¿Quines 25 cançons en català són les més escoltades a Spotify?

Les audicions acumulades des del 2008 assenyalen que a la xarxa els nous grups golegen el rock català dels 90 i la Nova Cançó

Actuació del grup Manel al Festival de Cap Roig, a Calella de Palafrugell.

Actuació del grup Manel al Festival de Cap Roig, a Calella de Palafrugell. / ICONNA / JORDI PUNTÍ

5
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Quina és la cançó més escoltada en català des del servei de 'streaming' Spotify? La resposta: 'Al Mar!', de Manel. El repàs de les cançons amb més èxit a la xarxa, amb una audiència més jove que la mitjana de la població, mostra un panorama en què lògicament triomfen els grups més recents del pop català, amb Manel, Txarango, Catarres Blaumut al capdavant, tenen un paper secundari les bandes del rock català dels 90 i la Nova Cançó hi manté tan sols una presència testimonial.

Per començar: aquí va la llista dels deu temes en català més escoltats, per posar banda sonora a la lectura d'aquest article:

Les dades recollides en aquesta informació només es refereixen a les audicions en el servei de ‘streaming’ Spotify. Tenint en compte que en l'actualitat la majoria del consum de música ja és digital, i la penetració d'aquest servei, amb 75 milions d'usuaris a tot el món, el resultat suposa una mostra molt significativa. No obstant, està esbiaixada pel que fa a edat. Considerant que el 49% dels usuaris d'aquest sistema són menors de 25 anys, el 24% tenen entre 25 i 35 anys i únicament el 27%, més de 35 anys, és fiable com a mostra dels gustos musicals de les generacions més joves. Cosa que explica moltes de les característiques de la llista que adjuntem.

En l'actualitat, 43 temes en català superen el milió d'audicions. En aquest grup destacat hi apareixen nou cançons de Txarango, vuit cançons de Manel, set d'Els Catarres, quatre d'Els Amics de les Arts, dues d'Antònia Font, Blaumut, Lax'n'Busto i Sopa de Cabra i una de La Gossa Sorda, Joan Dausà, Teràpia de Shock (que amb el seu 'hit' de 'Polseres vermelles' ocupa el tercer lloc), Aspencat, Gossos, Obrint Pas, Sau i Lluís Llach ('Que tinguem sort'). És a dir, 38 temes dels grups més recents en l'escena catalana, quatres clàssics dels 90 i un sol tema de la Nova Cançó. Però per no fer l'article interminable, destaquem el 'top 25':

EL 'TOP 25'

1. Manel. Al mar! 4.925.338

2. Txarango. Músic de carrer, 2.990.486

3. Teràpia de Shock. Sense tu, 2.891.377

4. Manel. Benvolgut. 2.705.565

5. Blaumut. Pa amb oli i sal. 2.569.796

6. Gossos. Corren. 2.549.064

7. Txarango. La dansa del vestit, 2.462.542

8. Manel. Ai, Dolors 2.360.327

9. Txarango. Compta amb mi. 2.336.469

10. Sopa de Cabra. Camins. 2.300.635

11. Manel. Aniversari. 2.228.306

12. Blaumut. Bicicletes. 2.232.255

13. Manel. En la que el Bernat se’t troba. 2.119.623

14. Manel. Boomerang. 2.121.096

15. Txarango. Quan tot s’enlaira, 2.091.608

16. Els Catarres. Vull estar amb tu. 2.085.437

17. Sau. Boig per tu. 1.993.801

18. Els Amics de les Arts. 4-3-3. 1.968.442

19. Txarango. Esperança, 1.740.007

20. Txarango. Vola. 1.729.071

21. Txarango. Som un riu, 1.641.632

22. Els Catarres. Rock & Roll. 1.587.755

23. Lax’n’busto. Llença’t. 1.559.647

24. La Gossa Sorda. Camals mutilats. 1.534.932

25. Els Catarres. En peu de guerra. 1.509.451

LES ABSÈNCIES

Segurament estranyaran moltes absències de cançons bàsiques en el cançoner català. No hi són Els Pets ('Bon dia' es queda amb 890.000 audicions'), Mishima ('Un tros de fang' es queda en 757.240'), Joan Miquel Oliver ('Flor de cactus' suma 911.870) i cançons emblemàtiques com 'L'Empordà' de Sopa de Cabra (912.709). Pel que fa a les generacions anteriors: 'Qualsevol nit pot sortir el sol' suma 474.896 audicions, i les cançons més escoltades de grans com Raimon i Maria del Mar Bonet no passen, respectivament, de les 220.140 ('Al Vent') i les 164.521 ('L'àguila negra'). En el cas de Joan Manuel Serrat, els seus èxits en castellà fan que cap de les seves cançons en català apareguin entre les 10 més populars que recull Spotify. 

UN PARELL DE PRECAUCIONS AMB AQUESTES DADES

Aquesta llista ha sigut realitzada a partir de les xifres d'audicions de cada cançó que ofereix de manera oberta Spotify, dada que únicament està disponible per a les 10 peces més populars de cada autor. Una forma de recollir les dades que té limitacions. D'una banda, en el cas específic de Manel, en aquest 'top 10' hi apareixen amb les dades actuals les dues cançons més escoltades del grup, ‘Al Mar!’ i ‘Benvolgut’, i vuit talls de l'últim disc. Per als temes de les gravacions anteriors, els únics dels quals no disposem de dades actualitzades, utilitzem les xifres disponibles fa tres mesos, així que temes com ‘Ai Dolors’ i ‘Aniversari’ molt probablement haurien de situar-se un o dos llocs més amunt.

D'altra banda, en aquest recompte hi surten perjudicats els temes que tenen diverses versions, per exemple en directe i en estudi, o versions d'altres intèrprets diferents del seu autor, que no hem comptabilitzat. Quan totes dues apareixen en el ‘top 10’ de l'autor les hem sumat (per exemple, ‘Cadillac solitario’), però hi ha casos en què alguna versió en directe no estigui recollida: probablement ‘Mediterráneo’, de Serrat, i 'Wa Yeah!' d'Antònia Font perd algunes posicions per això.

La recerca dels autors s'ha fet prenent com a referència l'exhaustiva llista d'artistes musicals catalans existent a la Viquipèdia, les llistes recents de cançons més venudes i/o escoltades i llibres com el de Jordi Bianciotto '501 cançons catalanes que has d'escoltar abans de morir'. Tot i així, és possible que alguna hagi passat desapercebuda: si és així, pots escriure a l'adreça de correu que encapçala aquest article per fer-nos-ho saber.   

¿I AQUÍ, QUÈ S'ESCOLTA?

Una cosa és quins artistes en català o catalans són els més escoltats (en qualsevol lloc del món). I una altra, què escolten els usuaris catalans de Spotify. Una informació que no és gens fàcil de saber, i que té una rellevància relativa: en general, els grans èxits globals són això, globals, i dominen també l'audiència local. Cosa que va quedar demostrada l'any passat, quan la multinacional va facilitar a aquest diari, com a mostra significativa, la llista de cançons més escoltades a Catalunya l'octubre del 2015.

Notícies relacionades

Justin Bieber, Adele i One Direction eren els més escoltats aquí. Entre els 40 temes més escoltats en cadascuna de les províncies catalanes només s'hi colaven, i en segona fila, cançons d'Estopa, Els Catarres i Txarango. Per sota de Cali y el Dandee, J. Balvin, Juan Magán, Pablo Alborán, Coldplay o Avicii. Una llista que era una galleda d'aigua freda per als que han interpretat erròniament els mapes de cançons de Spotify, en un servei que mostra les cançons “més distintives” que sonen en nombroses ciutats del món, és a dir, les que diferencien els gustos d'un lloc concret respecte a les tendències globals. És a dir, que ara mateix, per exemple, aquesta llista l'encapçalin Animal, Els Catarres, Blaumut, Manel i Luthea Salom no significa que siguin els més escoltats sinó únicament els artistes que diferencien el consum musical de Barcelona del d'altres ciutats.

CONVERTIR MILIONS D'AUDICIONS EN MILERS D'EUROS

Les xifres acumulades, aquests milions d'escoltes, quina rendibilitat tenen per a l'artista? Si es dóna per bona la xifra mitjana de 'royalties' per a discogràfiques i músics que la companyia calcula (aproximadament 6,5 euros bruts per cada miler d'audicions, tot i que això depèn d'en quin país s'han produït i si vénen dels usuaris del servei 'premium' de pagament o del gratuït amb publicitat), únicament les cançons amb més d'un milió d'audicions superarien els 6.000 euros d'ingressos a través de Spotify (a repartir entre artista i discogràfica). És a dir, per exemple, només 42 cançons gravades en català han arribat a superar aquest llindar d'ingressos.