DEL DILLUNS AL DIJOUS

El llibre infantil en català desembarca a la Fira del Llibre de Bolonya amb 80 creadors

Les tres exposicions de la participació impulsada per l'Institut Ramon Llull estan dedicades als il·lustradors

 

  / ERNEST ALÓS

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El llibre infantil en català es mostrarà al món a la Fira del Llibre Infantil de Bolonya des d’avui i fins dijous, amb la presència de 80 creadors –entre autors, il·lustradors i artistes–, una oferta de 40 activitats culturals i tres exposicions. La fira de Bolonya és l’equivalent a la fira de Frankfurt en el sector de la literatura infantil: així que es tracta de la principal presència a l’exterior del sector editorial català des del desembarcament a la fira alemanya del 2007.

    Organitzat per l’Institut Ramon Llull amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Govern balear i l’Ajuntament de Barcelona, però amb la presència d’editorials de tots els territoris de llengua catalana, el programa se centra en la visibilització del llibre en català (el lema és Sharing a future: books in catalan), la promoció de la presència habitual en la fira de les 90 editorials del sector per internacionalitzar la seva producció (2.700 títols a l’any) i la promoció professional del sector de la il·lustració, protagonista principal de les tres exposicions programades.

    La participació de la literatura infantil a Catalunya com a convidada començarà avui amb la inauguració del programa pel president Carles Puigdemont. A més a més de l’espaiós estand catalano-balear de l’Institut Ramon Llull, on hi haurà dibuixants i s’han programat un centenar de contactes amb editors estrangers, al marge dels molts que les editorials ja concerten de manera habitual, els creadors del país seran presents agran part dels fòrums de debat (de traductors, d’escriptors, d’il·lustradors i digital). Durant la fira se celebrarà també un seminari sobre el futur del llibre infantil en català i un curset de formació per als estudiants de català a Itàlia interessats a iniciar-se en la traducció de llibres infantils.

Notícies relacionades

ESPLANADA AMB HAMAQUES / La gran exposició central, titulada Sharing a future, estarà dedicada a la il·lustració (de la mà de 42 creadors catalans, balears, valencians i d’altres països però que desenvolupen la seva carrera a Catalunya). Amb una selecció que ha anat a càrrec de la llibretera especialitzada Paula Jarrín (d’Al·lots / El Petit Príncep), que va guanyar el concurs de projectes per comissariar les exposicions del Ramon Llull, i el disseny de l’arquitecta Clara Solà-Morales, l’exposició situada al recinte firal inclou un total de 42 grans hamaques en què els visitants poden estirar-se i alhora contemplar-hi impreses les obres de 42 il·lustradors de les últimes generacions.

    La principal exposició fora del recinte firal, ja oberta ahir al públic amb diferents activitats infantils, ocupa el pati de l’Archiginnasio, que és la monumental seu històrica de la Universitat de Bolonya. La mostra titulada Vet aquí una vegada! se centra en un total de17 noms consagrats, com Mercè Arànega, Roser Capdevila, Joma, Lluïda Jovern, Mercè Llimona, Tàssies, Fina Rifà i Pilarín Bayés, objecte també d’una exposició pròpia muntada en una galeria de l’ajuntament amb originals de la seva història de Catalunya il·lustrada.