Els llibres que podrem llegir el 2017

El llibre no té rebaixes al gener: tampoc de qualitat, amb una allau de títols durant el trimestre que ve en què destaquen els retorns de Cercas i Cabré

lpedragosa36754820 combo jaume cabre  javier cercas170103193725

lpedragosa36754820 combo jaume cabre javier cercas170103193725

5
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins no fa gaire, el mes de gener era un mes de guaret editorial. Però no hi ha temporada de rebaixes en el món del llibre. Ni de preus, ni de qualitat. Des que van arribar els mals temps, s’han començat a esprémer tots els ressorts del mercat, també al calendari: els llançaments estrella que haurien de protagonitzar la bogeria de Sant Jordi comencen a aterrar el mes de gener i de febrer. Ja són aquí.

ELS MÉS ESPERATS 

Jaume Cabré madura les seves obres de lustre en lustre. Sis anys després de Jo confesso, torna amb un llibre de relats, Quan arriba la penombra (Proa), que els seus editors reserven per al 5 d’abril. L’altra C majúscula de la temporada (si ens concentrem en els títols que sumen interès crític i atenció popular) és la de Javier Cercas, amb un llibre que revela el perquè dels seus interessos. Molts esperen veure a El monarca de las sombras, dedicat al seu oncle mort a la batalla de l’Ebre a les files franquistes (Random House, 16 de febrer), un segon Soldats de Salamina.

COETZEE , COE I ELS ALTRES

Comença l’any amb El número 11 de Jonathan Coe (Anagrama, 11 de gener, és clar), que recupera personatges de Menudo reparto. El mes de març, llegirem la segona part de La infantesa de Jesús del nobel sud-africà J. M. Coetzee (Els dies de Jesús a l’escola, (Edicions 62 / Random House). Aquest gener, Hisham Matar explicarà a El regreso el seu retorn a Líbia, on el seu pare va ser desaparegut per Gaddafi (Salamandra). Amb tot el beneplàcit de la crítica, arribaran dels Estats Units els contes d’Adam Johnson George Orwell fue amigo mío (Seix Barral, gener), El banquet celestial de Donald Ray Pollock (Empúries / Random House, 1 de març), Según venga el juego de Joan Didion (Random House, 26 de gener)...

Amb motiu del centenari del naixement de Carson McCullers, Seix reeditarà tota la seva obra i L’Altra publicarà en català Frankie Adams. Altres noms que no necessiten presentació: Sarah Waters (Los húespedes de pago, Anagrama, 18 de gener), Pierre Lemaitre (Recursos inhumanos, Alfaguara, 2 de març), Jean Echenoz (Enviada especial, Raig Verd / Anagrama, març), Ian McEwan (Cáscara de nuez, Anagrama, 5 de febrer) i Yasmina Reza (Babilonia, Anagrama, març).

LLETRES EN CASTELLÀ 

El 14 de febrer entrarà a les llibreries Mac y su contratiempo (Seix Barral) d’Enrique Vila-Matas, història d’un aturat obsessionat per un escriptor famós veí seu, amb crim inclòs. Atenció també a Ignacio Martínez de Pisón (Derecho natural, Seix Barral, març) i Antonio Orejudo (Los cinco y yo, Tusquets, abril), amb un homenatge a la generació del baby boom espanyol. A Aunque caminen por el valle de la muerte, Álvaro Colomer (Random House, 26 de gener) reconstrueix un dels episodis més compromesos de l’Exèrcit espanyol a l’Iraq.

A la primavera seguiran els grans noms: Rodrigo Fresán, Luis Mateo Díez, Luis Landero, José Ovejero, Luis Goytisolo i José Manuel Caballero Bonald. D’altra banda, de les Amèriques, vindrà William Ospina amb una novel·la sobre el canvi climàtic (Parar en seco, Navona). Entre els noms ja consolidats o els que estan fent prometedors primers passos, Mariana Enríquez amb Los peligros de fumar en la cama (Anagrama, 1 de febrer); Iván Repila, amb Prólogo para una guerra (Seix Barral), i un distòpic Ginés Sánchez, amb Dos mil noventa y seis (Tusquets, 19 de gener). I tres noms dels quals dir-ne nous ja els queda molt lluny: Celso Castro amb Sylvia (Destino, 7 de març), Gonzalo Torné amb Años felices (Anagrama, 11 de gener) i Marta Sanz amb Clavícula (Anagrama, març).

¿QUINA ZAFONITZACIÓ?

Un digital va orquestrar fa unes setmanes una polèmica per la zafonització de la llista de supervendes en català durant el Nadal. Bé, el que passa és que la munició best-sellera dels editors catalans es reserva per a aquesta llarga recta cap al 23 d’abril. El 18 de gener tornarà la melancolia gironina de Rafael Nadal amb La senyora Stendhal (Columna). El 15 de febrer s’hi afegirà una altra supervendes de la casa, Sílvia Soler (Els vells amics), i el 15 de març, Xavier Bosch, desencadenat amb la romàntica a Nosaltres dos (Columna). Els premis desfilaran ordenadament: el Joanot Martorell de Ponç Puigdevall (Il·lusions elementals, Edicions 62, 18 de gener), el Sant Jordi de David Cirici (El setè àngel, febrer), el Mercè Rodoreda de Jenn Díaz (Vida familiar)... Entre les sorpreses, un Joan Carreras passat al thriller (La dona del Cadillac, Proa, 1 de març), el cantautor Roger Mas (El dolor de la bellesa, Empúries, 8 de març), Raül Garrigasait amb la història d’un prussià a la primera guerra carlista (Els estranys, Edicions de 1984, 11 de gener) i la segona novel·la del trencador Sergi Pons Codina (Dies de ratafia, 1984, 28 de febrer).

HAWKINS, SEGON ASSALT La noia del tren va ser el segon llibre més venut a Espanya el 2015... i ho va continuar sent el 2016. La seva autora, Paula Hawkins, tornarà al maig amb Into the water (La Campana / Planeta). Des de les files dels supervendes sense complicacions ataquen Stephanie Meyer, amb el seu primer thriller per a adults, La química (Plaza&Janés, 9 de febrer), i Sarah Lark amb La esperanza en el fin del mundo (Ediciones B, març). També volen que els seus fans recaiguin Albert Espinosa (Lo que te diré cuando te vuelva a ver, Grijalbo, 23 de març) i Luz Gabás (Como fuego en el hielo, Planeta, 31 de gener; aquesta vegada no hi ha palmeres però sí que hi ha neu, amb un idil·li decimonònic en un balneari dels Pirineus).

Notícies relacionades

MÉS ENLLÀ DE LA FANTASIA 

El 2016 va acabar amb l’inici d’algunes sèries que han deixat els lectors del gènere en suspens. De Ken Liu arribarà al març El muro de las tormentas i a l’abril els seus contes El zoo de papel y otros relatos (Runas). Brandon Sanderson tancarà la seva sèrie Reckoners el 25 de gener amb Calamity (Nova), i de Cixin Liu es podrà llegir al febrer El boscque oscuro (també a Nova). A més d’Estados Unidos del Japón, de Peter Teryas, i la incorporació al seu catàleg de l’alternatiu China Mieville (Los últimos días de Nueva París). I la gran notícia en el mercat local (de moment) és Farishta, la novel·la més complexa de Marc Pastor (Catedral i Amsterdam).