No-ficció: llibres recomanats per Sant Jordi 2017
fcasals37954556 barcelona 06 0472017 jesus albalat guillem sanchez y maria 170406164605 /
UTOPIA PER A REALISTES / UTOPÍA PARA REALISTAS Rutger Bregman. Salamandra / Empùries 17 / 18 euros
Les idees que promou Bregman poden semblar boges però argumenta perfectament la seva proposta d'una renda bàsica universal, una setmana laboral de 15 hores i un món sense fronteres. I tot això per revertir la desmesurada acumulació de la riquesa en molt poques mans i el col·lapse econòmic per als més desafavorits. Per Bregman la transformació vindrà d'un canvi en la societat propiciat per la consciència col·lectiva.
LA GRAN TERANYINA Roger Vinton. Periscopi. 19 euros
Sota l'àlies de Roger Vinton, “un home com cal”, s'amaga un hàbil cartògraf del mapa de les grans famílies catalanes i enteneu per ‘grans’ les que han tingut i mantenen el poder. Basant-se en una profunda documentació, l'autor estableix una xarxa de vinculacions familiars i econòmiques que provoquen aquella perillosa endogàmia pròpia de les cultures mediterrànies. El llibre tira amb bala a un costat i l'altre.
EL CAS DELS MARISTES / CRÓNICA DEL CASO DE LOS MARISTASGuillem Sánchez. Ara / Ediciones B. 15,90 / 14 euros
El periodista Guillem Sánchez, membre de l'equip d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que va destapar el cas de pedofília en les escoles maristes de Barcelona, relata els detalls de la investigació. En el curs de la qual onze professors van ser posats en evidència pels seus antics abusos a alumnes. Sánchez, amb Maria Jesus Ibáñez i Jesús Albalat, ha sigut guardonat amb un premi Ortega y Gasset de periodisme.
BARCELONA. LLIBRE DELS PASSATGES / BARCELONA. LIBRO DE LOS PASAJES / Jorge Carrión. Galaxia Gutenberg. 21,90 euros
Prenent com a model ‘El llibre dels passatges’ de Walter Benjamin, un intent inacabat d'establir una geografia literària i filosòfica parisenca, l'escriptor Jorge Carrión es val dels recòndits passatges barcelonins per fer un llibre a la vegada d'assaig i de reflexió en què desenvolupa una trajectòria vagabunda per la ciutat, animat pel vell esperit del ‘flâneur’. Una mirada genuïna i original que va més enllà de les meres localitzacions.
LA REPÚBLICA POSSIBLE Antonio Baños. Ara. 18,90 euros
Baños recull una frase de Jordi Évole: “A Catalunya ningú ens ha explicat què hi ha després de la independència per explicar, amb el seu peculiar sentit de l'humor, com seria tot això des d'un punt de vista no tant d'expert com periodístic. L'excap de llista de la CUP explora la difícil convivència entre el català i el castellà, entre el camp i la ciutat o entre els maulets i els botiflers per mostrar l'any zero del procés.
UNA HISTORIA DE LA MALA LECHE Xavier Sardà. Espasa. 19,90 euros
Ara que els ‘haters’ campen alegrement per les xarxes repartint improperis, Javier Sardà posa a punt el seu àcid humor en aquesta divertida col·lecció de patapams i pulles que ha anat reunint. El seu diagnòstic és que ara s'insulta de forma massa grollera, i l'exemple suprem per a ell és Trump, així que s'ha submergit en la història per recollir hàbils duels dialèctics entre escriptors, filòsofs i artistes.
FOT-LI AL PROCÉS Xavier Bru de Sala/ Julià de Jodar / Miquel de Palou. Viena. 20 euros
Tercera entrega de la sèrie que es va iniciar amb ‘Fot-li,que som catalans’ i ‘Fot-li més, que encara som catalans’ en què el compromès trio d'escriptors es disposa a analitzar en clau satírica la resistència al pols sobiranista i, com el seu títol indica, intenta posar-se animosa davant els dubtes i les incerteses que sorgeixen en aquest llarg (¿i inacabable?) procés. Proposen llegir-lo com una “provocació lúcida”.
EL TSUNAMI J. B. Culla. Pòrtic. 19 euros
L'historiador Joan B. Culla analitza com s'ha transformat el sistema de partits a Catalunya fins a fer-se irreconeixible, passant revista històrica des de la ja desapareguda Unió, la formació més antiga, fins a la més nova, els comuns. Una de les sorprenents conclusions de l'autor de la caiguda del peculiar bipartidisme CIU / PSC a la Generalitat i l'Ajuntament , és que tot aquest procés es va iniciar molt abans de posar-se en marxa el procés.
RETROTOPIA / RETROTOPÍA Zygmunt Bauman. Arcàdia / Paidós. 19 / 15,95 euros
El gener passat va desaparèixer als 91 anys un dels filòsofs més punyents de l'actualitat i ara arriba el seu últim assaig on analitza com després d'haver perdut l'esperança que el futur no portarà un món millor hem substituït aquesta utopia per una altra de basada en el passat. No importa que el temps i els fets hagin demostrat que aquestes utopies també eren falses. La nostàlgia és un joc perillós que Bauman posa en evidència.
LA GRAN ILUSIÓN Guillem Martínez. Debate. 17,90 euros
El periodista s'allunya dels postulats unionistes que consideren que el procés és una mera bogeria transitòria per explicar per què existeix en la relació entre Catalunya i Espanya un joc de miratges que no deixa veure la realitat de l'altre ni la pròpia. Martinez ho fa amb lucidesa i amb un gran sentit de l'humor comparant l'estratègia independentista amb el peronisme populista de Perón a l'Argentina.
NOTAS SOBRE LA LITERATURA Y EL SONIDO DE LAS COSAS Marcelo Cohen. Blackie Books. 22 euros
Malgrat haver viscut a Barcelona durant anys, l'argentí Marcelo Cohen no és gaire conegut per aquí quan al seu país és saludat -per Piglia ni més ni menys- com un dels grans. Aquest volum miscel·lani de textos variats sobre els seus autors i els seus músics prefereits, cròniques urbanes, reflexions sobre la literatura i fins i tot un lúcid retrat de Maradona, l'últim mite del país. El resultat dibuixa un retrat poc amable d'un autor que mereix llegir-se.
LA CRIOLLA Paco Villar. Comanegra. 22 euros
Als anys 20 i 30 es reunien en aquest local del Barri Xino de Barcelona, travestis, burgesos i aristòcrates buscant emocions fortes i diversió. Paco Villar ha tingut accés al llibre de firmes de La Criolla, en què també se solien escriure petites cròniques de la nit, per reconstruir la història de la sala de ball però també la d'una Barcelona canalla, desapareguda no fa tant de temps.
PARAR EN SECO William Ospina. Navona. 9 euros
L'escriptor colombià inicia aquest al·legat en contra del canvi climàtic amb una constatació, la barrera de coral australiana s'està blanquejant. Això li serveix per servir una línia de reflexió sobre les relacions de l'home i la naturalesa a través de pensadors o figures religioses com Crist, Buda o Plató. Però bàsicament és un avís per a navegants: podem convertir el món en una “morada inhòspita”.
EL RETORN DELS BASSAT / EL REGRESO DE LOS BASSAT Vicenç Villatoro. La Magrana / RBA 22 euros
Villatoro recull la història familiar del publicista Lluís Bassat per explicar les peripècies de les dues branques de la seva família. Els Bassat són jueus sefardites que després de mig Europa durant segles decideixen tornar a Espanya al XX. Els Coen, la branca materna, radicats a Corfú, arriben a Barcelona el 1905. El llibre reuneix narració, crònica, testimoni i assaig literari sobre una realitat oculta del nostre passat.
HOMO DEUS Yuval Noah Harari. Debat / Edicions 62. 23,90 euros
Després de l'èxit que va suposar 'Sapiens', una història de la humanitat relatada amb prosa lleugera i perfecta, Harari es proposa abordar un tema no menys ambiciós: què és el que ens depara el futur. I aquest futur queda emparat en la religió, o el que Harari defineix com la nostra capacitat per explicar-nos històries, siguin aquestes religioses o polítiques (fica al mateix sac les utopies comunistes, per exemple). Un gran llibre.
EN DEFENSA DE LA CONVERSACIÓN Sherry Turckle. Àtic dels Llibres. 21,90 euros
Malgrat estar hiperinformats i hiperconnectats, cada vegada ens trobem més sols físicament davant les pantalles. L'autora proposa utilitzar la vella tècnica de la conversa cara a cara, sense suport tecnològic. En aquest acte “humà i humanitzador” aprenem a escoltar i a experimentar el sentiment “de ser escoltat i comprès”. A més aquest contacte directe fomenta la introspecció.
ELOGIO DEL OLVIDO David Rieff. Debat. 16,90 euros
Aquest és un llibre amb què es pot estar o no d'acord, però planteja una qüestió candent i val la pena llegir-lo. El gran politòleg i fill de Susan Sontag, David Rieff, assegura que la utilització de la memòria com a imperatiu moral és una fal·làcia perquè en la majoria de les vegades s'utilitza com a arma de guerra. Malgrat xocar frontalment contra la memòria històrica espanyola i ser utilitzat per la dreta és una advertència sobre el seu mal ús.
ATLES DE MICRONACIONS Graziano Graziani. Les Mals Herbes. 19 euros
El periodista italià fa un exhaustiu catàleg de micronacions, és a dir, d'entitats creades per una persona o persones que s'autoproclamen independents però que no són reconegudes com a tals. Darrere aquesta pràctica s'amaguen tot tipus de motius, fraudulents alguns, utòpics altres. El cert és que darrere de cada una d'elles, com el literari regne de Rodona de Javier Marías, hi ha una història fascinant i excèntrica.
FILOSOFIA VIVA Henryk Skolimowski. Atalanta. 25 euros
El polonès Skolimowski es va doctorar a Oxford als anys 60 i és un dels grans impulsors de l'ecofilosofia que advoca per un canvi de model en la nostra relació amb el món. Per ell, si existeix un problema que defineix la nostra era és el del canvi climàtic que no se soluciona amb meres mesures mediambientals sinó propugnant una actitud reverent que col·loqui l'home com una part més de la naturalesa.
¿QUIÉN DOMINA EL MUNDO? Noam Chomsky. Edicions B. 22 euros
Publicat als Estats Units poc abans de l'arribada de Trump al poder, sorprèn el poder visionari d'aquest llibre d'anàlisi política en què Chomsky es mostra més lúcid que mai. Ja en temps d'Obama advertia dels perills militaristes del país unit a la consciència, avui més que mai, de mantenir un imperi amb influència mundial. I a més constata que les elits nord-americanes se situen més enllà del bé i del mal.
PROUST A CATALUNYA VV. AA. Xavier Pla (ed.) Arcàdia. 24 euros
No, no és que l'autor de 'La recherche' visités Catalunya sinó més aviat la confirmació de com la seva obra va calar en la cultura catalana des que el 1918 Pla i Sagarra es van convertir en els seus valedors i les xerrades del doctor Borralleras divulguessin la seva obra des de l'Ateneu. Xavier Pla recull diferents articles sobre aquesta trajectòria avui més viva que mai gràcies les diverses traduccions i a una immensa àrea d'influència.
DE QUÈ PARLO QUAN PARLO D'ESCRIURE / DE QUÉ HABLO CUANDO HABLO DE ESCRIBIR Haruki Murakami. Empúries / Tusquets. 19,90 euros
Murakami ja va explicar el que significava per a ell córrer, des d'una posició més aviat transcendental. Aquí desplega les seves reflexions sobre els escriptors en general i la seva particular cuina literària. I el resultat té un valor especial perquè el venerat autor japonès, ja se sap, és tan reservat i gelós de la seva intimitat que molt poques vegades ha accedit a parlar tan obertament del seu treball.
EN TIERRAS DE FICCIÓN Robert Saladrigas. Menoscuarto. 23,90 euros
Robert Saladrigas es lamenta al pròleg de com en aquests temps resulta difícil discernir què és literatura quan aquesta només sembla mesurar-se per criteris de venda. De totes maneres, el lector ho té clar. Només amb les ressenyes que el crític ha reunit en aquest llibre, bessó d'un altre anterior, ‘De un lector que cuenta’, es pot elaborar una magnífica biblioteca essencial de la narrativa contemporània.
KAFKA Reiner Stach. Acantilado. 85 euros
L'alemany Reiner Stach ha treballat durant dècades en la que ha sigut considerada la biografia definitiva sobre l'autor més influent del segle XX. El resultat, a més d'exhaustiu, projecta moltes llums sobre èpoques no gaire documentades de l'escriptor de ‘La metamorfosi’, com la seva primera joventut, en l'època prèvia a l'escriptura dels seus diaris. Les 2.5000 pàgines de l'obra no el dibuixen com l'home torturat que ha fixat el tòpic.
BARCELONA-MADRID Camilo José Cela. Ediciones del Viento. 22 euros
Notícies relacionadesNo moltes reedicions del nobel s'han recuperat en ocasió del seu centenari, però sí aquests dos textos en lquè Don Camilo retrata amb vivesa la capital espanyola i amb moltes dades històriques i no poques segones intencions la catalana. Al capdavall, Cela va arribar a conèixer bé el català fruit dels cinc anys que va viure a Barcelona i de la seva estada a Mallorca. També recull les il·lustracions originals de Juan Esplandiu i Frederic Lloveras.
CÓMO SER BILL MURRAY Gavin Edwards. Blackie Books. 23 euros
L'actor d'‘Els caçafantasmes’ i fetitxe del cine postmodern s'ha convertit en ídol de ‘hipsters’ pel seu estil autoparòdic i com a desgana. Aquest llibre escrit pel periodista de la revista ‘Rolling Stone’ Gavin Edwards està escrit com si es tractés d'un llibre d'autoajuda amb una sèrie de regles derivades de la suposada filosofia vital de Bill Murray molt divertides. En el fons és un exercici de llibertat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034