'RETOCS' A LA NORMATIVA ORTOGRÀFICA DEL CATALÀ
L'IEC deixa només 15 accents diacrítics en l'ortografia del català
L'Institut d'Estudis Catalans afegeix només una excepció a la simplificació de l'accentuació de la llengua, després del debat generat
La nova ortografia de la llengua catalana inclourà una simplificació radical dels accents diacrítics, aquells que segons la normativa general no s'haurien d'utilitzar però que serveixen per distingir entre dues expressions amb la mateixa escriptura però diferent significat. La nova ortografia que el plenari de l'Institut d'Estudis Catalans va aprovar a la sessió d'aquest dilluns manté una llista de només 15 excepcions, una més (sòl) de les previstes inicialment, a la norma general d'accentuació: bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, sòl, són, té, ús i vós.
El president de l'IEC, Joandomènec Ros, la directora de la Secció Filològica, Teresa Cabré, i el responsable del grup d'ortografia de la secció, Vicent Pitarch, han defensat avui la nova ortografia davant la polèmica creada i la petició recolzada per 1.500 firmes perquè la renovació de l'ortografia es descartés. Segons Cabré, la simplificació en el camp dels diacrítics era una demanda del sector educatiu, que permet facilitar l'aprenentatge de la llengua.
La nova ortografia, que substitueix les normes de Fabra de 1913 i les successives novetats que l'IEC havia anat aprovant de forma aïllada, refon tota aquesta tradició normativa i hi incorpora diverses actualitzacions, que segons Pitarch s'han de considerar únicament retocs, "no una reforma ortogràfica" pròpiament dita.
Teresa Cabré ha recordat que en el català hi ha 500 casos en què es produeix homografia entre dos termes. Fins ara, només en 150 d'aquests termes s'utilitzava l'accent diacrític per solucionar la possible ambigüitat. Amb la nova ortografia -la seva redacció era necessària com un element més de la gramàtica que es publicarà el 23 de novembre-, es plantejaven dues posicions extremes (mantenir l'actual sistema, o fins i tot ampliar-lo, suprimir l'accentuació diacrítica, o com a terme mitjà plantejar una simplificació radical). L'última de les opcions ha sigut la presa per consens de la Secció Filològica (amb tres abstencions) i del plenari de l'Institut d'Estudis Catalans (amb una abstenció).
El criteri que queda establert és que les paraules amb més d'una síl·laba només s'accentuaran quan ho indiquin les regles generals (les paraules esdrúixoles, les agudes acabades en vocal, as, es, is, os, us, en i in, i les planes que no acabin en aquestes terminacions. Així, es deixen d'accentuar derivats de monosíl·labs amb diacrítics (com a partir d'ara, 'entresol', 'adeu' o 'inframon').
Notícies relacionadesEl criteri pel qual s'ha establert la llista de les 15 paraules amnistiades ha sigut el de reduir i simplificar a partir de tres criteris: mantenir diacrítics en els casos en què discriminin entre vocal oberta i tancada o tònica i àtona, eliminar de la llista les paraules d'ús poc habitual i prescindir d'aquelles que tenen el plural bisíl·lab (circumstància que, per exemple, ha eliminat l'accent diacrític d''os').
La nova ortografia tindrà un període transitori de quatre anys, durant el qual anirà entrant en vigor a mesura que es tanquin acords d'aplicació amb mitjans de comunicació, editors i administracions educatives.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034