Als 60 ANYS
L'Estrella de la Mort atrapa la princesa Leia
L'actriu Carrie Fisher, que va saltar a la fama planetària amb 'La guerra de les galàxies', mor quatre dies després de patir una aturada cardíaca
El cor de Carrie Fisher va dir prou. L’actriu nord-americana, el nom de la qual anirà per sempre associat al personatge de la princesa Leia Organa (nascuda Leia Amidala Skywalker) de la saga 'Star Wars', va morir ahir al matí als 60 anys en un hospital de Los Angeles en què estava ingressada des que el dia 23 de desembre va patir una aturada cardíaca durant un vol procedent de Londres. «No tinc paraules. Estic devastat», va ser el breu comentari amb què l’actor Mark Hamill, que va encarnar Luke Skywalker en l’arxifamosa franquícia, va acollir la trista notícia.
Nascuda el 1956 en el si d’una família pertanyent a la reialesa de Hollywood (el seu pare era el cantant Eddie Fisher i la seva mare, l’actriu Debbie Reynolds, protagonista de Cantant sota la pluja), Carrie Fisher tenia només 19 anys quan, després d’un maratonià procés de càsting, George Lucas la va seleccionar entre dues dotzenes d’actrius per donar-li el paper de princesa Leia. Tota la seva experiència prèvia davant la càmera es limitava a una aparició a la pel·lícula 'Shampoo' (1975), de Hal Ashby, en què encarnava una joveneta precoç que mantenia una relació amb un perruquer faldiller amb la cara de Warren Beatty.
TRASTORN BIPOLAR
Fisher va estar a l’altura del repte, i la seva vigorosa interpretació va contribuir a donar relleu al personatge de la princesa rebel d’Alderaan amb el seu icònic pentinat amb forma d’ensaïmada. 'La guerra de les galàxies' (1977) va adquirir estatus de fenomen planetari i els seus protagonistas es van veure propulsats a la fama. Acostumada des de petita a l’oripell de Hollywood, l’actriu no es va sentir particularment atreta per les oportunitats que li brindava la fama, però l’extenuant ritme de treball i els innombrables compromisos promocionals que va comportar l’èxit de la pel·lícula van col·lisionar de forma perillosa amb el costat més hedonista de la seva naturalesa (anys després va reconèixer obertament que patia un trastorn bipolar).
Durant el rodatge de 'L’imperi contraataca' (1980), Fisher va pitjar l’accelerador més del compte: va alternar amb els Rolling Stones, es va fer addicta a la cocaïna, va començar a beure a soles i va mantenir un tempestuós idil·li amb Dan Aykroyd, amb qui va coincidir en el rodatge d’Els Blues Brothers (1980). Fins i tot John Belushi, que moriria d’una sobredosi només dos anys després, li va advertir que s’estava passant de la ratlla.
EL BIQUINI DE LA DISCÒRDIA
Tot i així, va mantenir admirablement la figura a 'El retorn del Jedi' (1983), on va convertir un audaç biquini metàl·lic, símbol d’esclavitud sexual, en matèria de ferotge controvèrsia i objecte del desig de fetitxistes i 'cosplayers'. En aquells dies, va contraure matrimoni amb el músic Paul Simon. No van durar junts ni un any.
A partir d’aquí, la seva estrella va declinar. Les addiccions van començar a passar factures i la carrera de Fisher va caure en barrina. Woody Allen li va brindar l’oportunitat de recuperar crèdit amb un paper a Hannah i les seves germanes (1986), però molt poc després de finalitzar el rodatge va haver de ser ingressada d’urgència al patir una sobredosi que gairebé acaba amb la seva vida. Quan va poder abandonar l’hospital se’n va anar directa a un programa de rehabilitació en un centre de Los Angeles.
NOVEL·LA AUTOBIOGRÀFICA
Totes aquestes experiències van aparèixer reflectides, d'una manera o una altra, a 'Postales desde el filo', una sorprenent novel·la autobiogràfica amb la qual Carrie Fisher va iniciar una nova carrera com a escriptora. El 1990, el director Mike Nichols li va encarregar que adaptés l'obra per al cine. A la pel·lícula resultant, Meryl Streep va assumir el paper protagonista i Shirley McLaine, el de la seva mare, una estrella de Hollywood que torpedina els intents de la seva filla d'obrir-se camí en el món de l'espectacle.
Notícies relacionadesDe la seva relació amb l'agent Bryan Lourd va néixer el 1992 la seva única filla, Billie Catherine Lourd. Aquesta circumstància, unida a la seva recentment descoberta vocació literària, va donar força a la seva decisió de mantenir un perfil baix en la indústria del cine, interpretant petits papers en produccions de qualitat desigual –mereix menció especial la seva participació a 'Quan en Harry va trobar la Sally' (1989)- i multiplicant les seves aparicions, sovint de caràcter autoreferencial, en sèries de televisió com 'Sexo en Nueva York', 'Smallville' o 'The Big Bang Theory'.
L'any passat va reprendre el personatge de la princesa Leia, ara convertida en general de la Resistència, a 'Star Wars: El despertar de la Força'. Poc després, va publicar 'The Princess Diarist', un llibre de memòries que contenia, finalment, la confirmació d'una cosa que gairebé tots els fans de la saga galàctica sempre van sospitar. Carrie Fisher i Harrison Ford van tenir un flirteig amorós durant el rodatge de la primera pel·lícula. Però això va passar fa molt de temps i en una galàxia molt llunyana.
Les reaccions
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia