COMPTE ENRERE DEL FESTIVAL DE MÚSIQUES AVANÇADES (6)

Sónar+D: les cinc coses que no et pots perdre

El congrés internacional de cultura digital, que se celebra en paral·lel al Sónar de Dia, reuneix un any més pensadors, artistes i professionals

fcasals34280676 icult  sonar   d brian eno160614123314

fcasals34280676 icult sonar d brian eno160614123314

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Sónar ja no és aquell antic festival de les músiques avançades, sinó una trobada realment interdisciplinària amb un altre epígraf: 'Música, creativitat i tecnologia'. Si sumem l’empresa a aquests tres elements, obtenim Sónar+D, també conegut com a Congrés Internacional de Cultura Digital i Tecnologies, que celebra la seva quarta edició des de dijous en paral·lel al Sónar de Dia. Una nova oportunitat per explorar el procés creatiu en totes les seves cares, des de la gestació d’idees fins a la interacció amb l’usuari. Aquí van cinc apostes clau:

Brian Eno Figura sense límits

Brian Eno va saltar a la fama com a fundador de Roxy Music, mèrit que ja l’ha fet passar a la història. Però no prou content amb això es va fer pioner de la música ambient (un terme que ell mateix va crear i que té la seva última mostra en el recentment editat 'The ship') i productor de llegendes com David Bowie i Talking Heads, a més d’estendre els seus interessos al camp de l’art visual. Pensador interdisciplinari, ofereix conferències carregades d’idees. Com, segurament, la que inaugurarà el congrés d’aquest any: 'Why we play', sobre creació i participació. És difícil trobar un personatge que representi millor l’esperit transversal del +D (dijous, 16, SonarComplex P5, 13.30 hores).


Algoritmes contra prescriptors Spotify contra la vella guàrdia

En temps de sobresaturació informativa i musical es fan necessaris filtres que ens ajudin a separar el gra de palla. Alguns investiguen en el terreny de la prescripció automatitzada; d’altres encara creuen en la figura del prescriptor humà fet a l’antiga. Tots dos fronts es donaran cita a Sónar+D: Matt Ogle i Ajay Kalia parlaran de l’evolució de Spotify i la llista personalitzada 'Descobriment setmanal', mentre que Jeff Smith (cap de música a BBC Radio 2 i BBC 6 Music) defensarà el paper humà i de la ràdio (dijous, 16, Stage+D by Mazda Rebels, 10.30 i 11.30 h).


Minecraft Construir, no destruir

L’encara estesa imatge dels vídeojocs com a simuladors de violència ha quedat, de nou, en entredit amb 'Minecraft', creació de la companyia sueca Mojang en què els usuaris es poden molestar entre ells, però el principal objectiu és un altre: construir coses (fins i tot països sencers) amb materials en forma de bloc i, en la mesura del que és possible, ajudar d’altres en les seves creacions. Adam Clarke, productor digital de 'Minecraft', explicarà el potencial del videojoc com a eina educativa i plataforma artística i d’expressió (divendres, 17, Stage+D by Mazda Rebels, 11.30 h).


Art i ciència Binomi productiu

La relació entre dos camps només en aparença contraposats serà una de les principals línies narratives d’aquest Sónar+D. Per exemple, es podran conèixer els programes artístics de les institucions científiques CERN (l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear i el laboratori líder mundial de física de partícules) i ALMA (l’observatori astronòmic més gran del món, situat a Xile). La xerrada amb els seus responsables serà moderada per Fernando Cucchietti, director del Grup de Visualització de Dades del Barcelona Supercomputing Centre (divendres, 17, Stage+D by Mazda Rebels, 16.30 h).


Notícies relacionades

‘Earthworks’ Instal·lació sísmica

Precisament al CERN van realitzar una residència, la tardor de l’any passat, Ruth Jarman i Joe Gerhardt, els dos artistes anglesos que hi ha darrere l’àlies Semiconductor. Una parella experta a convertir les dades de la naturalesa en peces estètiques, com la macroinstal·lació sobre els estrats terrestres 'Earthworks', per a la qual han col·laborat amb experts en geotecnologia de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona. També es podrà visitar 'Microtonal wall', obra de Tristan Perich formada per 1.500 altaveus, cadascun amb una microfreqüència única. 

Temes:

Sónar 2022