BODES DE PLATA A GIRONA
Temporada Alta celebra 25 anys amb 100 espectacles
El festival, aparador de l'escena internacional i del talent local, oferirà propostes de Brook, Lupa, Korsunovas, Cassiers, Platel, Rigola, Miró, Broggi i Señor Serrano
Lluís Pasqual obrirà el teló el 30 de setembre amb 'In Memoriam. La quinta del biberó'
El festival Temporada Alta de Girona celebra el primer quart de segle en plena forma i amb un ambiciós programa de 100 espectacles de teatre, dansa, circ, música i cine que es presentaran entre el 30 de setembre i el 4 de desembre. Fidel a la seva essència: programació de qualitat i aposta per grans creadors, tant consagrats com per descobrir, locals i estrangers. El desig de Salvador Sunyer, fundador i impulsor de Temporada Alta, és arribar a tota mena de públic, cosa que ha aconseguit els últims anys amb una mitjana d’assistència del 90%.
«Celebrarem els 25 anys sense llibre o exposició, només programant», va explicar Sunyer en la presentació de la 25a edició al Teatre Municipal de Girona. La seva principal preocupació de cara al futur és canviar la percepció sobre la cultura. «Al sud d’Europa, fa la sensació que la cultura és inútil. Nosaltres creiem que és l’ànima d’un país, un element cohesionador. Segurament els pròxims 25 anys seguirem fent coses inútils perquè són les que més ens serveixen».
PRESSUPOST UNA MICA SUPERIOR
En aquesta nova edició, la cita comptarà amb 25 propostes internacionals de 18 països, defensades per primeres figures com Peter Brook, Milo Rau, Alain Platel, Krystian Lupa, Thomas Ostermeier, Fabrice Murgia, Oskaras Korsunovas, Guy Cassiers i el col·lectiu mexicà Lagartijas Tiradas al Sol. També hi haurà talent local, representat per Àlex Rigola, Pau Miró, Llàtzer Garcia, Oriol Broggi, Lluïsa Cunillé, la premiada Agrupación Señor Serrano, La Veronal, Loscorderos.sc i Pere Faura, entre altres.
El pressupost, lleugerament superior al de l’última edició, és de 3.075.700 milions. Les administracions mantenen les seves aportacions (700.000, la Generalitat; 500.000, Girona; 250.00, la diputació; 40.000, Salt, i 59.000, el ministeri). La partida de patrocinadors creix i arriba als 895.700 euros, i els ingressos per taquilla previstos són de 451.000.
LA GUERRA PUJA A ESCENA
La guerra i els seus efectes seran l’eix d’alguns dels muntatges. El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, obrirà la celebració del 25è aniversari el dia 30 amb l’estrena ja anunciada d’'In Memoriam. La quinta del biberó', peça de teatre documental basada en testimonis de supervivents de la Batalla de l’Ebre. També les conseqüències dels conflictes, i més concretament el drama dels refugiats, centren la nova proposta del suís Rau, 'Mitleid' (Compassió).
La cita acollirà 33 estrenes absolutes i 61 propostes d’autoria catalana. Entre les 29 produccions i coproduccions del festival destaquen 'Abans de la jubilació', text de Thomas Bernhard dirigit per Lupa amb Mercè Arànega, Pep Cruz i Marta Angelat; 'De welwillenden', adaptació de la novel·la 'Les benèvoles', de Jonathan Littell, sobre un oficial de la SS, amb direcció del belga Cassiers; 'Who is me. Pasolini', peça íntima de Rigola que el 2017 arribarà als Teatros del Canal de Madrid; 'Cúbit', de Josep Maria Miró, en col·laboració amb La Ruta 40, i 'Un obús al cor', de Wadji Mouawad, dirigida per Broggi, de La Perla 29.
Notícies relacionadesLa programació inclou tota mena de propostes. Des d’obres contemporànies fins a clàssics revisats amb una òptica actual. Com 'Antonio y Cleopatra', de Shakespeare, a càrrec del director, autor i actor portuguès Tiago Rodrigues, i 'La mouette', versió poc ortodoxa de 'La gavina' de Txékhov, amb actors francesos dirigits per Ostermeier. Un altre alemany, Nicolas Steman, reivindicarà l’heroi romàntic de Goethe amb 'Werther!'
Per la seva part, el lituà Korsunovas s’enfronta a un polèmic text del segle XX, 'Cleansed' (Purificats), de Sarah Kane. L’aclamat mestre Brook, el director estranger més afí al Temporada Alta (serà el seu 10è espectacle), presenta 'Battlefield' (Camp de batalla), inspirada en el Mahabharata indi. I la mirada de Fabrice Murgia, nomenat director del Teatre Nacional de Brussel·les als seus 32 anys, posa la lupa en un dur episodi de la dictadura xilena a 'Children of nowhere'.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"