ENTREVISTA

Clara Peya: "Tinc la intensitat de deu persones juntes"

La pianista barcelonina preestrena 'Oceanes', un homenatge a les dones a través de l'aigua, en la jornada d'obertura del Mercat de Música Viva de Vic

fcasals35507778 barcelona 13 de septiembre del 2016  entrevista con la piani160913144514

fcasals35507778 barcelona 13 de septiembre del 2016 entrevista con la piani160913144514

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Acabada d’arribar de la FiraTàrrega, on va presentar Limbo amb Les Impuxibles, companyia que pilota amb la seva germana Ariadna, Clara Peya torna a abocar-se al seu món de músiques, avui, en l’obertura del Mercat de Música Viva de Vic (Auditori Atlàntida, 16.00). Preestrena 'Oceanes', que ja ha gravat encara que sortirà al gener.

–'Oceanes', ¿femení d’'oceans'? 

–El femení plural genèric. El disc és un homenatge a les dones a través de l’aigua. Jo sóc feminista, és sabut, i m’he fixat en les oceànides, nimfes de la mitologia grega, filles d’Oceà i Tetis. Les transformo en oceanes i són les dones de la meva vida.

–¿Persones concretes? 

–Sí, però no se sabrà qui són perquè les porto a la mitologia. Dones que m’han inspirat. Sota l’aigua, l’espai sonor és un altre, hi ha immensitat i amplitud, i aquí m’acosto al concepte dels nòrdics: músics com Ólafur Arnalds, que treballa amb espais sonors al voltant de la soledat. Sóc hiperactiva i jugar amb l’espai i la tranquil·litat m’interessa.

–La seva música va més enllà de la música. 

–Per a mi és imprescindible que hi hagi un concepte darrere d’un disc. L’oceà, el mar, em fascina: és curatiu i molt inspirador. Pensar que no som res, allà. Al disc vas passant d’una oceana a una altra sense aturar-t’hi, però en un entorn, l’aigua, que és un tot, una cosa indivisible. ¿Sap quan unes gotes cauen per un mirall i s’ajunten amb el seu reflex i es fan més grosses? La sensació que cada persona és única però que som el mateix. Sí, és una mica filosòfic.

–És com si mirés la realitat a través d’un vidre transcendent. ¿Tot ha de ser un símbol d’alguna cosa? 

–Sí, absolutament. Diria que tinc la intensitat de 10 persones juntes. Per a les coses bones i per a les dolentes. ¡És horrorós! Tant de bo no fos tan intensa. Costa molt de gestionar. Canalitzo les emocions a través del piano. 

–¿Toca molt? 

–Abans sí. Però ara no puc tocar per plaer. Tinc massa feina. El moment de tocar per plaer és quan encara s’està muntant l’escenari i jo sóc allà amb el piano a la sala buida, amb molt eco. És brutal.

–Diu que és feminista. ¿Veu la seva música com una expressió política? 

–Abans era molt activista, i segueixo sent-ho, però he entès que no puc fer-ho tot i que puc ser-ne a través de la poètica de la música. En la meva música hi ha una representació de la dona, i això s’ha fet poc. ¡Tot són nois en aquest món! Fins i tot en la dansa hi ha més coreògrafs homes. I hi ha molta dona creadora, des de sempre, encara que ho visqui en l’anonimat. Hi ha una part important de mi que és visibilitzar.

–Ho fa a través del llenguatge musical, no amb cançons protesta. 

–En aquest disc n’hi ha una, és un hip-hop. Una cançó feminista, parla de la dona des d’un punt poètic. Però en general no és el meu mitjà, que és ser activista a través de la música. Per exemple, fent cançons en què canto a una altra dona. 

–Un diàleg que no abunda en la tradició de la cançó. 

–En absolut. I és una cosa que hauríem de fer totes les persones: simplement ser com som. És tan obvi... Jo em veig en la responsabilitat d’obrir aquest camí.

–Oceanes serà el seu setè disc. Fa la sensació que hi ha hagut molts anys de feina sorda a les seves espatlles. ¿Sent que ja té un reconeixement? 

–Cada vegada faig més les coses que vull fer. Hi ha persones que arriben on volen perquè tenen un do, i jo he sigut una formiga. El que més valoro és l’honesta que hagi pogut ser amb mi mateixa. He fet un treball de transparència, jo sóc així, i a partir d’aquí és quan han començat a funcionar les coses. 

Notícies relacionades

–¿Hi va haver un moment precís? 

–El meu canvi profund va ser a Espiral (2014), però és una evolució. He fet 30 anys, i cada vegada em sento més segura, ja no com a pianista sinó com a persona. Tinc coses a dir i ganes de dir-les, i no des del lloc del «que bé que ho faig» sinó del lloc en el qual estimo el que faig.