Vicenç Pagès Jordà: 21 anys d'ambició
'El món d'Horaci', la primera novel·la de l'escriptor, reapareix després d'una reescriptura a fons

ealos25738956 vicen pags jord161230181819 /
Vicenç Pagès Jordà va promocionar el 1995 la seva primera novel·la, El món d’Horaci, amb un acudit. La frase deia que era «el llibre més ambiciós» de l’autor. Bé, amb un llibre i mig a l’esquena, aquesta frase tenia un sentit. La facècia enginyosa va passar a convertir-se en una broma perversa quan, 10 llibres i 21 anys després, Viquipèdia i el retalla i enganxa fan que segueixi apareixent una vegada i una altra, com si Pagès no hagués igualat mai el seu punch juvenil. L’autor, però, creu que li calia una bona sacsejada, i ha sotmès a reescriptura el seu llibre més citat i menys llegit (mai havia sigut reeditat des d’aleshores).
«Va ser un retrobament, com agafar un àlbum de fotos de quan tens 30 anys», explica Pagès. Inicialment es tractava només de tornar-la a posar en circulació. «No hi he afegit ni n’he tret cap capítol, però n’he canviat la majoria de les frases», afegeix. L’estructura de la novel·la és intocable; reprodueix els arxius trobats en un disc d’ordinador, que corresponen als cinc anys i les vuit estances que comparteixen diversos joves en un pis de Gràcia. «Gairebé té un valor testimonial. Són estudiants que no tenen telèfon, ni mòbil, ni fix», explica. «He localitzat un puto... Paraules inventades, paraules en anglès, paraules que no són al diccionari... I Biel Mesquida i Quim Monzó ja ho havien trencat tot. Ara llegeixo que aquestes coses no s’havien fet mai en català… No, tots els experiments ja estan fets».
Notícies relacionadesD’experiments sí que en va fer, Pagès: s’hi barregen bessons (¿de Jesús?), connexions entre l’aurea mediocritas horaciana, els asos d’ors, Orwells i Orsons, melenes rosses, càtars, l’assassinat de Hemingway, els primers passos de la teleporqueria i els falsos reality shows, un final conspiranoic… L’autor es va animar, i fins i tot va enviar la novel·la a Umberto Eco.
Se n’ha fet una lectura postmoderna de l’estructura. «Però llavors m’interessava més la literatura argentina. Horaci remet a Rayuela. Té més a veure amb Borges que amb Foster Wallace», respon Pagès. Pel que fa a la seva ambició... En el que ha anat avançant és en la simplicitat i la cohesió de les trames, en la tetralogia completada per La felicitat no és completa, Els jugadors de whist, i Dies de frontera. La posada al dia d’El món d’Horaci tanca un cicle: la seva pròxima novel·la ja no tindrà referències a enlloc, ni Gràcia, ni Figueres, ni la Jonquera. Mentrestant... fins i tot l’editor i l’agent de Pagès segueixen repetint a les seves webs allò d’«el llibre més ambiciós».
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- La cantant argentina María Becerra, ingressada després de ser operada d’urgència
- Marc Giró, una de les peces més cobejades de la televisió, renova finalment el seu contracte amb RTVE
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- El papa Francesc i Jesús es fan 'selfies' al cel: així és el vídeo viral fet amb IA