Un Pulitzer per als 'papers de Panamà'
Els premis a l'excel·lència periodística distingeixen altres treballs sobre la Fundació Trump o la guerra contra les drogues a les Filipines
zentauroepp38016459 miami herald reporter nicholas nehamas right gets a hug fr170411000347 /
La investigació coneguda com els 'papers de Panamà’, en què van participar més de 400 periodistes en 80 països per desentranyar les maniobres d'elusió fiscal d'empreses i polítics de tot el món, ha rebut un dels premis Pulitzer que entrega cada any des de fa un segle la universitat novaiorquesa de Colúmbia. Els guardons, que reconeixen l'excel·lència periodística, no han passat per alt altres grans assumptes de l'any passat, com les martingales de la Fundació Trump, les tàctiques subreptícies utilitzades per Rússia per projectar el seu poder al món o la brutal campanya d'assassinats sumaris del president filipí en la seva guerra contra les drogues. El 'New York Times' ha sigut el mitjà més premiat amb tres guardons.
El treball més important de periodisme col·laboratiu de la història, els 'papers de Panamà’, la publicació dels quals va coordinar el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, ha sigut distingit per ser "un extraordinari exemple de periodisme en profunditat que revela una temàtica significativa i complexa, demostrant un gran domini del tema, una narrativa amena i una presentació clara, utilitzant qualsevol eina periodística disponible". A Espanya, 'El Confidencial' i La Sexta van participar en la investigació, que va donar peu a més d'un centenar de comissions i auditories arreu del món perquè els implicats en els papers rendissin comptes.
ALTRES GUARDONATS
Notícies relacionadesEl treball del reporter del 'Washington Post' David Fahrenthold sobre la Fundació Trump ha sigut premiat en l'àmbit de periodisme nacional. En fotografia, Daniel Berehulak, del 'New York Times', ha tornat a sortir victoriós pel seu treball a les Filipines, dos anys després de rebre un altre Pulitzer per com va cobrir l'epidèmia d'Ebola a l'Àfrica. La sèrie de reportatges sobre Rússia dels corresponsals del diari novaiorquès i un article de C. J. Chivers sobre un veterà de la guerra de l'Afganistan amb estrès posttraumàtic també han sigut reconeguts.
Però el bon periodisme no és exclusiu dels grans mitjans, com demostra el Pulitzer obtingut pel 'Charleston Gazzete-Mail', un diari de Virgínia Occidental, per la seva cobertura de la crisi de fàrmacs opioides que està fent estralls a l'estat. En la categoria de servei públic, la més important, el guardó ha anat per a Propublica i el 'New York Daily News' pel seu treball sobre la política de desallotjaments de la policia novaiorquesa i com s'acarnissa especialment amb les minories pobres.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia