Novel·la negra a la grisa Espanya dels anys 50
Luis Roso encara a 'Aguacero' un policia amb camisa blava amb quatre crims al costat d'un pantà en construcció
fcasals34748153 icult luis roso160719175200
Des que Jesús Carrasco va triomfar amb el seu revival de Miguel Delibes passat per Cormac McCarthy, han seguit la seva estela escriptors debutants que no tenen inconvenient a citar com a referents novel·listes espanyols dels 50, o a situar les seves obres en aquells moments dels quals només han tingut coneixement a través de la lectura o dels records de pares o avis. A aquesta tendència, arrossegant-la cap al gènere negre, s’hi suma un altre autor de primera novel·la: Luis Roso (Moraleja, Càceres, 1988), llicenciat en Filologia Hispànica, que situa el seu 'Aguacero' (Ediciones B) en un imaginari poble de la serra de Madrid on es desplaça l’inspector Ernesto Trevejo, inspector de la Brigada Criminal, per col·laborar amb la Guàrdia Civil del lloc, desbordada pels assassinats de dos guàrdies civils, l’alcalde de la localitat i la seva dona. Encara que els maquis ja són passat, la colònia de peons que treballen en la construcció d’un pantà, gent del sud, en bona part amb un passat més aviat roig i al servei d’un enginyer alemany amb un passat més aviat sospitós, fan desconfiar les autoritats.
Trevejo comptarà amb l’auxili d’un càndid número de la Benemèrita, Aparecido Gutiérrez, i es complicarà la vida amb una resident a Las Angustias, gairebé més que amb el cas, si és que una cosa es pot separar de l’altra.
Notícies relacionades¿Per què els 50? Segons Roso, els 40 eren «massa foscos» i les ferides de la guerra civil serien massa immediates i evidents. Els 60, en canvi, ja no li servien; massa portes obertes cap al present. Als 50, en canvi, «han passat 15 o 16 anys, les ferides estan obertes, però no se’n parla, la gent mira cap a una altra banda i calla». Aquesta cronologia, a més, li serveix per encaixar el seu inspector Trevejo. «Hi ha distància per a qui no hagi participat d’una manera activa en la guerra».
Ni odiós ni antiheroi
Estem encara en uns temps en què és possible imaginar un policia amb camisa blava «però no idiota ni fanàtic»; sense grans conflictes ideològics, «ni segons sembla un passat fosc que vulgui ocultar» (no és un Bernie Gunther, avisa Roso); «una persona en qui es pot confiar fins al punt que es pot confiar en un policia del règim» però que «no es jugarà la carrera per ningú» i que, «quan ha d’utilitzar els procediments de la policia franquista, els utilitza». No és una persona a la qual odiar ni un antiheroi amb el qual empatitzar. Amb necessaris racons amagats perquè no resulti un estereotip de res i ombres per representar un temps entre gris fosc i negre.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034