NOVA CITA CINÈFILA

Sant Sebastià obre el teló

Isabelle Huppert, Javier Bardem, Sigourney Weaver, Ethan Hawke, Ewan McGregor i Oliver Stone desfilaran per l'alfombra vermella

El festival internacional confirma, per sisè any consecutiu, la seva claríssima aposta pel cine espanyol

undefined35507245 fotograma de la reconquista pel cula dirigida por jon s tru160913125110

undefined35507245 fotograma de la reconquista  pel cula dirigida por jon s tru160913125110
undefined35507251 icult fotograma de vivir y otras ficciones  del director jo 160913125116
undefined35507221 icult fotograma de snowden  pel cula dirigida por oliver sto160913125147
undefined35507232 icult ewan mcgregor  actor y director de pastoral americana 160913125139
undefined35507233 icult fotograma de elle  protagonizada por isabelle huppert 160913125100

/

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Després que el comitè de selecció del festival hagi vist unes 800 pel·lícules durant tot l'any, Sant Sebastià es convertirà a partir de divendres en una ciutat de cine. Probablement, ni Ethan Hawke, ni Sigourney Weaver, ni Isabel Huppert, ni Ewan McGregor, ni Oliver Stone (tots presents a la mostra) desfilaran per l'alfombra vermella amb les exigències de l'estrella xinesa del moment, l'actriu Fan Binbing, que ve acompanyada per un seguici de 15 persones i exigeix al certamen sessions de maquillatge de tres hores. El cine asiàtic ve fort en aquesta edició, igual que l'espanyol. 

BOMBARDEIG LOCAL  

Després dels 10 premis Goya de 'La isla mínima', Alberto Rodríguez torna a Sant Sebastià amb una pel·lícula no tant d'espies com de "mentiders, tramposos i trilers". 'El hombre de las mil caras', que arribarà a les pantalles el divendres 23, retrata amb brillantor un dels episodis més delirants de la història recent d'Espanya: el 'cas Luis Roldán' (el pròfug exdirector de la Guàrdia Civil), amb l'espia Paesa al comandament. Dos cineastes espanyols més aspiren a la Concha d'Or: Jonás Trueba ho farà amb la crònica sentimental d'una parella que es va prometre amor etern mentre eren adolescents ('La reconquista') i Rodrigo Sorogoyen fa el salt al cine 'major' amb l'absorbent 'thriller' 'Que Dios nos perdone', en què dos policies cacen un assassí en sèrie a Madrid. Fora de la competició oficial (és a dir, no aspiren a entrar al palmarès), es projectarà 'Un monstruo viene a verme', en què J. A. Bayona explica com la fantasia és l'única via d'escapament d'un xaval que pateix assetjament a l'escola i que té la mare malalta amb un càncer terminal. També està rodada en anglès (i amb Anne Hathaway com a protagonista) l'última pel·lícula de Nacho Vigalondo, 'Colossal', que ell mateix defineix com una cruïlla entre 'Lost in translation' i 'Godzilla'.

TRES CITES BARCELONINES

En l'apartat de pel·lícules petites, aquest any hi ha dues cintes que criden l'atenció. I totes dues estan firmades per directors barcelonins. Curtmetratgista i ajudant de direcció, Nely Reguera fa el salt al llarg amb un film deliciós que dissecciona les relacions familiars: 'María (y los demás)', protagonitzat per la sempre excel·lent Bárbara Lennie. Lluís Miñarro produeix 'Vivir y otras ficciones', on el director i guionista Jo Sol ('El taxista ful', 'Fake orgasm') ens convida a reflexionar sobre els minusvàlids, i a fer-ho des d'un punt de vista optimista i, bàsicament, sexual. És una pel·lícula diferent, emotiva, i a estones divertida, centrada en Antonio Centeno. Javier Bardem, mentrestant, acapararà els flaixos dilluns amb 'Bigas por Bigas', el videodiari del desaparegut cineasta català.

PODER NORD-AMERICÀ

I del cine petit al més gran: el nord-americà. Sant Sebastià acollirà l'estrena de la primera pel·lícula com a director de l'actor Ewan McGregor (que ja va visitar el certamen de la mà de Bayona i 'Lo imposible'). L'escocès adapta 'Pastoral americana', novel·la homònima de Philip Roth, considerat el millor autor nord-americà viu i mereixedor absolut d'un premi Nobel que se li resisteix any rere any. Per la seva banda, el sempre febril Oliver Stone ('Platoon') torna a revisar la crònica política dels EUA a 'Snowden', que narra l'odissea de l'exagent que va cometre el cas més important de divulgació de documents classificats de la història. ¿Per què ho va fer?

EL GLAMUR DELS PREMIS DONOSTIA

Notícies relacionades

L'any passat va semblar poc el premi Donostia: Emily Watson. L'elecció d'aquest any, però, és indiscutible. Sigourney Weaver, reina de la ciència-ficció i història viva del cine, recollirà el prestigiós guardó i, de passada, presentarà la pel·lícula de J. A. Bayona, en què dóna vida a l'àvia del xaval protagonista. L'alfombra vermella es rendirà a la tinenta Ripley, igual que ho farà amb el segon guardonat del certamen, el polifacètic Ethan Hawke, intèrpret fetitxe de Richarad Linklater ('Antes del amanecer') a més de novel·lista, productor, realitzador i actor a qui hem vist créixer a la gran pantalla des d''El club dels poetes morts'. El nord-americà ve també amb un sagnant 'western' sota el braç, 'Los siete magníficos'. Aquest any el festival ha decidit incorporar una espècie de Donostia llatí (premi Jaeger-LeCoultre), que recollirà el mexicà Gael García Bernal, ben conegut a Espanya després d'haver-se posat a les ordres de Pedro Almódovar i Icíar Bollaín i que aprofitarà el certamen per promocionar el seu últim treball, 'Neruda'.

LES PERLES D'ALTRES FESTIVALS

Sant Sebastià és l'únic festival internacional en què els espectadors poden veure les pel·lícules més exquisides projectades en altres certàmens, com Venècia i Cannes. És el cas d''Elle', la beneïda resurrecció de l'holandès Paul Verhoeven ('Robocop', 'Instint bàsic') amb la gran dama del cine francès Isabelle Huppert en el paper de dona violada. A falta de Ken Loach, l'encarregat de defensar en el certamen (encara que la pel·lícula es defensa sola) 'Yo, Daniel Blake' serà el guionista Paul Laverty. La flamant Palma d'Or -no apta per a cínics- provocarà unes llagrimes entre els espectadors més conscienciats amb els drets socials.