LES ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA

'Fast & furious 8', la família trencada

Arriba a les cartelleres el vuitè episodi de l'exitosa saga, primer sense el finat actor Paul Walker i salt al costat fosc del Toretto de Vin Diesel

abertran38010818 fast and furious170410123611

abertran38010818 fast and furious170410123611

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A Hollywood, ja se sap, ningú sap res. Hi ha pel·lícules que neixen amb voluntat d’arrencar una franquícia i es queden en el primer intent, com La brúixola daurada, Soy el número cuatro John Carter. Després succeeixen curiositats com que un thriller de carreres de cotxes de pressupost mitjà es converteixi en una franquícia progressivament més ràpida, més furiosa, més gran i… millor.

En la seva estrena el 2001, A todo gas va ser rebuda sense gaire entusiasme per la crítica, que la va definir com un Rebel sense causa sense causa o una còpia al carbó de Li diuen Bodhi, canviant planxes de surf per llantes de túning. Però el públic va abraçar (i va convertir en èxit sorpresa de l’estiu) el film de Rob Cohen, que tornava a apostar per l’actor Paul Walker després d’haver-lo dirigit a The Skulls. Societat secreta. A l’altre costat de la llei, en el paper del corredor/lladre de reproductors de DVD Dominic Toretto, hi havia l’ascendent Vin Diesel.

No és que el seu pressupost fos del tot baix (36 milions d’euros), però ningú s’esperava que recaptés mundialment més de cinc vegades això. Una seqüela era de preveure, però ningú esperava que arribés fins a les 10 (dijous s’estrena la vuitena i n’hi ha dues més en camí), sobretot després del lleuger daltabaix de la tercera, A todo gas: Tokyo Race, sense les estrelles de l’original i l’únic bon personatge de la qual moria, cosa que no significava que no pogués sortir més a la saga.

L’ESPECTACLE HA DE SEGUIR

I, no obstant, aquí el tenim, una gairebé sèrie B convertida en la franquícia més lucrativa en la història d’Universal. Els lladres de pa sucat amb oli s’han convertit en Robin Hoods d’alta volada, rodamons irrefrenables (ja han vist quatre continents), hackers de nivell Elliot Alderson i lluitadors hàbils amb braços, cames i cap. Per a una legió d’espectadors de tot el planeta, la família sobre la qual tant insisteix Toretto, no biològica, sinó construïda al llarg del periple vital, és com la seva pròpia família.

Per això Fast & Furious 7 era un espectacle d’aixecar-se de la butaca, però també un cop emocional dels que t’hi poden enfonsar. Es tractava del primer episodi estrenat després de la mort, en accident de trànsit, de l’actor Paul Walker, ressuscitat en parts del film amb l’ajuda dels efectes digitals de la companyia WETA de Peter Jackson. El capítol acabava amb un emotiu to elegíac, amb un muntatge de greatest hits de Walker en la saga i els cotxes del seu personatge, O’Conner, i el de Diesel, Toretto, agafant carreteres separades.

També per això, alguns han vist com una traïció que la saga continuï sense Walker, meitat del seu cor emocional. Tant dins com, segons sembla, fora de la pantalla. Diesel va explicar al seu dia a EL PERIÓDICO: «Quan la tragèdia va succeir, vaig perdre el meu millor amic. Vaig perdre el meu germà». Però un espectacle que va recaptar 1.400 milions d’euros en la seva setena entrega ha de continuar, segons la família de Hollywood.

Tràiler de la pel·lícula ’Fast & furious 8’

ARTESÀ AMB EXPERIÈNCIA

A l’esquena del director F. Gary Gray (Straight outta Compton) requeia una missió difícil (o unes quantes): igualar l’espectacularitat del setè episodi, aconseguir que el públic acceptés Fast & Furious sense Walker i tornar a conquistar els crítics aclaparats pel dinamisme de les últimes entregues dirigides per Justin Lin (cinquena i sisena) i l’única dirigida per James Wan (setena). No, no deu ser fàcil haver sigut Gray aquests últims mesos, tot i que tampoc deu haver sigut avorrit: s’ha sentit, diu, «com un nen en una botiga de joguines» fent xocar i destrossant els cotxes per valor de desenes de milions d’euros de Fast & Furious 8.

Gray no és nou en el terreny recorregut a tota pastilla per Fast & Furious. Recordem que la seva filmografia inclou una pel·lícula de robatoris, Hasta el final, una espècie de versió black de Nikita, dura de matar. També una esplèndida pel·lícula d’acció pura com Negociador, una de persecucions de cotxes com The italian job i una altra amb Vin Diesel, Diablo, que més val no recordar en excés.

REALISME I EMOCIÓ

Notícies relacionades

A l’espera del veredicte del públic, Fast & Furious 8 ha topat amb primeres crítiques no tan exaltades com les de l’anterior capítol, tot i que no cada dia es poden veure bòlids ploure, un submarí nuclear perseguir cotxes o Jason Statham fent de cangur a la seva manera. Gray, a més, ben ajudat pel seu director de segona unitat, el veterà Spiro Razatos, ha aconseguit que aquestes escenes impossibles llueixin realistes en lloc de semblar borrosos malbarataments infogràfics.

Tampoc ha oblidat l’important factor emocional de la saga, i posa un èmfasi dolorós en la ruptura de la família per les males arts de Cipher, la dolenta encarnada per Charlize Theron. Vuitenes parts, se suposa, no podien ser bones, però aquesta funciona a tot gas.