NOU EQUIPAMENT CULTURAL
Subirachs tindrà un espai per reivindicar la seva obra
La família de l'escultor adequa un local al Poblenou per exhibir el seu llegat, més de 300 peces representatives de totes les seves etapes
zentauroepp25614143 el escultor josep maria subirachs en su estudio en 1983 fot170306110329
L'escultor i artista Josep Maria Subirachs tindrà finalment un espai a Barcelona en el que es mostrarà una retrospectiva de la seva obra, després que els seus tres fills hagin comprat un local al carrer de Batista, a prop de la casa on va néixer, en el barri del Poblenou, que s'inaugurarà el 27 de maig.
Judith Subirachs-Burgaya, filla de l'artista i historiadora de l'art, ha explicat que l'apertura del que es denominarà Espai Subirachs és la principal iniciativa de la família en l'any en el qual l'escultor, mort el 2014, hagués complert 90 anys, ja que va néixer l'11 de març del 1927. No obstant això, no serà l'única, ja que el pròxim 9 de març s'inaugurarà al Centre Cultural Terrassa la retrospectiva 'Figuracions i Abstraccions' amb un total de 75 obres, que precedirà dues altres exposicions, que tindran lloc a partir d'abril i maig, a la Galeria Eude de Barcelona i al Museu de la Pell d'Igualada,que exhibiran obra gràfica i escultures. Finalment, i sense data fixada, s'obrirà una altra exposició permanent al castell de Sant Julià de Ramis (Girona), que un grup privat de joiers està remodelant per obrir un museu de la joieria, el D'Or Museu, que tindrà un petit espai Subirachs amb 30 escultures, 12 dibuixos i 20 medalles.
SENSE FINANÇAMENT PÚBLIC
Judith Subirachs recorda que el seu pare va morir sense poder veure complert el seu somni d'inaugurar un museu en el qual mostrar les obres que va anar atresorant durant la seva vida, després que el projecte impulsat per Caixa Penedès es trunqués amb la crisi bancària. Aquestes obres, unes 300 en total, van constituir el llegat que van rebre els tres fills de l'artista, que ara han volgut complir la voluntat del seu pare adquirint un local d'uns 300 metres quadrats en el petit carrer de Batista, molt a prop de la casa on va néixer Subirachs, en el número 195 del carrer de Pere IV, i de l'antiga cooperativa Pau i Justícia (actual Sala Beckett) on va estudiar de nen. "És un local modest que hem finançat la família, sense que les institucions hagin aportat un cèntim, que no és bonic ni màgic, per la qual cosa no se'l pot anomenar museu, però que serà un espai on podrem ensenyar i explicar a grups, escoles o a qui sigui un centenar d'obres, sobretot escultura, pintura i dibuix" de Subirachs, ha assenyalat la seva filla.
Notícies relacionadesJudith Subirachs vol que l'espai serveixi per mostrar tota la trajectòria de l'artista amb una selecció d'obres representatives de les seves diferents etapes i destacar així la importància del seu llegat artístic, més enllà del seu treball més conegut, el conjunt d'escultures de la façana de la Passió de la Sagrada Família. "Subirachs va rebre l'encàrrec, de proporcions titàniques, de fer aquelles escultures de la Sagrada Família quan tenia 60 anys i una trajectòria consolidada, però en ser una obra mediàtica i polèmica, va eclipsar la resta de la seva obra", indica la seva filla, que desitja que l'espai del Poblenou serveixi per valorar el conjunt de la seva producció artística. Judith Subirachs recorda que l'artista va ser qui va col·locar, el 1957, la primera escultura abstracta a la ciutat de Barcelona, el que va causar un gran enrenou en la seva època, encara que no tant com la que va provocar el 1960 la peça 'La vocació marinera' al barri de la Barceloneta, una escultura també abstracta que no encaixava amb la mentalitat de l'època.
ENTRADA GRATUÏTA
"Subirachs era un home molt discret que no buscava la polèmica ni volia ser polèmic, només feia el què a ell li venia de gust i, a vegades, això xocava amb la incomprensió de la gent", matisa Judith Subirachs. Els tres fills i una neboda de l'artista s'han embarcat doncs en aquest projecte que suposarà obrir "un nou equipament cultural que nosaltres oferim a la ciutat" i que reivindicarà l'origen de Subirachs com un artista del Poblenou, i és que la família va rebutjar alguns oferiments per mostrar l'obra en emplaçaments fora de Barcelona. Judith Subirachs adverteix, no obstant que, si bé la família no pretén que l'espai sigui rendible, perquè "nosaltres no anem a fer negoci", si "ha de ser sostenible", ja que "si arriba un moment en què no puguem aguantar les despeses que suposa tenir obert el local, haurem de tancar-lo". Per això, la idea és que el 2017 l'entrada sigui gratuïta i que, a partir del 2018, en funció del moviment que hi hagi i de si l'espai es pot mantenir o no "potser ens plantegem cobrar una entrada simbòlica, perquè no volem fer negoci però hem de poder aguantar-lo", ha considerat la filla de l'artista.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034