegura Berta Sureda, l'encara comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona), s'haurà de concloure que l'empresa se salda amb èxit només a mitges. És inqüestionable, i així ho reflecteixen les dades d'edicions anteriors, que els ciutadans de Barcelona són, de manera molt destacada, els que participen més en aquesta festa anual que permet accedir als centres culturals sense haver de retratar-se a la taquilla. Però és igualment cert que durant la resta de dies de l'any la tendència s'inverteix i el gruix dels visitants dels museus barcelonins està format, molt principalment, per turistes.

Un informe elaborat per l'Institut de Cultura de Barcelona a partir d'enquestes realitzades al llarg de l'any passat en una dotzena de museus de gestió municipal posa de manifest que el turisme és el que alimenta bona part dels centres culturals de la ciutat. Només el 17,3% dels 2,13 milions de visitants que van rebre els 12 equipaments estudiats (Castell de Montjuïc, Fundació Miró, MUHBA, CCCB, Museu del Disseny, Museu Blau, Monestir de Pedralbes, el Born Centre Cultural, Jardí Botànic, Museu de la Música, Museu Frederic Marés i Museu de les Cultures) eren barcelonins, un percentatge que s'incrementa lleugerament si se sumen els usuaris procedents de la resta de Catalunya (el 5,3%) i que empal·lideix, en qualsevol cas, davant el rotund 73% de visitants procedents de l'estranger.

POC INTERÈS A LA RESTA D'ESPANYA

El desglossament d'aquest contingent estranger ofereix resultats curiosos. El col·lectiu més nombrós és el dels francesos (que representen el 10,4% del total de visitants), seguit pels nord-americans (7,4%), els alemanys (7,3%), els britànics (7%) i els italians (6,7%). A tots ells els atrauen més els museus de Barcelona que als arribats de la resta d'Espanya, que tot i ser el grup que més visita la ciutat, tan sols constitueixen el 3,7% del personal que passa per taquilla als centres culturals.

Notícies relacionades

Els barcelonins i catalans són, això sí, majoritaris en alguns equipaments, com el Museu Blau (que registra el percentatge més baix de visitants estrangers, tot just el 23,5%), el Museu del Disseny, el CCCB, el Born Centre Cultural i el Museu de les Cultures. Són els centres amb menys ocupació global. En canvi, als museus més freqüentats (la Fundació Miró, el Castell de Montjuïc, el MUHBA de la plaça del Rei...), la majoria forana és aclaparadora.