ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA
'Bèsties fantàstiques i on trobar-les': rere l'empremta de Harry Potter
Eddie Redmayne dóna vida a un mag que recorre el món buscant increïbles criatures el 1926 en aquest 'spin off' de l'univers creat per J. K. Rowling
La imaginació de J. K. Rowling torna a desbordar-se. Amb la saga de Harry Potter encara gaudint d’excel·lent salut, l’escriptora obre les portes d’un univers completament diferent de màgia i fantasia amb Bèsties fantàstiques i on trobar-les. El títol de la pel·lícula, que avui s’estrena a Espanya, apareix citat com un dels llibres de text de Potter. Una connexió entre les dues històries que no passa d’aquí, perquè Rowling, guionista del film i també productora, juntament amb David Heyman, ha creat un món totalment nou. Nou escenari: Nova York. Nou heroi: el magizoologista Newt Scamander (Eddie Redmayne). Nova era: l’acció comença el 1926.
De retorn a Anglaterra, després de recórrer el món buscant increïbles criatures màgiques, Scamander fa el que havia de ser una breu escala a Nova York per a una reunió important. Les coses es compliquen molt aviat, quan els animals fantàstics que havia recol·lectat s’escapen de la seva vella maleta de cuir marró, com en una escena d’Alicia al país de les meravelles. Mentre intenta trobar-los, poderoses i misterioses forces sembren de destrucció els carrers de la ciutat. Els incidents porten el segell del Mag Tenebrós (Gellert Grindelwald), temible i despietat, del qual s’ha perdut el rastre. A causa de la devastació, la tensió augmenta entre la comunitat americana de mags i els no-magic (els muggles, éssers incapaços d’utilitzar la màgia). Aquests últims estan recolzats per un grup d’extremistes i intolerants sectaris que pretenen eradicar la màgia. Una era tenebrosa, amb ressonàncies actuals.
TRUMP, «PITJOR QUE VALDEMORT»
«La història va ser concebuda fa tres anys i mig. En aquell moment estava inspirant-me en el que vaig considerar com l’avanç del populisme en la política i el seu desig de carregar-se l’statu quo», va declarar Rowling en l’estrena a Londres. «Són coses que ara segueixen estant fortament presents», va afegir l’autora, que ha descrit el president electe dels EUA, Donald Trump, com un ésser «pitjor que Valdemort».
REUTERS / NEIL HALL
L'escriptora J. K. Rowling i l'actor Eddie Redmayne, en l'estrena de 'Animales fantàstics i on trobar-lo', a Londres.
«El més extraordinari de Rowling és que escriu coses que no només entretenen, tenen humor i calidesa. També són un mirall que reflecteix l’estat del món», va apuntar Eddie Redmayne, premiat amb l’Oscar pel seu treball a La teoría del todo. «Assumptes com la segregació, la repressió i la por als altres, que són molt pertinents avui. El públic hi trobarà molts nivells diferents d’anàlisi», va afegir. Al film, el seu personatge troba suport i amistat en la investigadora americana, forta i decidida, Tina Goldstein (Katherine Waterston). També en la germana d’aquesta, una rossa molt alegre anomenada Queenie (Alison Sudol), i un pastisser grassonet, Jacob Kowalski (Dan Fogler), que mira la rossa amb ulls delerosos i s’apunta a l’aventura.
AVENTURA DESCONEGUDA
En un hotel londinenc, l’equip del film reunit en ple va compartir amb la premsa les seves impressions sobre la pel·lícula, on els efectes especials extraordinaris també tenen un paper protagonista. David Yates, que ha dirigit quatre cintes de Harry Potter, està a càrrec del nou projecte, sobre el qual va tenir alguns dubtes quan l’hi van proposar. «Em vaig preguntar si seria un Retorn a Hogwarts». Amb alleujament va comprovar que no és així. El que es va trobar va ser una aventura desconeguda per a tots i que ells mateixos van anar descobrint de mica en mica. «Amb Potter tothom tenia una idea del que hi havia als llibres. Ara és més alliberador, perquè només Rowling sap on va», va comentar.
Alison Sudol (esquerra) i Katherine Waterston, en un fotograma de 'Animales fantàstics i on trobar-los'.
L’escriptora va assistir diverses vegades al rodatge, on va causar sensació. «Per a mi va ser com conèixer la reina. Em va semblar una dona forta i al mateix temps amb un punt de vulnerabilitat», va confessar l’actriu Alison Sudol. Rowling, famosa per supervisar amb gran zel el tractament de la seva obra, va donar pistes als actors sobre el caràcter dels personatges. «Vaig tenir llargues i intenses converses amb ella», va recordar el protagonista, que va buscar inspiració «en els grans clàssics de la comèdia muda, com Jacques Tati i Buster Keaton, per moure's davant de la càmera».
CINC ENTREGUES
La preqüela de la saga de Harry Potter constarà de cinc pel·lícules. La segona es desenvoluparà a París i començarà a rodar-se el 2018. Johnny Depp hi tindrà un paper central. «Havíem d’elegir algú radical i ell ha creat alguns dels personatges que pertanyen a la nostra cultura. Rowling estava entusiasmada amb l’elecció», va revelar Heyman. La crítica britànica ha elogiat el film. «És un entreteniment ric, barroc i intricadament detallat», segons The Guardian, que li va donar la màxima puntuació a la que serà, segur, la pel·lícula d’aquestes festes de Nadal.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034