MOSTRA AMB ACCENT INFANTIL I FAMILIAR

El públic de demà, a Petits Camaleons

El festival de Sant Cugat creix en la seva 5a edició i ofereix 103 actuacions, entre elles les de Sopa de Cabra, Macaco, Pep Sala, Quimi Portet i Gossos

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Va néixer com un experiment i ja arriba a la seva cinquena edició i creixent. Petits Camaleons, a Sant Cugat, ha trobat, destaca el seu director artístic, Albert Puig, «el secret de la convivència de pares i fills en un mateix espectacle, passant-s’ho bé junts». Parlem d’un festival enfocat als nens però tractant-los com petits adults i oferint-los concerts d’artistes ben consolidats al circuit ordinari: aquest any, entre altres, Sopa de Cabra, Macaco, Pep Sala (amb Tornem a Sau), Quimi Portet, Gossos, Obeses i Oques Grasses.

Petits Camaleons obre avui la seva cinquena edició amb la «gran festa per als pares», una tradició de la mostra, a càrrec aquesta vegada de Sopa de Cabra (Auditori de Sant Cugat, 21.00 hores, entrades esgotades). La banda tornarà a actuar demà al matí, ja davant un públic familiar i infantil. Sessions dobles, de mitja hora cadascuna, amb repertoris iguals i les seves cançons més destacades: aquesta és la petició de la mostra a tots els artistes. Aquest any, l’oferta s’amplia i hi haurà fins a nou escenaris, inclosos els aixecats a les carpes dels circs Raluy i Catalunya, al parc que envolta l’auditori, cadascun amb capacitat per a 1.000 persones. Hi desfilaran 46 artistes que oferiran 103 actuacions.

    Les expectatives de convocatòria s’eleven així fins a les 6.000 persones que admet el recinte. No ampliables per ara. «Ja sabem que això és el que diuen tots, però volem un festival sostenible. No creiem en un festival per a nens en un recinte massiu, on la visibilitat dels escenaris es compliqui», explica Puig. L’any passat van acollir 5.106 assistents (900 més que el 2014), xifra que ja es correspon amb el nombre d’entrades anticipades que han venut en aquesta edició. Les localitats per a una jornada completa costen entre 15 i 25 euros.

ESCENARIS BAIXETS

L’ideari del festival preveu la reducció de la barrera entre l’artista i el públic i la pedagogia al voltant dels més diversos gèneres musicals: del pop al jazz ­passant pel flamenc, el mestissatge, el blues… «¡i fins i tot el heavy metal!», apunta Puig en al·lusió a una de les bandes, Heavy per a Xics. Tot plegat, amb una sèrie d’atencions singulars per al petit públic: escenaris més baixos del que és habitual i límit de 93 decibels per no ferir oïdes tendres.

Notícies relacionades

    El festival és producte d’una aliança publicoprivada entre la productora d’Albert Puig, No Sonores, l’Ajuntament de Sant Cugat i el Teatre-Auditori. La localitat vallesana apareix com un enclavament idoni donades les característiques de la seva piràmide demogràfica. «És la ciutat amb la natalitat més alta de Catalunya, amb un 25% de la seva població menor de 18 anys, una mitjana d’edat de 37 i un perfil, per tant, jove i familiar», destaca la seva tinent d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny.

    Pels seus responsables, Petits ­Camaleons també dóna una resposta al debat sobre la necessitat de buscar nous públics per a la música. Com apunta Puig, «això també passa per acostumar els nens a anar a concerts i a aprendre a formar-se un criteri».