PRESENTACIÓ DE LA NOVEL·LA A MÈXIC DESPRÉS DE LA MARATÓ DEL PREMI PLANETA 2014 PER ESPANYA
Realitat i ficció amb Jorge Zepeda Patterson
El repte de submergir-se en la lectura de 'Los usurpadores', el 'thriller' que recrea una massacre a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, el mateix dia de la inauguració
la Fira Internacional del Llibre (FIL) de Guadalajara ha propiciat un curiós experiment: la barreja extrema de realitat i ficció, simultàniament. 'Los usurpadores', de Jorge Zepeda Patterson, arrenca amb una massacre en la inauguració de la FIL, que precisament se celebra aquests dies. El pitjor atemptat a Amèrica del Nord des del de les Torres Bessones atrapa el lector des del primer paràgraf de la que és la tercera entrega de les aventures de 'Los azules', saga que serà sèrie televisiva i que ha sigut criogenitzada perquè l’autor ha decidit treballar en altres novel·les.
Devorar un thriller en temps real, ficció màgica. Dimecres, Zepeda va presentar 'Los usurpadores' a la FIL. Ell surt viu del tiroteig que acaba amb la vida de 150 convidats, entre els quals hi ha el futur president de Mèxic, l’ambaixador dels EUA, un premi Nobel de literatura, polítics, diplomàtics i periodistes de diversos països, inclòs el corresponsal de The New York Times i l’actriu Salma Hayeck. Queden il·lesos Cristina Kirchner i Lula da Silva.
El lector tanca el llibre un instant i busca a les webs notícies de la FIL. Zepeda va tenir temps de presentar un llibre sobre els 50 anys de l’agència Efe a Amèrica. La inauguració va sortir rodona, això sí, el president Peña Nieto no hi va assistir, ¿perill d’atemptat? Dubtós si es dóna crèdit a la llegenda que assegura que el president no ha llegit mai un llibre.
Barcelona, 16 de novembre (deu dies abans de l’obertura de la FIL)
Zepeda Patterson avança pel carrer de Provença. La llum tímida del lateral de la Pedrera banya el seu pas de ranxer sense pistoles. Aguanta el cansament de la marató promocional de la seva última obra per Espanya. Madrid, Barcelona, Pamplona. Encara reposa d’un recent ingrés hospitalari. Maleïda pròstata. Somriu davant d’una copa de vi blanc italià quan li comento que ell abans que ningú va saber endevinar la victòria de Donald Trump. «Vaig intuir que arribava el final de les dinasties a la Casa Blanca. Era el torn republicà. Vaig acabar el llibre sis mesos abans que s’anunciés la seva candidatura».
Prepara les cordes vocals i ens llegeix el començament de 'Los usurpadores'. Exigències del deliri que experimenta el periodisme d’avui, el de les webs primer, sense que falti un vídeo, i el del paper imprès de sempre. Zepeda s’ofereix a participar en tot el que se li indica. El director del diari digital sinembargo.mex, columnista d’'El Universa'l, coneix l’onatge que castiga l’ofici que tant estimem.
Guadalajara, 22 d’abril de 1992
La reportera Alejandra Xanic Von Bertran descobreix a última hora de la nit bones pistes sobre les causes de la catastròfica explosió en cadena que ha rebentat part de la metròpolis al llarg de 13 quilòmetres. El balanç, més de 200 morts i 1.500 ferits. El clavegueram estava inundat amb milers de litres d’hidrocarbur abocats des d’un gran dipòsit no identificat. No va ser de cop. L’alarma per l’olor de gasolina que envaïa Guadalajara va néixer setmanes abans. Les autoritats van desestimar l’evacuació. Gasolina a la xarxa del clavegueram: l’exclusiva del diari Siglo XXI, que dirigeix Zepeda, desbarata el blindatge informatiu imposat pel governador de Jalisco davant l’apocalipsi.
La tragèdia commou tot Mèxic, els responsables polítics acabaran dimitint o empresonats breument (com l’alcalde Enrique Dau Flores), encara que el sistema, amb el retorn de PRI al Govern, els redimirà anys després. La impunitat segella la tragèdia. Com si la gent no tingués memòria. Han passat 24 anys i encara no s’ha fet justícia. La catàstrofe de Guadalajara és la metàfora d’aquest Mèxic hiperbòlic avui, un país on la vida no val res, on la corrupció s’ha consolidat, on es barreja el poder dels narcotraficants amb el de la policia i l’Exèrcit. «Diversos exgovernadors són pròfugs de la justícia».
'Los usurpadores', a més de l’atemptat a la FIL, descriu una conjura militar per donar un cop d’Estat. «La lluita pel poder a Mèxic serà despietada i soterrada», adverteix en el seu paper d’analista polític. Cop d’Estat: ¿realitat o ficció? Zepeda novel·la amb base empírica. I sedueix milers de lectors, que és el que de veritat compta. «La ficció ajuda a entendre què som i on som», assegura.
Madrid, 11 de novembre del 2016
Notícies relacionadesLa trilogia 'Los azules' es convertirà en sèrie de televisió. Amelia, Tomás, Jaime i Mario prenen vida als ordinadors del Grup Zeta per a tres temporades. ¿Serà millor la pel·li o el llibre? Zepeda somriu. L’acord amb el premi Planeta 2014 ha trigat diversos mesos de converses.
¿Quina actriu serà Amelia? Zepeda no ho sap. Tindrem temps d’entreveure si la intrèpida directora del portal digital Lapizarra recorda Lolita Bosch, la periodista que va ser parella de Zepeda. ¿Quant de Jorge té Tomás, el director d’'El Mundo'? «El periodisme, els reporters que he conegut, estan a la saga, sí», diu l’exdirector de tres diaris.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034