EL FESTIVAL DE CINE FANTÀSTIC DE CATALUNYA
Els primers (i molt prometedors) títols de Sitges 2016
El festival projectarà 'The neon demon', de Nicolas Winding Refn, i homenatjarà Max Von Sydow, Paul Schrader, Bruce Campbell i Dolph Lundgren
El cine català hi tindrà molt pes amb 'Proyecto Lázaro', de Mateo Gil, 'Pet', de Carles Torrens, i 'La propera pell', d'Isaki Lacuesta i Isa Campo
El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya va donar ahir a conèixer les primeres, i molt suggerents, pistes del que serà la seva 49a edició, que tindrà lloc del 7 al 16 d’octubre. Després de la presentació, fa algunes setmanes, de l’evocador pòster amb el qual Sitges rendirà homenatge als 50 anys de 'Star Trek', hi havia expectació entre els seguidors del festival per conèixer, finalment, els primers títols i convidats. Amb la pel·lícula inaugural i la de clausura que encara s’ha d’anunciar, Sitges va confirmar un secret de domini públic: la projecció de 'The neon demon', el sofisticat 'thriller' de terror sobre el món de la moda de Nicolas Winding Refn ('Drive') que va ser dramàticament destrossat per la crítica a Cannes, però que promet ser una de les grans sensacions d’una edició en què també podrem veure els nous treballs de Paul Schrader, 'Dog eat dog', un estimulant embolic criminal amb Nicolas Cage i Willem Dafoe; i de Park Chan-wook ('Old boy'), l’aplaudit 'thriller' eròtic 'The handmaiden'.
Saludable exaltació de totes les variants del cine fantàstic, la inabastable programació de Sitges, amb més de 170 pel·lícules en cartell, inclourà l’esperada distopia 'La chica con todos los regalos', de Colm McCarthy, adaptació de la novel·la homònima de M. R. Carey sobre zombis i nens que ha arribat a ser definida com «The walking dead escrita per Kazuo Ishiguro»; i la impactant cinta d’horror indie 'The void', de Jeremy Gillespie i Steven Kostanski, ambientada en un hospital envaït per una horda de repulsives criatures parasitàries.
També es projectaran el drama de terror sobrenatural 'Before I wake', de Mike Flanagan ('Oculus'), amb presència estel·lar del nen prodigi Jacob Tremblay ('La habitación'); i 'Hell or high water', drama criminal de David Mackenzie ('Starred up') protagonitzat per Jeff Bridges i Chris Pine. Ángel Sala, director del festival, es va mostrar especialment exultant en l’anunci de la projecció de '31', de Rob Zombie, homenatge al cine de terror dels anys 70 que va definir com a «radical, molt bèstia, esgarrifós, una animalada». Zombie, precisament, serà una de les visites destacades del festival al costat de la seva dona, l’actriu Sheri Moon Zombie.
D’entre les noves maneres d’acostar-se al gènere («estem orgullosos de ser un festival de gènere», va dir Sala), destaquen 'The eyes of my mother', terror d’aire lynchnià en blanc i negre a càrrec del debutant Nicolas Pesce, i 'Tickled', documental de David Farrier i Dylan Reeve sobre insòlites competicions de pessigolles que va causar sensació a Sundance.
LA PARRÒQUIA ORIENTAL
A més de la citada 'The handmaiden', el cine asiàtic hi tindrà, com sempre, una estimulant representació amb 'The wailing', de Na Hong-Jin; 'Three', de Johhny To; 'Terra formars', de l’stakhanovista eTakashi Miike; 'Train to Busan', de Yeon Sang-ho;'Asassination classroom': 'The graduation', d’Eichiiro Hasumi… i 'While the women are sleeping', adaptació d’un relat curt de Javier Marías dirigit per Wayne Wang i protagonitzat per Takeshi Kitano. El puixant cine mexicà tindrà els seus estendards en 'Tenemos la carne', d’Emiliano Rocha, i 'Desierto', de Jonás Cuarón, fill d’Alfonso Cuarón.
L’OFERTA CATALANA
Com sol ser habitual, el fantàstic català tindrà pes a Sitges. Sala va confirmar que, amb tota probabilitat, una producció catalana inaugurarà el certamen, recuperant així una tradició trencada el 2015 amb la magnífica 'La bruja', de Robert Eggers. El títol del film inaugural no va transcendir, però sí que es va poder saber que a Sitges 2016 es projectarà 'Proyecto Lázaro', de Mateo Gil ('Blackthorn'), una cinta futurista amb repartiment internacional (Tom Hughes, Oona Chaplin i Charlotte Le Bon), en què un grup de metges aconsegueixen ressuscitar un home criogenitzat 60 anys abans; així com 'La propera pell', la premiada pel·lícula d’Isaki Lacuesta i Isa Campo.
De l’oferta local, una de les propostes més atractives serà 'Pet', coproducció hispano-nord-americana dirigida per Carles Torrens ('Emergo'), en què un pertorbat Dominic Monaghan ('Perdidos') tanca en una gàbia d’animals una cambrera de qui està enamorat. Completen l’avanç de cine català els debuts en la direcció d’Iván Morillo ('Vestigis') i Denise Castro ('Salvación').
Notícies relacionadesIL·LUSTRES HOMENATJATS
Actor fetitxe d’Ingmar Bergman, cara icònica del cine de terror com a pare Merrin a 'L’exorcista' i figura carismàtica de 'Joc de trons' com el Corb de Tres Ulls, l’actor suec Max Von Sydow visitarà Sitges per rebre el Gran Premi Honorífic. Les Màquina del Temps recauran en l’actor i director Bruce Campbell, ídol del gènere pel seu paper d’Ash Williams en la trilogia 'Evil dead'; el director i guionista Paul Schrader; i l’actriu de culte Barbara Crampton ('Re-Anima-tor'). L’impassible action hero nòrdic Dolph Lundgren, inoblidable Ivan Drago, rebrà una Maria Honorífica.
Viatge a l'univers de 'Star Trek'
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"